Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dendrobates leucomelas

 PRALESNIČKY  DENDROBATES LEUCOMELASdendrobates-leucomelas.jpg

Pralesničky jsou široké veřejnosti známé jako Šípové žáby. Jihoameričtí indiáni využívají jejich kožní sekrety k napouštění hrotů šípů. Jed žabky získávají z potravy, proto v zajetí svou jedovatost ztrácejí. Tato informace velmi často zklame případné zájemce – milovníky adrenalinu… Dendrobátky patří k živočichům s denní aktivitou. Jedná se o zajímavé chovance, před chovatelem se neukrývají a lze snadno pozorovat jejich životní projevy. V zajetí se při správné péči dožívají 10-15 let.

 

VÝSKYT: 

Venezuela, Brazílie, Guyana, Kolumbie

BIOTOP: 

Obývá tropické deštné lesy až do výšky 800 m n.m. V období rozmnožování samec vyhledává vyvýšená místa ke svému zpěvu.

VELIKOST: 3-5cm

TERÁRIUM:

Terárium můžete zařídit jako výsek tropického deštného pralesa. Na netu můžete najít stovky zařízených terárií jako inspiraci. Naše terária jsou zařízena jednoduše, aby se snadno udržovala a čištění nezabralo spoustu času. Terária mají rozměr 30x42x30cm (DxŠxV). V přední části je prostor bez substrátu, odkud odebíráme přebytečnou, znečištěnou vodu. Použitý štěrk o zrnitosti 3-8mm zadržuje v zadní části terária skleněná lišta. Část rostlin (Scindapsus a jiné liány) vkládáme přímo do štěrku a část necháváme v plastových kelímcích, které žabky využívají jako přírodní tůňky. Pokud nestihneme 2-3 dny narosit, pralesničky se mají kde zvlhčit. Na štěrk pokládáme mechové koberce (mech Rokyt), koláče Bělomechu sivého (Leucobryum glaucum) a větve obrostlé Rokytem (vydrží 1-2 sezóny). Celý strop tvoří nerezové pletivo, čímž je zajištěno kvalitní větrání bez průvanu a silného vysychání terária. V takto odvětraném teráriu nám neplesniví kořeny a větve. (Borové pařezy, větve černého bezu).

OSVĚTLENÍ A VYTÁPĚNÍ:

Osvětlení 2 terárií vedle sebe zajišťuje úsporná žárovka 23W, 1360 Lumenů

TEPLOTA:

Pokojová  21-22 den/ 18-20 noc

VLHKOST:

1x denně narosíme, 2x v týdnu rosení vynecháme. Vlhkost střední.

POTRAVA:

Nejraději krmíme smýkaným hmyzem, který udržuje naše žabky v dobré kondici. V chladném období skrmujeme čerstvě vylíhlé cvrčky, octomilky, mšice, brouky Pilouse a Zrnokazy. Krmíme obden větším množstvím hmyzu. Každou potravu posypeme vlastní vitamínominerální směsí. Pouze smýkaný hmyz obalujeme jen občas, protože má v sobě dostatek všech potřebných látek pro správný vývoj žab.

ROZMNOŽOVÁNÍ:

Žabky chováme v párech. Rozmnožují se celoročně s nepravidelnými pauzami. Samička zaplněná vajíčky začne v teráriu pronásledovat samečka, neustále mu skoro leze na záda a přitom ho hladí přední nohou. Sameček ji občas zmizí na vyvýšené místo kde předvádí svůj zpěv. Jakmile se samici podaří samečka ukecat (Že to ale mají ti kluci vymakaný!), následuje ji do krabičky nebo filmovky, kde jí oplodní nakladená vajíčka. Vajec bývá v jedné snůšce až 12ks, většinou kolem 6-7ks.

DENDROBATES LEUCOMELAS

PÉČE O VAJÍČKA, PULCE A METAMORFOVANÉ ŽABKY:

Vajíčka odebíráme do petriho misek, kde je zalejeme odstátou vodou do ½ jejich výšky. Za 10-14 dnů mladí pulci opouštějí vaječné obaly. Nevylézají najednou, ale v rozmezí 1-4 dnů. Jeden den je ještě necháme v petriho miskách a poté je umístíme po jednom kuse do plastových krabiček se 4cm vody. Pokud dáte více pulců do jedné nádobky, mohou se napadat i zabít. Navíc vypouštějí do vody inhibitory, které slabší jedince zpomalí v růstu a mohou se stát potravou větších sourozenců. Po odstranění většího jedince začnou menší zase růst. Pulce krmíme vločkovým krmením pro rybičky s podílem rostlinné složky (TetraMin, TetraPhyl). Krmíme pouze minimálním množstvím, aby se voda nekazila příliš rychle. Mimimálně obden je nutno vylít znečištěnou vodu a vyměnit za novou, odstátou. Napřed se pulcům objeví zadní nohy, potom přední a jakmile žabka začne šplhat po stěnách, odlejeme část vody a ze štěrku vytvoříme souš. Po vstřebání ocásku malou pralesničku přemístíme do terária zařízeného  jako u chovných párů. Potravu mají stejnou, pouze menší velikosti (drobnější smýkaný hmyz a octomilky Drosophila melanogaster). Dendrobates leucomelas dospívá zhruba ve 2 letech. Pohlaví lze rozeznat pouze u zpívajících samců podle nafouknutého hrdla.

img_0667.jpg