Jdi na obsah Jdi na menu
 


IMG:http://gifzona.com/i/avatar/10.gif

 

24.03.2012

 

Vanilkový koňak

35 minut(y)

Náročnost

Sladký domácí likér z vanilkového prášku, kondenzovaného mléka a rumu.

 

Rozpis na 2 l:

0,75 l

rumu

1 l

vody

250 g

cukru krystal

3 ks

plechovky slazeného kondenzovaného mléka

4 ks

balíčky vanilkového pudinkového prášku

1.    Pudinkový prášek rozmícháme s cukrem ve vlažné vodě
2. Směs povaříme za stálého míchání, jakmile nám začne krém houstnout, přilijeme slazené kondenzované mléko a rum
3. Důkladně rozmícháme a přecedíme přes sítko
4. Rozšleháme dohladka a pak slijeme do láhví
5. Po vychladnutí likéru dobře láhve uzavřeme a uložíme je na chladném místě.

Poznámka:
- Tento likér podobající se vaječnému koňaku má tu velkou výhodu, že při jeho přípravě nemusíme použít syrová vejce.

 

Vaječný koňak II.

35 minut(y) + doba potřebná k vychladnutí

Náročnost

Jedna z variant přípravy domácího vaječného likéru.

1 ks

slazeného kondenzovaného mléka

1 ks

neslazeného kondenzovaného mléka

2 ks

vanilkového cukru

8 ks

žloutklů

1/4 l

rumu

1 šálek

obyčejného mléka

1.    Do vhodné nádoby nalijeme neslazené kondenzované mléko a obyčejné mléko a rozšleháme v něm žloutky s vanilkovým cukrem
2. Dál šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí směsi (nesmí se vařit)
3. Stáhneme z ohně, přidáme slazené kondenzované mléko a za občasného zamíchání necháme vychladnout
4. Nakonec přidáme rum a dobře promícháme
5. Naplníme skleněné láhve a ukládáme v chladnu.

 

 

 

 

NEPEČENÝ MOCCA DORT

1 balíček dětských piškotů (140 g),

100 ml silné kávy, 1 lžíce rumu

Krém: 250 ml smetany ke šlehání, 1ztužovač šlehačky, 300 g lučiny nebo žervé, 3-4 lžíce moučkového cukru

Na ozdobení: nastrouhaná čokoláda

            1Ztužovač rozmícháme ve smetaně a tu pak ušleháme do pevné hmoty Lučinu (žervé) utřeme s cukrem a zjemníme ušlehanou šlehačkou. Piškoty namočíme do kávy smíchané s rumem a vyložíme jimi dno i stěny rozvírací dortové formy. Vrstvu piškotů pokryjeme části krému, ten překryjeme vrstvou piškotů namočených v kávě, potřeme zbylým krémem. Dort posypeme nastrouhanou čokoládou a dáme do chladničky ztuhnout a rozležet. Mokka dort můžeme podávat se šlehačkou a ovocem.

 

 

 

TVAROHOVÝ DORT

2 balíčky piškotů, 1/2 kg tvarohu, 4 dl mléka, 2 vejce, 1 kostka tuku (máslo,Perla), 2 balíčky vanilkového cukru, 2 dl cukru moučky, 4 lžíce rumu, 10 g světlé želatiny (vrchovatá polévková lžíce), 1 lžíce kakaa, ovoce (jahody, ananas, meruňky, broskve), šlehačka na ozdobu

            Želatinu namočíme na noc do 2 dl mléka. Druhý den přidáme 2 dl horkého mléka a želatinu rozmícháme v mixéru. Přidáme cukr, vanilkový cukr, rum, vejce a střídavě po lžičkách tvaroh a změklý tuk. Vše dobře vyšleháme. Tvarohový krém rozdělíme na tři části. Větší dortovou formu vyložíme mikroténovou fólií. Na dno narovnáme těsně vedle sebe piškoty a zalijeme prvním dílem tvarohového krému. Navrch rozložíme ovoce a zalijeme druhým dílem krému. Opět položíme vrstvu piškotů a ovoce a zalijeme zbytkem krému, do kterého jsme jemně zamíchali kakao. Takto připravený dort dáme do chladničky. Po vychlazení ozdobíme šlehačkou.

