Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česko - německé setkání s hudbou

24. 1. 2011

 

 

V sobotu dne 29. ledna 2011 probíhalo v katolickém kostele v Sebnitz, za přítomnosti cca 200 věřících ze Sebnitz a českého okolí a cca dalších 60 členů několika různých sborů, zpívání vánočních koled a skladeb, jako ukončení vánočního období 2010-11.

U oltáře, vedle kterého stál ještě sebnitzký betlém s vánočním stromem, uváděli a posléze mši svatou celebrovali Rew. Edward Wasowitz, P. Jacek Kotisz a jáhen Stephan Klose.

Na kůru zpívali zpěváci sebnitzkého sboru Cecilia se členy chrámového sboru z Neustadtu.  Dole u oltáře skladby barokních mistrů pak zazpívala skupina zpěváků z drážďanské Opery s paní M. Klose, dále pak lobendavský dětský sbor manželů Kerhartových a část Vilémovského chrámového sboru. Posledně jmenovaný zazpíval celkem tři koledy a to slovenskou „Šedzi vrabček na piliri“, polskou  koledu „Lulajže Jezuniu“ a českou „Nesem Vám noviny..“. Po cca  padesáti minutách, když byly koledy přezpívány, byla na závěr sloužena mše svatá německo-česká.

Většině přítomných se mezinárodní setkání s hudbou líbilo, takže páni faráři se pravděpodobně chystají udělat příští rok opět to samé a možná, že by stálo za to, aby spolupracovaly všechny sbory, aby to vystoupení bylo ještě krásnější. Již to, že zazněly koledy a písně ve čtyřech jazycích, bylo pěkné. Pokud nám Pán Bůh zdraví dá, tak snad bychom na tom mohli všichni spolupracovat. Je to taková malá mezinárodní spolupráce, bez fanfár, ale o to krásnější, neboť jak jste si jistě  uvědomili, tak hudba nepotřebuje překladatele. No a na tu konverzaci po té, pak stačí mluvit jen málo, neboť si většinou rozumíme….ne?

 

Zdraví Vás všechny     Antonín Tobiška.

 

V Dolní Poustevně  2. 2. 2011.