Jdi na obsah Jdi na menu
 


29.8.2010 Lužany zámek - malovaná skála u Příchovic - Přeštice

29. 8. 2010

Výlet na zámek Lužany - Příchovice - skála v kopci Ticholovec - Přeštice

V neděli 29.8.2010 :  pojedeme vlakem do Lužan, kde si prohlédneme zámek a pak pěšky po žluté turistické značce do Příchovic 3,2 km, a dál  pak po cyklo 2188 1 km až ke kapličce s památnou lípou pod Ticholovcem, od lípy přes chatovou osadu Třešňovka až k malované skále - zpět pak sejdeme do Příchovic a dále pak po červené přes řeku Úhlavu kolem sochy sv. Jana Nepomuckého do Přeštic, tam podle času můžeme zajít do muzea, nebo i do cukrárny - posedíme a dál na nádraží ČSD, kde bude cíl naší cesty - asi 8,5 km. 

 První část cesty - zámek Josefa Hlávky je v letošním roce mimořádně zpřístupněn veřejnosti také v neděli 29.8.2010 – výstava : Dny evropského dědictví – také zámecký park stojí za procházku pokochat se…..

Zámek Lužany - v roce 1866 se stal vlastníkem zámku Josef Hlávka a přestavěl jej na letní sídlo. Hlávka vypracoval návrch interiéru nové zámecké kaple. Jsou tam vzácné varhany z konce 19. století. Zámek Lužany není určen k návštěvám pro širokou veřejnost, ale slouží pro setkání předních osobností českého vědeckého a kulturního života, jak si Josef Hlávka přál.

2 km od Přeštic je v lese malovaná skála - náš druhý cíl :
nově obnovená malba na skále v lese u Příchovic pod Ticholovcem - kopec (480. m.n.m.). Místo leží kousek pod vrcholem Ticholovce a vede k němu pěší cesta kolem chatové osady Třešňovka. My se ke skále vydáme z Příchovic po CT 2188 směrem na Kucíny. Nejprve se zastavíme u kapličky sv. Anny s památnou lípou pod Ticholovcem. Ve svahu vrchu Ticholovce na mýtince na kraji lesa se nachází malovaná skála – místo vysvětil plzeňský biskup mons. Radkovský. Pověst říká, že první biskup tu prý prý byl spatřen asi před tisíci lety. Byl to svatý Vojtěch, který se prý tudy v roce 990 vracel z Říma. Právě po této události nese vrch své jméno. Biskupa v loveckém úboru tu spatřila žena s dětmi při sbírání jahod. Aby nevyplašili zvěř, varovala je slovy: „Ticho! Lovec!” Stín svatého Vojtěcha prý vytvořil obraz na blízké buližníkové skále.