 

 

 

TVAROHOVÝ DORT

2 balíčky piškotů, 1/2 tvarohu, 4 dl mléka, 2 vejce, 250 g másla ( Perla), 2 balíčky vanilkového cukru,            2 dl cukru moučky, 4 lžíce rumu, 10 g světlé želatiny (vrchovatá polévková lžíce), 1 lžíce kakaa, ovoce (jahody, ananas, meruňky, broskve), šlehačka na ozdobu.

            Želatinu namočíme na noc do 2 dl mléka. Druhý den přidáme 2 dl horkého mléka a želatinu rozmícháme v mixéru. Přidáme cukr, vanilkový cukr, rum, vejce a střídavě po lžících tvaroh a změklý tuk. Vše dobře vyšleháme. Tvarohový krém rozdělíme na tři části. Větší dortovou formu vyložíme mikroténovou fólií. Na dno narovnáme těsně vedle sebe piškoty a zalijeme prvním dílem tvarohového krému. Navrch rozložíme ovoce a zalijeme druhým dílem krému. Opět položíme vrstvu piškotů a ovoce a zalijeme zbytkem krému, do kterého jsme jemně zamíchali kakao. Takto připravený dort dámě do chladničky. Ozdobíme šlehačkou.

 

 

 

 

 

PAŘÍŽSKÝ DORT

1 balíček piškotů, 1 balíček kakaa (125 g), 4 dl vody, světlá želatina, 1 máslo (příp. rostlinný ztužený tuk), 150 g cukru moučky, 4 žloutky, šlehačka na ozdobu.

            Ve vodě rozmícháme kakao a uvaříme. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Jednu třetinu krému odložíme a zbylé dvě třetiny smícháme s kakaovou vodou. V případě, že je hmota řídká, zahustíme ji želatinou připravenou podle návodu na balíčku. Polovinu kakaové hmoty dáme do dortové formy a vmáčkneme do ní piškoty. Na to rozetřeme odložený světlý krém a opět vmáčkneme piškoty. Postup opakujeme se zbylým kakaovým krémem. Hotové necháme uležet do druhého dne. Před podáváním ozdobíme a nakrájíme na porce.

 

 

 

ŠKOPÍČEK PLNÝ RYBIČEK

Ingredience:

500 g tvarohu, 1/2 l bílého jogurtu, 300 ml ovocné šťávy (může být z kompotu), 2 sáčky (40 g) želatiny, 4 lžíce cukru, 2 vanilkové cukry, ovoce (čerstvé nebo kompotované), 1 smetana ke šlehání, bonbóny - rybičky, 2 balíčky oplatek Kolonáda

Postup: Želatinu namočíme na deset minut do ovocné šťávy. Zatím v míse rozšleháme tvaroh, jogurt a cukr na hladkou hmotu a zamícháme do ní kousky ovoce (použila jsem ananasový kompot). Šťávu se želatinou zahříváme za stálého míchání do rozpuštění želatiny (nevařit!). Odstavíme a přidáme do ní 2 lžíce tvarohové hmoty, rozmícháme a vlijeme do zbytku. Promícháme a nalijeme do studenou vodou vypláchnuté dortové formy. Necháme ztuhnout v ledničce. Ztuhlý dort nožem oddělíme od boční stěny formy, kruh odstraníme, dort překlopíme vzhůru nohama na podnos a opatrně sloupneme dno formy. Na obvod dortu nalepíme oplatky podle fotografie a převážeme mašlí. Smetanu ušleháme dotuha, přemístíme do škopku, povrch zvlníme lžící a ozdobíme rybičkami.
Upozornění - nedělat moc dopředu, oplatky od šlehačky navlhnou a kroutí se!

