Jdi na obsah Jdi na menu
 


3.11.2010 Sušice - Muzeum Šumavy - Sušický mechanický betlém

3. 11. 2010

Sušice – Muzeum Šumavy -  Sušický mechanický betlém

Výlet do Sušice  ve středu 3.11.2010 Tentokrát navštívíme Muzeum Šumavy na Náměstí Svobody, tzv. Voprchovský dům, kde je stálá expozice Sušického mechanického betléma. Z nádraží pojedeme do města MHD, abychom stihly prohlídku  v 11.00 hodin a posléze pak ještě muzea. Další program v Sušici si domluvíme podle času a počasí …..

Letošní advent se blíží - my se v předstihu naladíme na tento nejhezčí roční čas……  Sušický betlém je jeden z největších mechanických betlémů v České republice s dominantním znázorněním starobylého města Sušice.  

Obrazek

   V roce 2003 se dva šumavští řezbáři, Karel Tittl a Pavel Svoboda rozhodli vyřezat nově ztracené sušické jesličky a vytvořili tento překrásný betlém, který zachycuje život, tradiční řemesla v půvabné šumavské krajině, významné šumavské památky a lidovou architekturu.

Vlastní jesličky obsahují 30 postav ve velikosti kolem 30 cm a jsou umístěné v modelu sušického a šumavského prostředí. Celé dílo obsahuje přes 300 ks figur a zhruba polovina figur je pohyblivých (mechanických). Vodní kola u mlýnu, hamru a katru se roztáčí vodou a nádržemi s čerpadly. Velká část budov je osvětlena.  V betlému jsou zastoupeny tyto významné sušické památky: radnice (s funkčními hodinami), kostel sv. Václava, kaple Anděla Strážce, Rozacínovský dům (bývalá lékárna), Voprchovský dům (sídlo Muzea Šumavy), bývalé městské brány nebo bývalá židovská synagoga. Okolí znázorňují klasické dominanty jako rozhledna Svatobor, hrady Kašperk a Rabí, annínská sklárna, Mouřenec, Horská Kvilda nebo bývalá prášilská papírna.
Betlém je dlouhý 5 m, jeho hloubka je 3,5 m a celková rozloha 16m². Konstrukce betlému je vytvořena z 1,5 m3 borovice, domy a postavy jsou vyřezány ze 4 m3 lipového dřeva a krajina je dotvořena s pomocí polystyrenu a modelářských materiálů. Použity byly převážně barvy akrylátové, na postavy pak barvy olejové.

Vzhledem k časovému nastavení pohybového mechanismu, lze betlém  spouštět pouze v uvedených hodinových intervalech, proto máme prohlídku předem objednanou.

Ve středu 3.11.2010  -  lístek na vlak zpáteční do Sušice

Předpokládám, že počasí nám bude opět přát – zastávka na doplnění energie bude v sušické cukrárně a tudíž naše nálada opět OK – zpáteční cesta : v případě hezkého počasí pěšky při řece Otavě na vlakové nádraží 2 km, a když bude nevlídno pojedeme z nábřeží autobusem MHD - už se těšme .....


 

Náhledy fotografií ze složky 3.11.2010 Výlet do Sušice