Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 4. 2012

Okresní kolo technické soutěže dětí a mládeže v elektronice ve Frenštátě pod Radhoštěm 2012

    Tato soutěž je celorepubliková a postupová, to znamená že se pořádají okresní kola, krajská kola a celorepublikové kolo soutěže. Soutěže se v dnešní době zúčastňují zejména děti z kroužků elektroniky, které ve svém volném čase vedeme my zaměstnáním profesionálové v elektrotechnice a elektronice a svým koníčkem elektronici, RC modeláři a radioamatéři.  Zde bych připomenul, že oni zmínění radioamatéři, kteří zdarma využívají kmitočtová pásma a ve velkých radioamtérských celoevropských závodech obsazují vrcholy kopců se svými stožáry, lanovím, různými vehementy a auty najetými v chráněných krajinných oblastech vracejí tyto ústupky naší společnosti právě vedením technických kroužků mládeže ve svém volném čase, který by mohli trávit zcela jinak.

 

Co je účelem takovéto soutěže? Jsou v podstatě dva:

a)     motivovat děti pomocí jejich přirozené soutěživosti v jejich zájmu a v mnohých případech také budoucí profesi

b)     porovnat kvalitu a úroveň technické výchovy dětí a přístupy lektorů v jednotlivých kroužcích elektroniky v rámci České republiky

 

     Soutěže se zůčastnily děti, které pravidelně dochází do kroužků elektroniky ve Frenštátě pod Radhoštěm a v Novém Jičíně. Objevila se nám ale bohužel taková generační dirka – v kategorii M (mládež) by byl jediný soutěžící, tudíž jsme ji ani na okresní úrovni neotevřeli. Kategorie mladších žáků Ž1, byla díky nemocem a upřímně řečeno stydlivosti začátečníků (tj. dětí, které začaly navštěvovat kroužky elektroniky tento školní rok) obsazena slabě - pouze tři děti. Zato ale každý dostal cenu. Kategorie starší žáků Ž2 (12  - 16 let) to bylo, ale jiné kafe – 9 dětí, konkurence silná a dokonce opět jedna dívka z kroužku z Nového Jičína. Děti soutěží ve třech disciplínách: soutěžní test, stavba soutěžního výrobku a hodnocení komisí rohodčích doneseného svého doma udělaného výrobku s dokumentací. Pozn. Za mých mladých let ještě bývala disciplína pohovor s komisí nad doneseným výrobkem a zkouška funkčnosti.

    V soutěži děti v kategorii mladších žáků Ž1 sestavovali hlasitou výstražnou sirénu s obvodem LM317 (z produkce ON Semiconductor) a děti v kategorii starších žáků Ž2 sestavovali stavebnice indikátoru vybuzení s LED. S jednou jedinou výjimkou se podařilo dětem postavit soutěžní výrobky funkční a v časovém limitu. V donesených výrobcích se objevovavly oblíbené nf zesilovače, ale také napájecí zdroje, projekty na bázi Arduina a také jeden kousek oblíbeného Rádia NIVEA II.

 A jak to celé dopadlo:

 Kategorie mladších žáků Ž1

1

Ondřej Štěpán

2

Zdeněk Plešek

3

Michal Hanus

 

Kategorie starších žáků Ž2

1

Robin Paloušek

2

Martin Krbeček

3

Andrej Pala

4

Martin Růžička

 

    Všichni vítězové postupují do krajského kola této soutěže, které se bude konat 21. dubna v Novém Jičíně ve středisku volného času Fokus.

     Závěrem organizátoři této soutěže děkují firmě Continental za sponzorství soutěže a firmě ON Semiconductor za ceny útěchy pro nevýherce. Dík patří  též  komisi rozhodčích Palvlovi OK2VJC, Petrovi OK2PPC a Petrovi OK2STV dále tajemníkovi Ing. Marku Bekovi, paní Bc. Iloně Golichové a Mirkovi OK2SIA za jejich pečlivou práci a všem ostatním kteří ve svém volném čase pomohli jako třeba Jirkovi OK2VWN, vedoucímu družstva z Nového Jičína.

 Tož tak. Elektroaktivitě a radiokativitě v JN99 zdar

 73 za kolektiv OK2KDJ  Petr OK2AIA

 

Osobní dovětek autora článečku OK2AIA:

    A co na to Hele Viďové jeho Veličenstvo Pavědeckých Závěrů a sokolík Takový Erudovaný Hošík a ostaní HAMstvo dřístalstvo. Mohou se taky pochlubit podobnou činností? Myslím, že vůbec ne. Mohou se chlubit jen plačky proč to nejde, odkazy na cizí weby, leštěním vlastního ega a neperspektivními kecy.

 Smiřme se s tím: Jsme jako brontosauři, jako Hamové vymřeme!

    Hledá se jednotná správná metodika, kterou se nikdo z lektorů kroužků mládeže stejně nebude řídit, protože bude postavená na 30let starých principech práce s dětmi a mládeží. A dnešní realita práce s dětmi je někde jinde. Učitelský nadřazený typ nefunguje. Jednotná metodika je vhodná pouze v jediné formě – papírové -  na podpal do kamen. Co si člověk neudělá a nezajistí to nemá.  Ale aspoň tady a mnohde jinde se něco děje a možná z toho něco vzejde.

 

Náhledy fotografií ze složky Soutěž Fren 2012