 

 

 

NEPEČENÝ DORT ZE ZAKYSANÉ SMETANY

Dno a boky tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy vyložíme piškoty. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a rozpuštěnou plátkovou želatinou. Směsí zalijeme piškoty. Stejně uděláme ještě jednu vrstvu, na kterou dáme ovoce nakrájené na kousky. Ovoce zalijeme červenou želatinou a dáme na noc vychladit do ledničky.

 

 

3 kelímky zakysané smetany
4 lžíce moučkového cukru
2 balíčky piškotů
5 plátků želatiny
máslo na vymazáni formy
kokos na vyspání formy
červené želé
500 g ovoce - jahod, meruňky, broskve

 

 

 

21.08.2009

Krém za studena jsem dělala několikrát, používám :

2 kompoty malé nemusí být jenom mandarinka(použila jsem i jahody větší)
1 šlehačku
1 puding za studena, ztužovač nepoužívám,je to tuhé dost,naopak se musí rychle          pracovat s krémem,rychle tuhne a potm se dá špatně uhladit povrch,navrch dávám ovoce.

Je to dobré.

Taky děláme dobrotu:

šlehačka,2 kysané smetany,2 vanilkové cukry,veliké balení piškotů,kompot větší ,použila jsem jednou broskve,jednou jahody.

Šlehačku ušlehat,přidat kysané smety a vanilkový cukry a promíchat.
Do formy na dorty dám alobal,vyložím 1 vrstvu piškotů,pokapu šťávou z kompotu ,vrstvu ovoce a vrstvu krému, 2 x opakuju,končím  krémem,nahoru nějaké ovovce a zaliju želé.Nechat uležet asi 2 hodiny,lepší je do druhého dne.Mocc nám chutná.

21.08.2009

Třepací buchta  - upéct piškot každý jak má rád

Nápln:
2 mandarinkové kompoty i se štávou
1 šlehačku ke šleháni (nesmí být odtučnělá)
1 ztužovač do šlehačky
1 vanilkový pudink bez vaření CREME OLLE

Vše dáme do mísy s víkem zavřeme a chvíli třepeme. Můžeme nechat chvíli v lednici.
Natřeme na upečený piškot. Může se použít i na dort,dát nápln do vnitř a nahoru,boky pomazat
a nahoře ozdobit šlehačkou. 

 

 

 

21.07.2009 20:14:00

iva: vem listové těsto, uvař zelí, rozvlálej těso na 2 záviny, dej šunku, na to zelí, na to sýr, zabalit, potřít vajíčkem, posypat solí a kmínem a upéct

 

21.07.2009 20:14:35

sole: kup tortelliny, uvar a omasti mŕslem a syr na to

 

25.07.2009 - iva

Nenarodily jsme se pro to, abychom jenom stály u plotny a vařily rodince, tak když už, aspoň co nejrychleji. Posílám jedno moc dobrý kuře:

Na pekáč trochu másla, na to dát kyselé zelí smíchané s 2 jablky, přidat bobkový list a černý pepř, na to položit porce kuřete, které jsme osolily, opepřily, posypaly červenou paprikou,zalijeme drubežím vývarem a šoupneme do trouby. Během pečení maso obracíme a poléváme vývarem. Necháme kuře upéct. Příloha brambory nebo knedlíky (já kupované, kašlu na plácání se s knedlíkama).Na talíř dáme knedlíky, maso a obložíme zelím z pod kuřete. Je to rychlý,je to dobrý, já u toho stihla ještě vyžehlit. Dobrou chuť.

