Spontánně kvašená piva
V historii jediný způsob kvašení piva - zkvasí se prostě tím, co je ve vzduchu a tím co zbude v sudech po předchozí várce. V dnešní době jsou tato piva nejvíce rozšířena v Belgii a některých částech Francie a Nizozemí.
Lambik (Lambic)
Lambik
Je pivo původem z Belgie, chuťově připomíná Chardonay nebo suchý Vermut.[1] Pivo se vaří hlavně od podzim do jara, protože přes léto jsou "vzdušné" kvasnice příliš divoké a výsledný mok by získal mnoho nežádoucích chutí. Lambic je velmi málo nasycen oxidem uhličitým. Výroba trvá několik týdnů až měsíců - záleží na druhu a množství kvasinek, jež se usídlí v mladině. Lambic je charakteristický i tím, že žádná várka nechutná stejně. Empirický výrobní proces Lambicu je velmi podobný výrobě piva v dobách před využitím vědeckých poznatků.
Gueuze (Geuze)
Je perlivé pivo, vzniká řezáním lambiků starých a mladých. Jeho míchání je velmi podobné výrobě sladové whisky - poměr mladých a starých Lambiců je rozdílný s důrazem na co nejstálejší chuť výsledného produktu. Hlavně díky míchání starých a mladých piv a dokvašováním a zráním v lahvích se vyvine více oxidu uhličitého a Gueuze je tak svým charakterem perlení podobný perlivým vínům šampaňského typu. Také proto se správně servíruje do sklenic podobných šampuskám. Některá Gueuze dozrávají v lahvích i několik let.
Kriek
Směs Lambiců podobná směsi na Gueuze navíc při dokvášení doplněná celými třešněmi. Zrání probíha v lahvích cca 6 měsíců.
Frambozen
Stejné jako Kriek, ale přidávají se maliny.
Faro
Směs Lambiců smíchaná před dokvášením s hnědým cukrem nebo karamelem.
Svrchně kvašená piva
Pojem Svrchní kvašení vychází z chování kvasnic při konci hlavního kvašení. Svrchní kvasnice vyrobí na hladině jakousi "krustu" podobnou tomu co udělají pekařské kvasnice při výrobě kvásku.
Pšeničná piva
Belgická - V belgii mu říkají „Bière blanche“ - bílé pivo. Jedná se o pšeničné pivo s obsahem cca 45% pšenice. V Belgii se vyrábí hlavně v okolí města Hoegaarden. Některé druhy obsahují i oves. Do jiných se přidává směs pomerančové kůry, koriandru a dalšího koření. Pije se lehce chlazené - cca 9 stupňů Celsia.
Berlínská pšeničná piva - Berliner Weisse. Typické Berlínské pšeničné pivo, s obsahem pšenice cca 30%, má nakyslou chuť, nízký obsah alkoholu a je velmi osvěžující. V poslední době se míchá s různými příchutěmi a tak není problém mít je malinové, jahodové, citronové, mátové, mařinkové…
Bavorská - jihoněmecká
Pšeničný bock
Ale
Je svrchně kvašené pivo, má výrazně ovocné aroma, pocházející z relativně rychlého kvašení za tepla při postupném dodávání různých druhů kvasnic, původně nechmelené pivo.[1]
Britské
Belgická - nejznámější jsou piva označovaná jako Saison - sezonní. Jsou to osvěžující jemně nakyslá piva občas ochucená bylinkami a kořením.
Americká
Stout
Je sladké tmavé pivo vyráběné z praženého sladu, některé stouty se spodním kvašením
Porter
Je tmavé pivo příbuzné stoutu. Existují i spodně kvašené portery.
Německá svrchně kvašená piva
Altbier - „staré pivo“ jehož výroba je spjata s městem Düsseldorf. Pivo je výrobou podobné Ale. Má měděnou barvu a chuťově je čisté.
Kölsch - pivo vyráběné v oblasti Kolína nad Rýnem. Je velmi vhodné jako digestiv - pro povzbuzení trávení. Je nazlátlé barvy, aromatické, chuti jemné, nahořklé s lehkými ovocnými tóny.
Francouzská svrchně kvašená piva
Bière de Garde
Spodně kvašená piva
Ležáky
Pilsner
Dortmundský export
Bock
Vídeňský typ
Mnichovský typ
Kellerbier
Oud bruin
[editovat]
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář