6 bílků dáme šlehat do otočného šlehače (kdo ho nemá, musí holt ručně, ale trvá to dlouho a bolí od toho ruce). Když je sníh pořádně tuhý, přidáváme po jednom žloutky, šlehač je stále zapnutý. Pomalu po trochách přisypáváme 15 dkg cukru krupice, 1 vanilkový pudink a 15 dkg hrubé mouky. Nic víc. Dáme do vymazané a vysypané formy na dort, pečeme podle trouby asi půl hodiny na 180 - 200°C. Musí být nahoře růžový, aby byl fakt dost propečený a nespadl. Dá se udělat i v bezlepkové verzi, místo mouky dáte Solamyl nebo bezlepkovou mouku.
Krém : 3 vrchovaté lžíce Maizeny rozmícháte v 1/2 l mléka, za stálého míchání uvaříte. Stačí chvilka, 1 minutu. Dáte vychladit do studené vody (i s hrncem, samozřejmě). Ve šlehači ušleháte 1klasické máslo s cukrem a po lžicích přidáváte vychlazenou uvařenou Maizenu. Cukr dávám moučkový a množství podle chuti. Pokud jste odpůrci přirozené stravy, můžete dát Ramu, ta se taky dá krásně našlehat. Do tohoto základního krému můžete přidávat různé příchutě, jako oříšky, kávu, kakao.
Vychladlý dort rozříznu dlouhým nožem na 3 pláty, namažu je velkoryse krémem, naskládám na sebe, boky potřu krémem, obalím v kokosu nebo mletých oříškách, podle toho, jakou chuť má dort nakonec mít. Povrch také potřu krémem a ozdobím ovocem, čokoládovými bonbony nebo oříšky. V ovocném dortu potřu jednotlivé pláty na krém ještě rozmíchanou marmeládou.
Mám ráda, když má dort jednolitou chuť. Takže v ovocném dortu je krém, marmeláda, ovoce, kokos. Žádné kakao ani čokoláda. V ořechovém dortu je krém s oříšky, obalený v oříškách a ozdobený ořechy. Čokoládový dort může být světlý s kakaovým krémem, politý čokoládou, nebo tmavý - místo pudinku do těsta dáte 5 dkg kakaa. Výjimky v chuti samozřejmě jsou, jako dort s čerstvými jahodami a mletými oříšky, hmmm, mňam!
Náhledy fotografií ze složky jídlo