Jdi na obsah Jdi na menu

Režisér Zdeněk Troška točí v Africe

20. 10. 2009

Natáčení v Keni není žádná idylka.Obrazek

Po příletu do Nairobi čekala štáb 12ti hodinová cesta auty do vesnice Itibo. Itibo leží stranou od turistických oblastí, a tak nejbližší hotel je přes hodinu cesty od místa natáčení. Silnice v Keni jsou nekvalitní, takže každý přesun z místa na místo je hodně náročný, a takových přesunů má štáb před sebou několik..

 

Další den ráno, před cestou na první lokaci ve vesnici Itibo, ho v Nairobi přivítala  česká velvyslankyně v Keni, paní Gita Fuchsová. Poté se štáb v doprovodu keňské produkce vydal na zhruba 8 hodinovou cestu směrem do vnitrozemí, aby se připravil na první natáčecí den, který je v pátek, 9. 10. 2009.

První dva dny natáčení proběhly ve areálu české nemocnice ve vesnici Itibo. Pro všechny zúčastněné to byl silný zážitek. V průběhu natáčení se v nemocnici narodilo miminko – což se poznalo podle radostného pokřiku ve svahilštině, který se rozléhal nemocnicí. Na miminko se pak část štábu včele se Zdeňkem Troškou šla podívat, aObrazek předala mamince drobné dárky. Do Itiba se na natáčení přijela podívat i česká velvyslankyně v Keni, paní Gita Fuchsová, v doprovodu konzula pana Jaroslava Mandyse. Zdeněk Troška předal za asistence paní velvyslankyně nemocnici v Itibo charitativní dar z Bohušovických mlékáren – nutriční nápoj Nutrilac.

Po skončení natáčení v Itibo se štáb vydala na cestu na další lokaci, do města Kisumu, na místní letiště. Letiště má typicky africkou atmosféru, kterou Zdeněk Troška využil pro natočení scény příletu doktora Dobeška do Afriky. Zatímco se natáčelo, průběžně přilétaly a odlétaly místní linky, a místní cestující se stali komparzem natáčeného filmu.

Z Prahy přiletěla Betka Stanková, která měla tu smůlu, že doletěla bez zavazadelObrazek. Situaci nesla velmi statečně, Bob Klepl i Jaroslav Šmíd jí každý věnoval po tričku, které jí, vzhledem k její drobné postavě, posloužily jako noční úbor. Kufr nakonec dorazil se zpožděním téměř 48 hodin…

Zatímco v Itibo celý štáb zaskočila zima, v Kisumu bylo skutečné africké počasí. Z herců, stejně jako z celého štábu, lil pot. Další lokací natáčení filmu Doktor od jezera hrochů je městečko Kakamega, respektive tamější prales. Po obhlídkách v pralese je jasné, že je to skutečně nebezpečná lokace. V pralese, kromě jiných zvířat, hlavně opic, žije 8 různých druhů jedovatých hadů… Proto je celý štáb včetně herců vybaven holinkami… A protože v pralese každý den odpoledne silně prší, nechybí ani pláštěnky.

ObrazekNatáčení probíhá mimo turistické oblasti Keni a v poněkud polních podmínkách. Servis, který je běžný při natáčení filmů v České republice štáb Zdeňka Trošky v Keni nemá. Namísto obvyklého cateringu doprovází štáb místní kuchařka, která přímo na místě natáčení vaří pro štáb obědy. Vzhledem k místním podmínkách je každodenní stravou rýže, kukuřičná kaše “ugali” a kukuřičné placky “chapati”, pro zpestření pak případně špenát, čočka, fazole a nebo vařené banány… jen občas dojde na maso. Stejné menu je obvykle i k večeři v hotelu.

Pokud má štáb po natáčení chvilku času – jediná možnost, kam se vypravit, jsou místní trhy… Kromě zeleniny a luštěnin na nich lze zakoupit například mačety, případně součástky na kolo nebo domácí potřeby. A protože jsou všechna natáčecí místa mimo obvyklé turistické trasy – běloch na tržišti je pro místní atrakce. Keňani jsou přátelští a děti na český štáb pokřikují “muzungu”, což ve svahilštině znamená “bělochu”…Obrazek

Noční život v Keni není – rozhodně ne pro štáb, protože vycházet po setmění, což je v tomto ročním období po 18 hodině, se z bezpečnostních důvodů nedoporučuje. Až na mírné střevní potíže některých členů štábu se všichni těší dobrému zdraví i náladě.

Aby se diváci filmu mohli potěšit záběry nádherné keňské přírody a divokých zvířat, bude muset štáb překonat na své cestě nejedno úskalí.

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář