Nepečený ovocný dort
Ingredience
2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 2 balíčky piškotů, ovocný kompot podle chuti Na ozdobu: 1 kelímek smetany ke šlehání, čokoláda, ovoce
Postup
Jogurt, zakysanou smetanu a cukr ušleháme. Do dortové formy naskládáme vrstvu piškotů, vrstvu ovoce a zalijeme jogurtovou směsí. Několikrát opakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Necháme přes noc v chladničce uležet. Ozdobíme ušlehanou smetanou, čokoládou a ovocem.
Tvarohový dort
Ingredience
500 g tvarohu,200 g moučkového cukru,2 vejce,2 dcl horkého mléka,125 g másla,2 polévkové lžíce želatiny + 2 dcl mléka,piškoty,čerstvé nebo kompotované ovoce
Postup
Želatinu zalejeme 2 dcl mléka a necháme nabobtnat.Potom za stálého míchání přivedeme k varu.Dáme do mixéru,přidáme všechno ostatní a umixujeme hladkou hmotu.Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, nalijeme polovinu hmoty, naskládáme piškoty,poklademe ovocem a zalijeme druhou polovinou hmoty.Piškoty se mohou pokapat rumem, šťávou z kompotu,sirupem,... Ingredience 3-4 velké bílé jogurty Activia od Danone, 1 sáček dětských piškotů (nejlépe OPAVIA), 1 sáček vanilkového cukru, 1-2 lžíce rumu (můžeme vynechat), čerstvé ovoce (jahody, maliny) pokud nemáme čerstvé jsou výborné kompotované mandarinky Na dozdobení: 1 sáček práškové želatiny (bílé nebo červené podle barvy ovoce), trochu ovoce, kterým jsme prokládali dort Postup Jogurty promícháme spolu s piškoty, cukrem a rumem ve velké misce. Do dortové formy rozprostřeme jednu polovinu směsi, proložíme dobře okapaným ovocem, které je nakrájené na drobné kousky.Na ovoce navrstvíme druhou polovinu směsi. Vše necháme vychladit. Na dort ozdobně poklademe zbylou trochu ovoce a nalijeme želatinu připravenou dle návodu. Vše necháme alespoň 24 hodin vychladit. Tento moučník je velice osvěžující.
Střecha z Be-besušenek
Ingredience
1 balíček světlých a 1 balíček kakaových Be-be sušenek,500g tvarohu,150g mletého cukru (15 lžic),200g másla, 2-3 banány,trochu rumu
Postup
Utřeme máslo s cukrem, tvarohem a ochutíme rumem. Na alobal naskládáme jako šachovnici Be-Be sušenky 3 řady po 7 kusech, (střídáme světlou a tmavou barvu). Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami Be-Be poskládanými jako šachovnice, ale tentokrát na tmavou světlou a obráceně. Rozetřeme zbytek krému a na prostřední řady položíme oloupané banány. Vezmeme alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak, že se sušenky nahoře spojí do střechy. Po zatuhnutí v lednici polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.
Borůvkový dort s lučinou
Přísady:
Těsto: 3 vejce 60 g cukru 100 ml oleje 100 ml mléka 200 g polohrubé mouky 1/2 bal Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker borůvkový džem na potření korpusu Lučinová vrstva: 150 g sýru Lučina 1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
Ovocná vrstva: 2 bal Dort-želé čiré Dr.Oetker 350 ml jablečného džusu 50 g cukru 300 g borůvek – čerstvých nebo rozmražených Poleva: 50 g sýru Lučina 1 KL moučkového cukru 1 KL mléka
Příprava: 1. Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vymícháme s cukrem do pěny. Postupně přimícháme olej, mléko a mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni do těsta. 2. Těsto vylijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a uhladíme stěrkou. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 170 °C po dobu cca 20 min. Po upečení stáhneme z korpusu pečící papír a necháme vychladnout. Studený korpus podélně rozřízneme a spodní část potřeme borůvkovým džemem. Horní polovinu korpusu přitlačíme na džem. 3. Na náplň utřeme Lučinu s vanilínovým cukrem a tuto směs natřeme na horní korpus tak, aby asi 2 cm od okraje zůstaly volné. Kolem dortu znovu upevníme okraj formy. 4. Do jablkového džusu nasypeme Dort-želé a cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Když směs začne vřít, přidáme borůvky a znovu přivedeme k varu. Pak směs sundáme z plotny a necháme trochu (!) vychladnout. Ještě teplou směs vylijeme opatrně na lučinovou vrstvu. 5. Dort dáme do lednice, kde ho ponecháme nejlépe do druhého dne. Před podáváním připravíme polevu: Lučinu vymícháme s moučkovým cukrem a mlékem dohladka. Touto polevou uděláme na dortu kaňky.
