Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rekonstrukce koněspřežné stříkačky

31. 10. 2015

V sobotu 24.10.2015, na závěr sběru železného odpadu a celodenní brigády na zbrojnici započala rekonstrukce naší historické koněspřežné stříkačky na ruční pohon, tzv. koňky, vyrobené v roce 1887. Důvodem byla protékající nádrž a nefunkční sání. Podařilo se sundat vahadla a vytáhnout první ze dvou pístů, které tam drží jako nové.

V sobotu 31.10.2015 na ní pokračovali Miroslav Vrzala ml. a Lubomír Hanáček ml., kteří vytáhli i druhý píst a sundali celé sací a pumpovací ústrojí. Při vytahování onoho druhého pístu došlo k odtržení táhla, jehož zajišťovací část byla totálně zrezavělá. Po odkrytí tohoto téměř 130 let nedotknutého ústrojí vyšlo najevo, kudy voda tekla. V místech pod oběma zvony totiž úplně prorezavělo dno nádrže tvořené z minimálně 5 mm silného kovového plátu. Z důvodu špatného přístupu vzduchu k tomuto místu, se zde voda stále držela a činila se. Zastavila se až o několik centimetrů silnou dubovou desku, na které je nádrž položena již na samotných nápravách. Dlouhodobější působení vody na tuto desku by mohlo způsobit její vyhnití, takže můžeme říci, že jsme s pracemi započali právě v nejvyšší čas. Nejlepším řešením bude zřejmě sundání celé nádrže dolů, odřezání poškozeného dna a nahrazení jej novým kovovým plátem, již navíc opatřeným voděodolným nátěrem, který by mohl nějaký ten pátek vydržet.

V prvním listopadovém týdnu se Lubomír Hanáček a Miroslav Bičan věnovali čištění a broušení značně zanešených součástek, které po mnoha letech ukázaly svoji původní barvou mědi a mosazi.

Rekonstrukce je ale spíše hrou na improvizaci, neboť s postupným vyřešením jednoho problému se objeví problémy nové a rovnou několik variant řešení, z nichž ani jedna nemusí být vždy ideální.