Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sběr železného odpadu - podzim 2015

24. 10. 2015

Dne 24.10.2015 jsme uspořádali podzimní sběr železa. Tentokrát však nebyl pracovní náplní dne pouhý sběr, měli jsme domluvenou i brigádu širšího rozměru s dosti úkoly. No a kolik se toho podařilo stihnout, odpovídalo hlavně množství dorazivších brigádníků. I tentokrát svoz zajistil Miroslav Vrzala ml. nákladním vozidlem. O jídlo se opět výtečně postaral Pavel Šeďa, který nám připravil pečené maso s chlebem a uzená žebra s křížovými kostmi z udírny. Na snídani a svačinu byla sekaná od Beáty Sukupové, která zbyla ještě z minulého týdne z ukončené sezóny (samozřejmě jsme ji zamrazili a nečekali, než uteče z lednice). Z Tlumačova byl již přistaven jeden obří kontejner.

Členové sboru přišli na pomoc ve velmi hojném počtu a již od rána bylo jasné, že se toho udělá vskutku dost – poprvé dorazili dokonce i ti nejstarší z mladých hasičů (Kalčík Aleš, Maňásková Aneta, Maňásková Denisa, Stránský Teodor, Ševeček Richard, Šiška Marek, Vyoralová Adéla), jejichž hlavním celodenním úkolem bylo vyskládat dřevo ze dřevníku, tento přemístit za roh a dřevo tam opět naskládat – a svůj úkol splnili již po poledni (na původním místě dřevníku se totiž chystá výkop pro napojení odpadu do kanalizace a tudíž jej bylo nutné přemístit).
 
Nejdůležitější brigádní činností byla oprava střechy, resp. části nad vstupními dveřmi a toaletou, která byla oproti zbytku mírně utopená, díky čemuž voda neodtékala samospádem dokola zbrojnice a do svodu, nýbrž se hromadila u čela utopené strany (nad toaletou), než jej přetekla a poté se vsakovala do omítky po celé straně zbrojnice, ve směru k zámku. Na tento nelehký úkol byli nasezeni dva odborníci na slovo vzatí – tesaři Lubomír Hanáček ml. a Radek Omelka, s pomocníkem Miroslavem Bičanem, kterým se podařilo celý roh páčidlem nadzvednout a podložit, čímž jej zvedli o téměř 20 cm a dostali se tak do požadovaného spádu. Měli jsme totiž obavu, že pokud by tato varianta neprošla, museli bychom celou zbrojnici ob kopat a napojit nový svod, což by bylo ve srovnání s touto verzí nadměrně pracné. Je ale možné, že se v budoucnu ani tomuto nevyhneme z důvodu odizolování stěn – nebude ale zatím předbíhat. Dalším úkolem byl převoz dříve tabákového stánku z bývalé zahrady pod zámeckým parkem přímo před zbrojnici. Stánek nám daroval štědrý sponzor Jan Pecha a máme v plánu jej přebudovat na jakýsi mini domeček alias sklad cvičebního nářadí, jež by byl poté stabilně umístěn na okraji fotbalového hřiště a výrazně nám ulehčil primárně přípravu tréninků, neboť tato je zdlouhavá a kvůli těžkému nářadí i náročná na větší počet dospělých. Finálním úkolem byly poté práce na rekonstrukci historické koněspřežné stříkačky, jejíž vodní nádrž chceme opravit, aby netekla. Na cestě ke splnění tohoto cíle stojí však ještě mnoho dílčích úkolů - je třeba celou stříkačku rozebrat a při této příležitosti jednotlivé díly i opatřit novým nátěrem a dle možností vše opravit a také zprovoznit ventil rozlišující sání z nádrže od sání z přírodního zdroje pomocí savic, které se sice nedochovaly, ale které jsme připraveni také nějak nahradit. Také jsme již oslovili napajedelského čalouníka, pana Radka Pavelku, s žádostí o výrobu dobových kožených doplňků, které se buď již nedochovaly vůbec, anebo se dochovaly pouze jejich části.

I přes hustě mlhavé ráno se sluníčko v dopoledni přece jen ukázalo a i díky příjemnému počasí se toho podařilo udělat více, než jsem na začátku očekával. Všem brigádníkům a občanům, kteří nás sběrem podpořili, velké díky! Nasbírali jsme něco málo přes 5 tun železa. Za dospělé členy se zúčastnili: Forbelská Jana, Sukupová Adéla, Lidincová Zdena, Vendolská Petra s Anetkou, Bartuněk Pavel se Šimonem, Bičan Miroslav, Hanáček Lubomír ml., Sklenařík Václav, Šeďa Pavel, Vrzala Dušan, Vrzala Miroslav ml., Umýsa Josef, Zelík Milan, Zelík Tomáš a na pomoc přišel i Radek Omelka. Tímto však den ještě zdaleka nekončil, ženy se totiž rozhodly vyrazit do Vések na noční pohárovou soutěž.
 

Náhledy fotografií ze složky Sběr železa - podzim 2015