21.07.2009 20:13:31

iva: uvař těstoviny, na másle zesklovať cibuli, hoď na to 2 konzervy krájených rajčat, přidej 1 kostku masoxu, trochu muškátového ořechu nebo květu, můžeš, ale nemusíš přidat sýr, uvař hustou omáčku, pak to smíchej s těma těstovinama

 

17.07.2009 18:42:45

dinky: 1 čokoláda margot nastrouhat nahrubo,2 hrnky polohrubé mouky,1 hrnek cukru,půl hrnku mléka,půl hrnku oleje,2 vejce,1 prášek do pečiva 1 vanilkový cukr,všechno zamíchat,na vymazaném plechu upéct. dobrou chuť

ivet

19.07.2009 10:41:31

sole: tak pecu : 1 sklenicka cukru, 1 sklenicka mouky , 4 vejce a hodìm do toho na co màm zrovna chut a vzdy se zadarì : ten muj recept se musì delat : napred vyslehat bìlek, pridat cukr, pak zloutek a nakonec moukusole: nejde do toho zàdny pràsek do peciva

 

19.07.2009 10:39:20

iva: Tvarohová bábovka: 1 tvaroh, 1 hera, 200 g cukr moučka, 300 g hladké mouky, 6 vajec, vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, 1 dcl smetany - ušlehat těsto, dát do velké formy, šoupnout do trouby

 

19.07.2009 10:38:57

iva: Olejová bábovka- taky rychlovka: 250 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 9 lžic vlahé vody, 1/2 skleničky oleje, vanilkový cukr, 1/2 balíčku vanilkového pudinku, vyšlehat těsto, hodit do trouby

 

19.07.2009 10:38:01

iva: těsto: 2 hrnky polohr. mouky, 1 hrnek cukru moučka, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, kakao, 3/4 hrnku mléka, 3/4 hrnku oleje, umíchat těsto na to nastříkat mřížku z tvarohového krému: 2-3 tvarohy, 1 vejce, 1 vanilkový puding, cukr dle chutihodit do trouby na 200, píchnout do těsta až začne tmavnout tvaroh

 

 

 

1.Ze ztvrdlé hořčice pikantní pochoutka.
Zbylou ztvrdlou plnotučnou hořčici rozhodně nevyhazujte, ale pečlivě ji promíchejte se lžičkou citronové, grepové nebo pomerančové šťávy a přidejte i pár kapek olivového oleje. Získáte tak nejen hořčici správné konzistence, ale navíc vylepšíte její chuť. Přidáte-li do hořčice více šťávy z citrusů a ještě špetku mletého pepře a trochu najemno nasekané pažitky,můžete si tak připravit rychlý a pikantní dresink na zeleninový salát nebo grilované maso.

2.Svěží kytice.
Aby řezané květiny rychle nezvadly, vložte do vody nakrájený brambor. Stonky květu s ním ale nesmějí přijít do styku. Kytice pak zůstane čerstvá dvakrát tak dlouho.

3.Jak skladovat feferonky.
Koupili jste mnohem více feferonek než jste spotřebovali? Zbylé vložte do sklenice, zalijte octem a dobře uzavřené skladujte v ledničce. Tak vydrží do doby, než je budete zase potřebovat.

 

 

1.Aromatická strouhanka.
Do hotové strouhanky můžete přidat podle chuti směs sušených bylinek, najemno nastrouhaný parmazán, hrubou sůl a drcený barevný pepř. Potom v ní obalte ryby nebo kuřecí prsíčka.

2.Rychlý a skvělý domácí krokant.
200g cukru pomalu zahřívejte a nechte zkaramelizovat. Potom do cukru zamíchejte 150g nasekaných ořechů. Směs rozetřete na olejem potřený plech, nechte vychladnout a rozdrťte.

3.Aby vám sklenice nepopraskala.
Když do sklenice vložíte stříbrnou lžičku, můžete do ní nalít i horké nápoje a sklo nepraskne.

 

1.Šťavnaté a chutné karbanátky.
Chtěli byste z mletého masa připravit zase malinko jiné karbanátky? Tak třeba šťavnatější budou, když do masa (asi 1 kg) přidáte 2 - 3 nahrubo nastrouhané vařené mrkve nebo 1 velký syrový brambor nastrouhaný najemno či 2 cukety. Vyzkoušejte také oddělit žloutky od bílků. Žloutky zamíchejte do mletého masa a z bílků pak ušlehejte tuhý sníh. Ten opatrně přimíchejte do hmoty až úplně naposled, tedy bezprostředně před smažením karbanátků.

