Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejčastější otázky o cvičení powerjógy

Co je powerjóga?

Powerjóga je nový trend cvičení pro širokou veřejnost bez omezení věku.  Toto cvičení existovalo již ve staré Indii a v překladu znamená " síla z jógy".

Jedná se o formu cvičení, po které se budete nejen cítit skvěle, pomáhá ale i s hubnutím, zlepšuje   fyzickou   kondici   a  odstraňuje   problémy se   zády.  Stejně jako tradiční jóga odbourává i powerjóga  stres, zklidňuje nervový systém a rozvíjí rovnováhu a koordinaci pohybů.

Další výhodou powerjógy je, že se nezaměřuje pouze na hlavní svalové skupiny, ale také na hluboko uložené stabilizační  svaly,  které  pomáhají  držet  rovnováhu,  zachvávají správné držení těla a napomáhají udržet zdravé klouby a páteř.

Jak powerjóga funguje?

Jógové pozice intenzivně pracují se svaly, protahují je a zároveň procvičují klouby. Navíc dokáží aktivovat skrytou energii nacházející se ve spodní části páteře a přeměnit ji v omlazenou a svěží životní sílu proudící celým tělem. Tím nastolují pocit duševní pohody. Při powerjóze se také čistí energetické dráhy (nádí), jimiž teče naše životní energie. Ta pak proudí tělem volně a přispívá k celkovému fyzickému i psychickému zdraví.


Pro koho je powerjóga vhodná?

Pro všechny, kteřé mají chuť pro sebe něco udělat a nemají  vážný zdravotní problém.  Je to cvičení pro obyčejné lidi , kteří mají problém  se zády, se zkrácenými svaly či s pár kilogramy navíc. Vše se dá powerjógou zlepšit. Pokud je vaše tělo ztuhlé, je třeba ho rozcvičit a začít ihned , bez ohledu na to v jaké kondici se nácházíte. 

Powerjóga není vhodná pro:
- těhotné ty  by měli zvolit těhotenskou jógu, poté pokračovat s jógou po porodu a kpowerjóze      se vrátit až po uplynutí šestinedělí.
- děti je ideální dětská jóga, začít s powerjógou mohou od15 let.


Co stane s vaším tělem, když začnete cvičit powerjógu?

Nejprve zpozorujete účinky na svém těle – přestanou vás bolet záda, bez problémů se ohnete, otočíte, ztuhlé svaly se uvolní, povolené zpevní. Najednou ucítíte svaly, o kterých ani nevíte. Začne se vám lépe dýchat. Postupně se vyrovnají svalové disbalance, zformuje se postava, dosáhnete krásného držení těla, jež bude vytrénované a štíhlé. Odměnou vám budou i silná záda až do vysokého věku.
Zlepší se funkce vnitřních orgánů, najednou si uvědomíte, že vás již třeba netrápí zácpa, trávící potíže, menstruační bolesti nebo migrény. Dojde k rozproudění tělesných tekutin (krev, lymfa), zlepší se celkové okysličení organismu. Posílí se imunitní a nervový systém.
Protažením celého těla a prohloubením dechu dochází k prokrvení tkání, k intenzivnímu odvádění škodlivých látek z organismu. Pleť se projasňuje, vypínají se vrásky. Díky zlepšení trávení a zrychlení metabolismu mizí tukové zásoby.
Ve svém těle ucítíte větší vitalitu, neskonalý proud energie. Naučíte se relaxovat, najít si chvilku pro sebe, zklidnit se, poslouchat své tělo.
Budete odolnější vůči stresu, napětí, lépe zvládnete své emoce. Přestanete se zaobírat nepodstatnými věcmi, získáte větší nadhled a klid mysli.
Nastane jednoduchý, nenásilný a přirozený proces očisty. Zahájíte svoji transformaci ke zdravějšímu stylu života. Powerjóga vás povede, budete-li poslouchat.

 

Co na powerjógu potřebuji?

Doporučuji podložku přímo na powerjógu nikoliv karimatku. Dále pak pohodlné sportovní oblečení. Na závěrečnou relaxaci je výborná deka, aby vam nebyla zima  a relaxace byla co nejúčinnější.

Je hodina powerjógy přizpůsobena začátečníkům?

Vždy od září začínáme pomalu a od začátku.  Na každé hodiny se vždy ptám, kolik je nováčků a snažím se  poradit jednodušší pozice , určené právě pro nově příchozí. Je jen na vás a vaší kondici, některé cviky vám půjdou snadno, některé vyžadují větší  sílu, ktekrou získáte až pravidelným cvičením. Těžší pozice se dají vždy ulehčit, tak, aby je zvládnul i začátečník. Takže i když přijdete na powerjógu v průběhu roku nemusíte mít strach, že nebudete hodinu zvládat. Jen se nesmíte předceňovat a mucíte poslouchat svoje vlastní tělo a jeho možnosti, jen tak se budete moci posunout dál. Při powerjóze pracujeme s vahou vlastního těla a cvičením posilujete i  hluboké (vnitřní) svalstvo.

Vše ostatní se dočtete v rubrice Co je powerjóga ?