Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Jdi na obsah Jdi na menu

Manuální lymfodrenáž - masáž se zaměřením na lymfatické cesty

Masáž se zaměřením na lymfatické cesty je vždy individuální. Tato masáž, provádí-li se ručně, vykazuje lepší výsledky než strojová. Při této masáži se aktivuje podkožní lymfatický systém velmi pomalými tahy a tlaky na kůži podle stanovených pravidel respektujících jeho přirozenou funkci a anatomii.

Ruční lymfatická masáž, tzv. manuální lymfodrenáž, je jemná masážní technika zaměřena na podporu funkce lymfatického systému. Jedná se o kúru, která celkově zregeneruje a detoxikuje tělo. Zbaví je přebytečné vody a odpadních látek. Pomáha při problémech s celulitidou, s otoky, zlepší kvalitu pleti a vlasů, posiluje imunitní systém.

Indikace manuální lymfodrenáže je velmi široká. A to v mnoha medicínských oborech, např. podpora hojení u poúrazových a pooperačních stavech, v chirurgii a ortopedii, revmatoloogii, interně - např. diabetici, gynekologii, neurologii - např. borelióza, orl lékařství, kožní lékařství.                                     

Kontraindikace rozeznáváme tzv. absolutní - infekční onemocnění, akutní onemocnění - bakteriální, streptokokové, virové, hnisavé, akutní infarkt myokardu, akutní mozková příhoda a vředová choroba, teplota nad 37 stupňů. Dále jsou kontraindikace relativní - ty s vyjádřením lékaře. A kontraidikace pro místní ošetření. Při Vašem dotazu Vám ráda poradím a nasměruji Vás na vhodné řešení.                                                                                                      

Je vhodná pro detoxikaci a regeneraci organismu. Už částečné ošetření krku zepředu a celých dolních končetin Vás přesvědčí, že to funguje - dojde k úlevě. Bezprostředně ten den máte zvýšenou potřebou malé strany. Je více než vhodné ve vlastním zájmu zvýšit pitný režim a spíše relaxovat.

Manuální lymfodrenáž má jinou techniku a funkci než známá masáž klasická (ta se zaměřuje na svaly a šlachy a využívá mnohem většího tlaku). Lymfatická masáž působí na lymfatický systém, který je z 80% v podkoží, aktivuje ho. Provádí se speciálními plošnými kruhovými a spirálovitými hmaty s pomalou frekvencí a malým tlakem. Kúry založené na aktivaci lymfatického systému vyžadují opakování - např. při problémech s celulitidou a k formování postavy je třeba až deset návštěv.

Lymfa - míza je nažloutlá tekutina, která koluje v lymfatickém systému. Má podobné složení jako krevní plazma. Lymfatická - mízní soustava je jednosměrná soustava lidského těla, vedoucí z mezibuněčných prostor do krve mízními cévami. Větší mízní cévy se označují mízovody (např. hrudní mízovod - kde ústí míza do žil). Lymfatický systém je poháněn pouze vlivem svalů. Je-li pohybová aktivita nízská, svaly ochablé, tuková vrstva silnější. Dochází ke zpomalení funkce proudění lymfy a zbytky látkové výměny zůstávají v tkáních. Tukové buňky zvětšují svůj objem. Vytvářejí tukové polštářky, pomerančovou kůži a otoky.

Funkce manuální lymfodrenáže je nenahraditelný druh masáže. Mapa lymfatické soustavy je bohatá a nenahraditelná. Podílí se na odvodu tkáňového moku - mezibuněčné tekutiny, na odvodu tuků ve formě kapének do horní duté žíly. Je obranným mechanismem - mízní uzliny, odvádí z těla produkty metabolismu (škodlivé, nepotřebné látky), vede do krve živiny. Míza se podílí na stálosti vnitřního prostředí - homeostáze. Lymfatické orgány jsou slezina, mandle, brzlík, kostní dřeň, funkce střev. Klienti mohou očekávat úbytek obvodových centimetrů, váhový úbytek, zlepšení metabolismu, výrazné zlepšení kvality pokožky, která zásadně ovlivňuje celulitidu. Dochází k celkovému zlepšení funkcí celého organismu.

Četnost ošetření touto masáží zhodnotíme individuálně. Při jakémkoli ošetření lymfodrenáží je nutno začít na krku zepředu. Je to dáno anatomickým a fyziologickým uložením a činnosti lymfatického - mízního systému. Nastartuje se tak správné zpracování lymfodrenáží organismem. Celkové lymfodrenáži by mělo předcházet osm, lépe deset lymfodrenáží částečných. Pro Vás ve vhodné kombinaci. Přičemž frekvence by měla být nejméně dvě částečné lymfodrenáže během jednoho týdne. Celková masáž je pak vhodnou tečkou za celou kúrou. Na udržení nastartovaného organismu se doporučuje frekvence celkové lymfodrenáže jedenkrát do měsíce.

Lze poskytnout částečnou lymfodrenáž jako takovou první pomoc při migrenózních stavech, po sportovním výkonu nebo jiném fyzickém přetížení. Kdy tělo zareaguje byť mírným otokem. Určitý řád v počtu objednání a ošetření však vyžadují další uvedené stavy. Lymfodrenáž pomáhá také při hojení po úrazech a operacích nebo následném pooperačním stavu, ev. otoky.

Lymfedémy ať primární či sekundární mohu ošetřovat manuální lymfodrenáží po souhlasu a doporučení lymfodrenáží lékařem. Po manuální lymfodrenáži u těchto typů použití bandážování. Lymfodrenáž může také pomoci při problémech s otěhotněním, které jsou fyziologického charakteru. V tomto případě je vhodné pracovat s oběma partnery.

zpět

 
 

 

 
Update cookies preferences