Jdi na obsah Jdi na menu
 


Power jóga – aktivní způsob relaxace

Powerjóga působí na redukci napětí a stresu. Její vliv je nezanedbatelný. Je způsobem aktivní relaxace a vědomého pročištění mysli (i těla) . Detoxikuje organismu, propojuje dech a pohyb na základě principů zdravého pohybu, zlepšuje srdeční a dechovou činnost, harmonizuje endokrinní a imunní systém, redukuje napětí a stres. Zlepšuje flexibilitu, sílu, zachovává přirozenou hybnost kloubů, vyrovnává špatné držení těla, zlepšuje pružnost a hybnost páteře, podporuje průtok energie, navíc má příznivý vliv na metabolismus. Powerjóga je vhodná při udržování či snižování váhy a zároveň výborně formuje  svalstvo celého těla.

Powerjóga je oblíbená hlavně mezi ženami, ale v poslední době kouzlo tohoto cvičení objevují i muži. Je vhodná i pro začátečníky.

 

 

 

          Článek - Jóga poprvé

    (aneb začátečník v sedmém nebi)

Cítili jste se po svojí první lekci jógy uvolnění a stresu zbavení? Vědci nám nabízejí možnost, proč tomu tak je. Většina dotazovaných lidí se cítila po první lekci jógy uvolněně a odpočatě. A vědci nám nabízejí vysvětlení. Jóga totiž dokáže snížit hladinu kortisolu (stresový hormon) v našem těle.

Ve studii Thomas Jefferson Medical College Philadelfia a Yoga Research Society bylo testováno 16 „nových“ jogínů v padesátiminutových lekcích, které probíhaly každodenně, po dobu sedmi dnů. Před jejich první jógovu byli vyzváni, aby klidně seděli, četli si a psali a to po dobu 50 minut. Hladina kortisolu se u sledovaných lidí během oněch 50 minut nezměnila. Vykazovali normální údaje srovnatelné s ranní dobou. Když však byla měřena hladina kortisolu před a po lekci jógy, do které byly zařazeny pozice jako stoj na ramenou, pozice stromu, či pozice pluhu, byl po lekci zjištěn značný pokles hladiny kortisonu.

 

Výsledky nám nabízejí možnost, že cvičením jógy se dá regulovat hladina cortisolu a to jak nízká tak vysoká. „Moje hypotéza je, že jóga přináší tělu rovnováhu“ říká Ph.D.Vijayendra Pratap, president společnosti Yoga Research Society ve Philadelfii.Jak přesně se to děje, je nám zatím záhadou. Jednu z teorií nám nabízí Jennifer Johnston ředitelka Mind Body Medical Institut v Bostonu. „Hluboké dýchání, které při cvičení jógy praktikujeme, uvolňuje něco, čemu říkáme meditační odezva“ říká Jeniffer. „Praktikování jógy také napomáhá redukovat svalové napětí a deaktivuje stresovou odezvu.“

 

Přeložil: Jakub Šamberger


Už nikdy nezažijete stres z hektického rozvrhu, stres z účetních uzávěrek a dalších událostí, které Vás stresují. Při dalším náznaku stresu jednoduše zastavte u nejbližšího jógového studia a uvolněte svoje napětí společně s hladinou kortisolu.

Zdroj: Yoga Journal December 2003


Ve vědeckém světe jsou výsledky měření považovány za důvěryhodné pouze v tom případě, že jsou provedené opakovaně. Tato studie vykázala hodnotu tzv. P-value (měřítko pravděpodobnosti vykázání stejných hodnot v budoucím výzkumu) 0,01 což znamená, že pokud by tato studie byla opakována 100krát, pravděpodobnost dosažení stejného výsledku by byla 99,9 %.Výsledky této studie vůbec nepřekvapily doktora Georgie Brainarda, profesora neurologie na Thomas Jefferson Medical College. V roce 1995 profesor Jefferson podobnou studii, která shodně prokázala pokles hladiny kortisolu během cvičení jógových ásan. „Po provedení první studie jsem byl velice překvapen, jak dokáže jediná sada jógových cviků značně změnit hladinu kortisolu“ říká Brainard. „Teď, když jsme studii provedli opakovaně, vidíme v ní značný posun ve studiích a léčení chronicky nemocných pacientů, kteří mají abnormálně vysokou hladinu kortisolu a také těch, kteří trpí hlubokými depresemi, diabetes a vysokým krevním tlakem.“