2.Jak se dá zachránit připálená rýže?
Pokud se vám povedlo lehce připálit rýži, nezoufejte. Položte na ni krajíc chleba a nepříjemná spálená chuť za chvíli zmizí.

 

1.Pikantnější bramborová kaše.
Aby bramborová kaše nechutnala stále stejně, chce to občas ji trochu obměnit. Když do ní zamícháte lžičku hořčice nebo trochu najemno nastrouhaného křenu, výsledek bude perfektní.

2.Maso vydrží čerstvé i bez ledničky.
Nemáte-li na chatě lednici, můžete maso kratší dobu uchovat čerstvé, když ho zabalíte do utěrky namočené v octě nebo ponoříte do octové vody a dobře uzavřete. Pomáhá rovněž, pokud maso obložíte silnou vrstvou nakrájené cibule nebo pokryjete čerstvě natrhanými kopřivami.

1.Mák, který bude neodolatelně vonět.
Pokud máte rádi hodně intenzivní vůni máku v náplních, zkuste ho před mletím nasucho opražit na teflonové pánvi.

2.Luštěniny osolte, až když jsou měkké.
Čočku, hrách či fazole je dobré osolit až po uvaření. Proč? Mohlo by se vám totiž stát, že buď je budete muset vařit hodně dlouho, nebo dokonce nezměknou vůbec.

3.Opečená slanina radost pohledět.
Plátky anglické slaniny se při opékání nebudou tak vlnit, když je předtím na chvíli (stačí jen pár minutek) vložíte do mísy se studenou vodou.

1.Nepovedená poleva se dá napravit.
Pokud vám čokoládová poleva na dortovém korpusu nebo jiném moučníku nejde dobře rozetřít, pak koláč na chvíli vložte zpátky do trouby. Potom už polevu snadno rovnoměrně rozetřete.

2.Jak správně rozmrazit těsto.
Listové těsto rozbalte a jednotlivé plátky rozložte na plech, jinak se přilepí k sobě.

 

 

1.Rozložte alobal pod pekáč.
Pečete-li koláče s hodně šťavnatým ovocem, použijte raději vyšší plech, abyste měli jistotu, že vám šťáva nevyteče do trouby. Pokud takový plech nemáte, dejte do trouby pod něj po krajích zahnutý alobal, který šťávu spolehlivě zachytí. Nebudete potom muset pracně čistit celý vnitřek trouby.

2.Vláčnější a jemnější drobenkový koláč.
Ještě teplý tvarohový koláč s drobenkou hned po vyjmutí z trouby přelijte několika lžičkami smetany. Tak bude chutnější a vydrží déle čerstvý. Vyjde to i s rozpuštěným máslem.

1.Bramborová kaše 6x jinak.
- S olivami: asi 75g zelených oliv plněných papričkou nakrájíme na kousky nebo na kolečka a vmícháme do hotové bramborové kaše.
- S červenou cibulí: červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Krátce osmahneme na rozehřátém oleji nebo je zalijeme horkým olejem a necháme asi 10 minut
   marinovat. Pak cibulku zamícháme do kaše.
- S kaviárem a křenem: do hladké kaše opatrně přimícháme 1 lžíci červeného kaviáru, 1 lžíci strouhaného křenu ( může být i nakládaný ) a podle chuti najemno posekaný kopr.
- S citronem a limetkou: v horké vodě důkladně omyjeme jeden menší citrou a jednu limetku. U obou plodů najemno nastrouháme asi polovinu kůry a zamícháme do kaše.
  Nakonec ji dochutíme mletým bílým nebo barevným pepřem.
- S pestem a bylinkami: asi 60g piniových jader orestujeme na suché pánvi. Spolu se 2 lžícemi pesta (pesto je pasta z bazalky, česneku, piniových oříšků, olivového oleje a sýru,       
  obvykle parmazánu) je zamícháme do kaše. Kaši ozdobíme bylinkami.
- S chilli a česnekem: jeden stroužek česneku prolisujeme. Chilli papričku podélně nařízneme a odstraníme semínka, dužinu nadrobno nakrájíme. Obojí podusíme. Asi 75g 
  pikantní rajčatové papriky ( ze sklenice ) rozmixujeme a společně s česnekem a chilli zamícháme do kaše.