Kávový dort
Přísady:
Těsto:
3 vejce 200 g polohrubé mouky 100 g mletých vlašských ořechů 150 g moučkového cukru 1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker 10 PL silné kávy
Kávová náplň: 2,5 dcl kávy s mlékem 2 PL kukuřičného škrobu Gustin 1 žloutek 150 g másla nebo margarínu 80 g moučkového cukru Na ozdobu: 1 bal Poleva tmavá Dr.Oetker mandle 1.
Piškotové těsto: vejce s kávou dobře našleháme. Mouku promícháme s kypřicím práškem do pečiva, moučkovým cukrem a ořechy a vmícháme do žloutkové pěny. Těsto vylijeme do dortové formy (prům. 26 cm) vyložené pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby péci: Elektrická trouba : 180-200 °C,( předehřátá) Horkovzdušná trouba : 160-170 °C (předehřátá) Plynová trouba : stupeň 2-3 (předehřátá) Doba pečení : asi 20 - 25 min. 2.
Po upečení odstraníme z korpusu papír a necháme vychladnout. 3. Nyní si připravíme kávovou náplň: v malém množství chladné kávy rozmícháme Gustin. Poté přidáme zbylé množství kávy, 1 žloutek, poloviční množství cukru a vše povaříme až do zhoustnutí. Poté necháme kávovou kaši vychladnout. Máslo se zbylým cukrem vymícháme do pěny a smícháme s chladnou kávovou kaší. 4. Po vychladnutí korpus dvakrát podélně rozřízneme. Kávovou náplň rozdělíme na 3 části. Jednu třetinu náplně natřeme na spodní plát, přikryjeme druhým plátem korpusu, natřeme druhou třetinou náplně a mírně přitlačíme vrchním plátem korpusu. Zbylou náplní natřeme celý povrch dortu. 5. Nakonec dort ozdobíme mandlemi a nastrouhanou polevou. Necháme (nejlépe v ledničce ) dobře vychladnout. TIP : Pro zvýraznění chuti můžeme mleté oříšky před použitím opražit na suché pánvi .
Mramorovaný dort
Mramorovaný dortový korpus
4 vejce 240 g cukru krupice nebo moučky 250 g mouky hladké 1,5dl oleje 1dl horké vody 1 vanilkový cukr 1 prášek do pečiva
Postup:
Ušleháme bílky s polovinou cukru ( s 120g). v druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...) Do vymazané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná... Těsto je takové mechové,vláčné moc dobré...;)
Americké čokoládové cookies
Těsto
500 g polohrubé mouky polovina balíčku kypřicího prášku do pečiva 1 lžička soli 250 g Hery 150 g cukru krupice 150 g hnědého cukru 350 g hořké čokolády 1 lžička vanilkového aroma 30 g vlašských ořechů 2 vejce
Příprava pokrmu
Čokoládu a ořechy nakrájíme na drobné kousky. Heru utřeme s cukrem, hnědým cukrem a vejci do pěny. Přikápneme vanilkové aroma. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, nakonec asi 2/3 nasekaných ořechů a čokolády. Z hmoty tvoříme kuličky a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Navrch posypeme zbylou čokoládou a ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.