Zdravá strava
Zdravá strava
Holky, barbí nemusí mít nutně vosí pas a štíhlé nohy, jde o to, jestli jste sami se sebou spokojené :). Hlavně neexperimentujte s žádnými dietami! Když už se rozhodnete hubnout, tak se podívejte na článek -redukční dieta- (připravuji) a dozvíte se víc =).
Jídlo je něco, s čím se setkáváme každý den a co víc, je pro nás a náš život naprotsto nezbytné. Podle čeho ale vybírat ty správné potraviny a jak se správně stravovat není tak úplně jednoduché. Denní doporučený příjem pro dospělého je 9 500 KJ
Jídlo by mělo být rozděleno minimálně do 5 menších dávek za den. A mezi jídly by měla být pauza minimálně dvě hodiny. Naše tělo si musí odpočinout mezi jednotlivými pokrmy.
Snídaně je základ, měla by obsahovat bílkovinnou nebo sacharidovou potravinu aby nastartovala odrganismus po ránu. Je také důležité doplnit tekutiny po noci. Káva není příliš vhodná, nejlepší je čaj, bílá káva, minerální voda, voda s citronem nebo ředěný džus.
Příklad správné snídaně:
Zelený čaj.
Grahamový rohlík (2x). Tuňáková pěna. Červená paprika.
NEBO
Bílá káva.
Kukuřičné lupínky. Bílý jogurt. Hroznové víno.
Přesnídávka neboli desátka přijde na řadu nejdříve dvě hodiny po snídani. Měla by mít takové složení, aby lehce zasytila a doplnila už vydanou energii. Obvykle se doporučuje čerstvé ovoce doplněné přílohou.
Příklad správné přesnídávky:
Mandarinka 150 g. Celozrnná bulka. Máslo. Krutí šunka. Rajče. Okurek.
Oběd by měl být rozhodně teplý a vydatný. Střídáme pokrmy, druhy mas a příloh a pokaždé by jsme společně s obědem měli příjmout i další porci zeleniny.
Příklad správného obědu:
Hovězí vývar s tyrolskými knedlíčky. Kuskus se zeleninou a sýrem.
NEBO
Cibulová polévka. Telecí medailonky se smetanovou omáčkou. Knedlík. Salát z Čínského zelí.
Svačina se podává v odpoledních hodínách. Nejlepší volbou je mléčný výrobek doplněný přílouhou. Takže různé kyšky, kefíry, mléko, jogurty + dalamánek, veka, celozrnný rohlík, ale může být i sladká buchta nebo pudink s piškoty ovšem se sladkým to není dobré přehánět.
Příklad správné svačiny:
Kyška 250ml. Jahodová piškotová buchta.
NEBO:
Ovocný jogurt 150g. Celozrnný rohlík.
Večeře se podávvá jak teplá, tak studená. Pokud máme teplou, tak podobné složení jako má hlavní jídlo, ale bez polévky. Mělo by to být na noc něco lehčího, co se dobře tráví a zbytečně na noc nezatěžuje organismus.
Příklad správné večeře:
Rizoto. Rajčatový salát.
NEBO:
Zeleninový salát s balkánským sýrem.
Pamatute, že celý den se musí dodržovat pitný režim a to minimáně 2 - 2,5 l vody.
Nejvhodnější tekutiny jsou:
- čistá voda
- voda s citronem
- ředěný džus
- čaje
Pokud minerální voda tak je potřebné střídat druhy, kvůli obsahu stopových prvků.
Mléčné výrobky je lepší volit zakysané - kyška, kefír, acidofilní mléko... kvůli obsahu živých kultur důležitých pro střevní mikroflóru.
Vyhýbejte se smaženým pokrmům. Ty našemu tělo opravdu neprospívají. Nejšetrnější úprava k vitamínům v potravě je vaření v páře, dále taky dušení a obyčejné vaření.
Jednoduchým cukrům, které jsou obsaženy ve sladkostech by jste se měli vyhýbat, ale určitě si můžete dopřát i to, jen je potřeba znát míru. Pokud potřebujete rychle doplnit energii je nejlepší vzít si "tabletku" hroznového cukru. Ten je v prodeji v lékárnách i obchodech (viz obrázek)
Luštěniny do jídelníčků zařazujeme alespoň dvakrát týdně v různých podobách, jako jsou hlavní pokrmy a saláty, ale i pomazánky. Jsou důležité kvůli vysokému obsahu vlákniny a ta je nezbytná pro správné fungování střev.
Na co se v naší zemi velmi zapomíná, je konzumace RYB! Přitom ty bychom měli mít na talíři alespoň jednou týdně! Obsahují správné tuky a jód.
Pokud by Vás ještě něco zajímalo ohledně výživy určitě mi napiště. Studuju na nutričního asistenta a mám už nějaké znalosti :).
Zdravé recepty
(Radka, 5. 4. 2013 12:13)