Jdi na obsah Jdi na menu

Slunce, seno...

Milí přátelé, kamarádi a fanoušci, taky se vám někdy stane, že máte volno, ale žádný plán? Nebo plán, který se musí bohužel  zrušit a vy rázem zjistíte, že  vlastně  máte celý den volno? No a co teď?  No musí se napravit restík, který měl admin Tom a to takový, že v životě nebyl v Hošticích. Ano, čtete dobře, ano opravdu nikdy.  Já osobně byl v Hošticích mnohokrát a vždy se tam těším. Tak jsme hupsli do auta a jeli jsme cca 3 hodiny v autě z Brna do Hoštic. Bylo krásné, slunné počasí tak se jelo nádherně. Přejeli jsme Hoštice, ale to jsme udělali záměrně. Nejprve jsme zajeli do Volyně. Proč zrovna tam? Protože právě tam se natáčela jedna z částí Itálie ze slunce, seno, erotika  a to konkrétně přivítání zástupců z Hoštic v jejich Italském družstvu.

 

10393747_10200221731581476_8035370329642827524_n.jpg

V roce 1996 jsem zde ve ŠvP Volyně (Škola v přírodě) skutečně pobýval na škole v přírodě. Pamatuji si, jak to tam bylo nádherné. Všude byly slyšet děcka, hrály se hry, chodilo se do lesa, dokonce v objektu měli i obrovské filmové plátno a promítali nám pohádku Sůl nad zlato. Když tam přijedete teď, tak slyšíte pouze ticho maximálně vánek větru. V roce 2002 šel tenhle komplex do dražby…od tohoto roku jen chátrá a chřadne…  Bohužel pro mne o to víc bolestivá podívaná. Ale jak se říká, vzpomínky zůstanou.  Nicméně u vrátek je ostraha objektu a vyšel pan správce, se kterým jsme se zapovídali, já zavzpomínal a jak se říká líná huba, holé neštěstí , tak se ze mě vypadlo:  Můžu se zeptat? Myslíte si, že by  jsme  se prosím mohli jít blíž podívat? Pan vrátný chvilku přemýšlel a pak nám dal svolení a tak jsme se z  bezpečnostních důvodu drželi  pouze ,,na hlavní‘‘ cestě. Samozřejmě, že jsem chtěl  Tomovi ukázat tu filmovou scénu. I když jsme oba věděli,  že to bude bolestná podívaná ale to co jsme viděli dál, bylo skutečně  žalostné.  Posuďte sami  

realita-fin.jpg          (realita k 28.9.2018)

 

Po projití objektu ŠvP Volyně jsme opět nasedli  do auta a jeli do Hoštic. Nejprve jsme   přibrzdili na zastávce Českých drah Hoštice u img_20180928_152026---kopie.jpgVolyně, kde probíhalo natáčení hned několika scén pro kultovní trilogii Slunce, seno…  zastávka je skoro pořád stejná, přibyla snad jen elektrorozvodná skříň a u silnice, která křižuje koleje přibylo zvukové a světelné výstražné znamení. Pokračovali jsme asi dva kilometry stále do kopce, až se na obzoru objevil nápis Hoštice, věděli jsme, že jsme dorazili do našeho cíle. Auto jsme zaparkovali u domu, na kterém je stále namalován hrdě hledící jelen, právě ten, kterého máte možnost vidět v již zmiňované trilogii.

 

img_20180928_154027.jpg

Naše první kroky vedli do místní hasičské zbrojnice, ve které je malinkaté muzeum, prodejna suvenýrů, občerstvení a vynikající Troškovi hoštické medoviny. Naše další kroky vedly na zdejší hřbitov, který je udržovaný, přesně tak, jak řekl živočichář Béďa ( Jiří Lábus) ve Slunce, seno, erotika, že u nich je v nejlepším pořádku pouze fara a hřbitov tak ty Italy vezmou hlavně tam

 

 Poté jsme se přesunuli k domu filmové rodiny Škopkových, kde jsme vyfotili admina Toma Naši obuv jsme poté přesměrovali k Ranči Šimona Pláničky, kde jsme si prohlédli autobus (bývalý autobus Zemák), prostory filmového kravína a expozici, která obsahuje repliku jezdící postele, skutečnou i filmovou ložnici, ve které se narodila paní Marie Švecová alias Keliška, původní  Vencovu motorku a kde máte možnost na plátně shlédnout  dokument Slunce, seno, Hoštice, vše je ve stodole nesoucí jméno Čundrhilton. Protože bylo teplo, osvěžili jsme se zmrzlinou. Vrátili jsme se zpátky do vsi a vydali  se k obchůdku, ze kterého se filmově vykutálel meloun  Cestou jsme se také zastavili u dscf4104.jpgdomu, kde reálně bydlela  paní Marie Švecová a kde se natáčela scéna ze Slunce, seno, erotika, jak přijede Venca na traktoru a přiveze Kropáčkové vápno, aby si nabílila aspoň štít a to dokonce tím štětcem…  Hned po pravé straně vedle tohoto domu bydlela paní Marie Pilátová alias Konopníková. Tyto dvě dámy byly v reálném životě sestřenicemi. Posléze jsme se po telefonické domluvě přesunuli k domu, kde jsme se sešli se Zdeňkem Troškou, mimo jiné jsme se od Zdeňka dověděli pár novinek, které chystá na příští rok. Protože se ale již blížil večer a domu jsme to měli 3 hodiny jízdy, museli jsme se, jak pravil Tom, který tímto svůj restík konečně napravil se sympatickou, čistou, kompaktní vískou, která  díky natáčení trilogie Slunce, seno… čelí nájezdům turistů museli rozloučit. 

 

host.jpg