Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov Pilousů - Krmiva

Pilous černý (Sitophilus granarius)

zimovani-bombin-a-jine-044.jpg  Pilous černý patří mezi významné skladištní škůdce, napadá zásoby obilnin po celém světě a působí obrovské škody. Patří mezi brouky nosatce, je tmavě hnědý, nelétavý, ale velmi pohyblivý. Velikost se pohybuje mezi 3-5mm a je ovlivněna velikostí zrna ve kterém probíhá jeho vývoj. Napadá pšenici, žito, ječmen, oves, kukuřici, rýži, kaštany, slunečnici a proso. 

Pilouse používám ke krmení mladých Bombin a odrostlých Pralesniček (Dendrobates leucomelas, D.auratus, Phylobates vittatus), ještěrů rodů Lepidodactylus, Lygodactylus, Anolis, Takydromus a jiných, včetně jejich mláďat.

ŽIVOTNÍ CYKLUS: Brouci vylézají ze zrna malým kruhovým otvorem , páří se a po 3 dnech oplodněné samičky vyvrtávají díry do obilných zrn. Do vzniklé dutiny vloží jedno vajíčko a vše zalepí rosolovitým sekretem. Při teplotě 28-30st.C se z vajíčka vylíhne bílá larva za 3 dny, za 18 dní se zakuklí a za 6 dnů se líhne dospělý brouk. Pilous černý žije 7-8 měsíců a samička za tu dobu naklade až 250 vajíček. Vývoj v závislosti na teplotě a vlhkosti trvá 30 - 140 dní. Z jedné obilky se líhne pouze jedna larva. Při vyrušení brouci pevně přitáhnou tykadla a končetiny k tělu a předstírají smrt. Po chvíli se "probere" a rychle běží do úkrytu.

zimovani-bombin-a-jine-047.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

CHOV:

Plastovou krabičku o obsahu 150ml naplním do poloviny ječmenem (větší brouci) nebo pšenicí (menší brouci), nasypu 50 pilousů a uzavřu víčkem do kterého udělám malé otvory tenkou jehlou. Zrní doporučuji řádně vysušit, aby se nezapařilo a následně nesplesnivělo. Brouky není třeba napájet ani krmit - živí se zrním. Při pokojové teplotě se první generace líhne zhruba za 2 měsíce.

zimovani-bombin-a-jine-066.jpgzimovani-bombin-a-jine-070.jpg