Jdi na obsah Jdi na menu
 


MDF v Jelenci na Slovensku 13.06.2009

NS Hrozének se zúčastnil spolu se souborem Žižkovjánek z Moravského Žižkova MDF v Jelenci na Slovensku.

Článek z Moravského jihu: 

V Jelenci tleskali souborům z Břeclavska
JELENEC (JaŠ) – Dětské folklorní soubory Hrozenek z Bulhar a Žižkovjánek z Moravského Žižkova se představily v sobotu 13. června na 5. mezinárodním folklorním festivalu v Jelenci u Nitry.
Festival v Jelenci pořádá místní občanské sdružení Jelenka, které sdružuje dětský folklorní soubor Jelenček a dospělou skupinu se stejnojmenným názvem Jelenka. Spolupořadatelem je obecný úrad v Jelenci a Krajské osvetové stredisko v Nitre. Již v minulosti se tohoto festivalu zúčastnily soubory Jatelinka z Moravské Nové Vsi a seniorský soubor Old Stars Břeclav. Místní pořadatelé si jihomoravský folklór tak oblíbili, že na letošní pátý ročník pozvali další soubory z Břeclavska.
Po přivítání na kulturním domě v Jelenci šly děti z Hrozénku a Žižkovjánku ihned zkoušet, ne proto, že by program neznaly, ale kdo dělá s dětmi tak ví, že vždy pár dětí z různých důvodů chybí a proto je dobré si program před vystoupením projít.
Festival není velký, ale velmi srdečný. Letos zde vystupoval dětský folklorní soubor Zawatérnik z Lésnice-Groň na polské straně Tater, soubor maďarské menšiny, domácí Jelenček a Jelenka a naše soubory Hrozenek a Žižkovjánek. Celý pořad začal krojovaným průvodem a všechny soubory po celou cestu zpívaly. V malém amfiteátru se každý soubor představil 2x, vždy asi dvacetiminutovým programem. Naše soubory uvedly sólové zpěvy a taneční pásma Malé kuchařky, Ráno na trávě, Na husičky, Tance z Dolňácka a nejvíce diváky nadchl chlapecký verbuňk, který provázel potlesk po celý tanec. Dále naše soubory překvapily obecenstvo tím, že každý blok děti zatančily v jiných krojích. Především slavnostní kroje se velmi líbily.
Po programu následovalo předání upomínkových darů, výměna propagačních materiálů a poněvadž je Jelenec blízko maďarských hranic, občerstvení bylo podáváno ve formě pikantních gulášů přímo z kotlů v areálu. Pro děti méně pálivých, ale dospělým, jak se říká, huba hořela.

Přestože to byl zájezd náročný (cesta do Jelence trvá autobusem tři hodiny), děti z obou souborů podaly výborné výkony a dobře reprezentovaly jihomoravský folklor za hranicemi naší vlasti. Třebaže jsme se vrátili až po půlnoci, někteří v autobuse vydrželi zpívat pomalu celou cestu. Jaroslav Švach

DALŠÍ FOTOGRAFIE:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář