Jdi na obsah Jdi na menu

Nejkrásnější hádanka

hadanka.jpgNejkrásnější hádanka

Pohádka, Česko, 2008, 98 min

 

Režie: Zdeněk Troška

Předloha: Jan Drda ( kniha )

Scénář: Zdeněk Troška

Hudba: Miloš Krkoška

 

Hrají:  Jan Dolanský, Ladislav Potměšil, Veronika Kubařová, Miroslav Táborský, Taťjana Medvecká, Pavel Kikinčuk, Jindřich Nováček, Karel Liebl, Jan Kuželka, Miroslav Hrabě, Taťána Krchová, Martin Lukáč, Milan Bísek, Přemysl Kubišta, Jiří Krejčí, Zdeněk Netví Zahálka, Jan Lukeš, Svatopluk Krmášek, Jiří Laně, Oldřich Kříž, Michal Herzán, Jindřich Prach, Romana Krčková, Veronika Kohoutová, Iva Malátová, Kamila Kikinčuková, Ladislav Beneš, Tomáš Kyndl, Michal Kučera, Jindřiška Kikinčuková, Jan Novák, Láďa Dostál.

 

 

Obsah:

Matěj pracuje u sedláka a miluje jeho dceru Majdalenku. Lakomý boháč však jejích lásce nepřeje, představuje si pro dceru bohatšího ženicha. Jednou zachrání Matěj bílou holubičku a ta jemu i Majdalence za odměnu daruje kouzelnou jahodu, díky níž oba rozumí řeči ptáků.A dobře slyší, jak kohout předpoví, že bude sedlák vítat Matěje jako Majdalenčina ženicha. Zatím se ale mladík ocitne v nemilosti, sedlák ho vyžene a Matěj se dostane až na královský hrad, kde probíhá velká soutěž o ruku princezny Rozmarýny. Matěje čeká dlouhá cesta zpět za milovanou Majdalenkou.

 

Upoutávka:                                                                           Neoficiální videoklip:

                          

 

Zajimavosti z filmu:

  • Inspirací pro scénář filmu, který Zdeněk Troška napsal sám  se staly Drdovy pohádky„ O Matějovi a Majdalence“ a „ O princezně, která hádala, až prohádala“.
  • Natáčelo se i ve Staré oboře na Hluboké, kam měli filmaři vyjímečně umožněn přístup, jelikož generálním partnerem filmu byla společnost Lesy ČR. Ve Staré oboře na Hluboké se natáčelo i na tzv. „Filmařské cestě“, která byla kdysi vybudována pro dramatický film Otakara Vávry Oldřich a Božena ( 1984). Ten jí však nakonec nevyužil a tak byla poprvé ke svému účelu využita až po cca 22 letech.
  • Ve filmu „hraje“ i třicet holubů, kteří museli být vycvičeni v nezvykle krátkém čase a to čtrnácti dnů. Obvykle jde o proces několikatýdenního drilu.
  • Pro film vzniklo na dvě stovky kostýmů.
  • Pohádka získala Cenu dětské poroty na 40. Ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hoffmana v Ostrově nad Ohří.
  • Původně se mělo točit na Chodsku, kvůli změně koloritu se točilo v Jižních Čechách. Natáčelo se také na zřícenině hradu Sukoslav u Kostomlat pod Milešovkou, či zámcích Žleby a Sychrov. První klapka padla 24. Července 2007 ve Staré oboře na Hluboké nad Vltavou.