Jdi na obsah Jdi na menu

Fara ve filmových Hošticích je na prodej za milion korun

13. 11. 2010

Fara je unikátní tím, že se v historii jednalo o vůbec první takzvanou školo-faru v českých zemích.

Objekt nechal postavit na konci 18. století pražský arcibiskup Václav Leopold Chlumčanský, který se dokonce na místním zámečku v roce 1749 narodil. Ještě v minulém století byla farní budova obývána, neboť zde bylo několik bytů. Předtím zde ale v padesátých a šedesátých letech byla škola, jednotřídka a fara.

Fara v Hošticích

"Dole byla škola a na druhé straně byt učitele a v patře pak byt faráře a farní úřad. Později, když byla za farou postavena škola, která dnes už také nefunguje, ale kam jsem já chodil, bylo na faře kino a dodnes si vzpomínám, jak jsme tam rádi chodili. Je nesmírná škoda, že fara, která je nádhernou stavbou takhle chátrá," řekl v sobotu agentuře Mediafax místní obyvatel a režisér Zdeněk Troška.

Farní budovu nabízí Českobudějovické biskupství ke koupi za milion a padesát tisíc korun. "Je úžasné, že je to poměrně prostorná budova s přízemím, patrem, krásnou půdou a dvorem. Pokud by se našel někdo, kdo by to citlivě zrekonstruoval a měl to třeba na bydlení nebo jako chalupu, bylo by to úžasné. Je to absolutně suchá stavba, což se u tak starých staveb málo vidí," dodal Troška, kterého osud fary velmi trápí.

Fara v Hošticích
 

Objekt není naštěstí památkově chráněn, případný majitel by tedy nebyl nijak výrazně omezován v případě rekonstrukce.

Dokonce když Troška před 27 lety natáčel první ze své série komedií Slunce seno jahody, musel do filmu zasadit faru vzdálenou patnáct kilometrů v nedaleké Dobrši, protože stav hoštické byl už tehdy špatný.

Objekt i s přilehlými pozemky má dohromady přes 700 metrů čtverečních. Před lety projevil o koupi fary zájem i malíř Kristian Kodet. Protože však tehdy katolická církev nebyla svolná s prodejem, našel si umělec jiný objekt, bývalou faru v Hartvíkově na Táborsku, kterou velmi citlivě zrekonstruoval.

"Pustit se do takové investice a následné opravy, to chce skutečně pořádnou dávku nadšení, poměrně dost peněz a jasný cíl, co z takového domu chci mít. Moje fara byla také v žalostném stavu a nebýt toho, že jsem ji tehdy objevil zcela náhodou, za pár let by asi spadla," svěřil se Kodet.

Každý, kdo by měl o koupi fary v Hošticích, kam díky Troškovým filmům jezdí ročně desítky tisíc lidí zájem, musí zkontaktovat biskupství v Českých Budějovicích.

Církev nabízí v současné době celkem 20 farních budov po celém Jihočeském a části Plzeňského kraje, kam diecéze zasahuje. Ceny jednotlivých objektů se liší podle místa, velikosti i stavu a jsou od 880 tisíc do 5,6 milionu korun.

Podrobné informace získají zájemci také na webu biskupství , včetně informací o farní budově v Hošticích u Volyně. Součástí každé nabídky je i několik fotografií.

fara.jpg

 

 

 

 

 

 

 

fara2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

fara3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

641702.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

641701.jpg