Jdi na obsah Jdi na menu
 


13.9.2010 Do Strážova na výstavu paličkovaných prací

13. 9. 2010

Výlet do Strážova na výstavu paličkovaných prací

Pěší výlet do Strážova a na kafíčko k Bětce   v pondělí 13.9.2010 :  pojedeme vlakem do Běšin – a pak již dále pěšky po žluté turistické značce do vesničky Kozí 1 km, dál po cyklo č. 2038 Pod Jivinou až do Javoříčka 2,5 km, cestou překrásné rozhledy a na jednom z nich uděláme zastávku s kávičkou – pak v Javoříčku odbočíme ze značené cesty a přes kopec po 2 km dojdeme až k benzině ve Strážově – při cestě zajdeme na vyhlídku nad Strážovem, kde se rozhlédneme na Strážcovsko, okolí a šumavské kopce –  sejdeme do městečka a pokocháme se na výstavě ručních paličkovaných prací, kterou pořádají každým rokem u příležitosti poutě ve Strážově. Na závěr výletu jsme pozvané k Bětce na posezení při kávičce. Až se přiblíží čas odjezdu autobusu – projdeme ještě městečko a v 15,55 hod. pojedeme až do Klatov – mapu vezmu já, abychom naplánovaly další výlet a vy nezapomeňte kelímky na kávu.

Strážov - je malá obec v podhůří Šumavy 15 km jižně od Klatov.  Osada vznikla jako podhradí pomezní tvrze a první písemná zmínka pochází z roku 1379. Přes Strážov vedla středověká solná stezka. Objevení rudných žil, obsahujících stříbro a olovo, znamenalo kolem roku 1450 rozmach dolování a hutnické výroby a vzrůst významu Strážova. Dominantu obce tvoří téměř padesátimetrová věž kostela sv. Jiří s gotickým presbytářem. Král Ludvík Jagellonský povýšil 24. 6. 1524 Strážov na město se znakem a pečetí.

Od 18. století se na Strážovsku rozšířila výroba paličkovaných krajek. V roce 1896 zde byla dokonce založena odborná krajkářská škola. Zručnost zdejších žen byla oceněna na mnoha mezinárodních výstavách a jemné krajky se staly velmi žádanými (zámořské zakázky, obrovská krajka pro Národní divadlo v Praze, apod.) Krajkářská škola byla sice v roce 1953 zrušena, ale tradice výroby ručně paličkované krajky se mezi lidmi zachovala , o čemž svědčí úspěšné výstavy.

Tento výlet nám připravila naše obětavá spolužačka Bětuška. To, abychom se také mohly pokochat na výstavě paličkovaných prací a po cestě překrásnými rozhledy na šumavské kopce a údolí od Strážova až ku Klatovům – pěší chůze celkem asi 7 km.

Takže v pondělí 13.9.2010 -  lístek na vlak zpáteční do Běšin.

  Počasí dle předpovědi bude polojasné 18 °C - po cestě budou krásné rozhledy - zastávky na doplnění energie - a tudíž nálada bude opět OK - těšme se .....