 

1.Aby těsto na chleba rychleji vzešlo.
Těsto na chleba nebo housky vykyne rychleji, když je postavíte do trouby předehřáté na 50°C nebo na topení. Ovšem pozor, aby nestálo v průvanu, jinak nevykyne.

2.Máslový krém vydrží déle.
Bohatě zdobené krémové dorty mají sklony se rychle kazit. Proto do máslové náplně přidejte trochu koňaku nebo jiného alkoholu, což celý proces zpomalí.

 

1.Sladké pečivo rozmrazujte pomalu.
Pokud máte v mrazáku cukroví, ovocné koláče nebo plněné buchty, rozmrazujte je výhradně při pokojové teplotě. Kdybyste je dali třeba do mikrovlnky, vlivem příliš vysoké teploty by pečivo rychle vyschlo, brzy by ztvrdlo a okoralo.

2.Voňavější alternativa aromatického rumu.
Nemáte rádi v moučníku pronikavou vůni rozinek namočených v rumu? Tak zkuste rozinky naložit do Amaretta nebo třešňového likéru.

 

1.Jedinečná pomazánka z čočky.
Zbyla vám od oběda uvařená čočka a nevíte co s ní? Rozmixujte ji s neochuceným pomazánkovým máslem, 2 - 3 stroužky česneku a lžičkou plnotučné hořčice.

2.Extra voňavý jablečný koláč.
Když plátky jablek před pečením naložíte na půl hodiny do bílého vína nebo do jablečné šťávy, koláč bude ještě voňavější.

 

1.Citron zlepšuje stravitelnost hub.
Jestliže houby před tepelnou úpravou osolíte a zakapete citronovou šťávou, stanou se lépe stravitelnými.

2.Perfektní míchaná vajíčka ke snídani.
Míchaná vajíčka budou vláčnější a jemnější, když na jedno vejce přidáte 1 lžíci minerální vody nebo sodovky. Příjemnou pikantní chuť získáte, když žloutky předem rozmícháte s trochou mléka a špetkou instantní polévky ze sáčku - např.cibulové.

 

1.Papírová utěrka zabrání zvlhnutí brambor.
Pokud uvařené brambory nepodáváte okamžitě, často se stane, že se v hrnci zapaří a jsou hodně vlhké až nepříjemně mazlavé. Zabráníte tomu docela snadno: jakmile slijete vodu, vložte mezi hrnec a pokličku papírovou kuchyňskou utěrku. Ta pohltí páru a brambory tak zůstanou krásně suché a déle teplé.

2.Báječné křupavé bramboráky.
Do těsta na bramboráky přidejte 1-2 lžičky tvarohu. Zjemníte tak jejich chuť a budou krásně křupavé. Při dochucení nezapomeňte kromě česneku i na majoránku.

1.Pudink se vám už nikdy nepřipálí.
Když hrnec ( zejména dno ) před vařením vymažete máslem. A navíc bude hladší a vláčnější.

2.Ostrost křenu pomůže otupit mléko.
Příliš ostrý a štiplavý křen bude jemnější, když ho na půl hodiny naložíte do kyselého mléka.

Náhražky zelených pistácií docílíme tím, že nařežeme bílé loupané mandle a v kotlíku se žlutou a zelenou barvou je obarvíme. Do barvy se přidá trochu vody a nasekané mandle se v ní nechají den ležet. Nejsou-li probarvené i uvnitř, tak je ve zbavené vodě navaříme tak, až vsáknou barvu do sebe.
Pak necháme mandle oschnout. Jsou-li správně barveny, pak vypadají jako pravé pistácie.