Jdi na obsah Jdi na menu
 

Běh dělá celému tělu dobře ...

odkaz na zdroj Walk Jog Run přečti si  [orig. anglicky] , a pak  [začni]

proc_behat.png

Hlava
Odstranění časté bolesti hlavy a migrény mohou být nalezeny v páru běžeckých bot. Aktivní běh po dobu 40 minut třikrát týdně zabrání lépe než hromada prášků ("léků" - které nic neléčí, jen bolest nevnímáme, příčina odstraněna samozřejmě není).

Mysl
Že je u pravidelných běžců na vysoké úrovni není vtip. Endorfiny se uvolňují během fyzické námahy. Jsou odpovědné za zlepšení nálady, zmírnění stresu, příznaků úzkosti a deprese.

Mozek
Běh a jiné formy cvičení doslova zvyšují inteligenční potenciál. Fit lidé mají lepší paměť, mohou provádět více věcí najednou,dosahují lepších výsledků v testech než ti, kteří nejsou aktivní. Běh má bezprostřední vliv na bdělost. Při aerobním cvičení proudí více kyslíku do mozku, který vám pomůže více myslet

Uši
Cvičení zlepšuje prokrvení oběhu ucha, což chrání sluch. Studie ukazují, že ženy v kondici mají lepší sluch ve srovnání s těmi, které namají na cvičení čas.

Oči
Lidé pravidelně fyzicky pracující mají nižší riziko vzniku glaukomu, vedoucí k příčině zhoršení zraku, než ti, kteří nevykonávají pravidelnou fyzickou zátěž.

Srdce
Běhání udržuje tvůj krevní oběh v prvotřídní kondici. Krev proudí a srdce pracuje. Čím více, tím větší trénink pro srdce, tím bude zdravější a silnější. Běh příznivě ovlivňuje činnost všech vnitřních orgánů.

Kůže
Není nutné hledat pramen mládí. Raději si zaběhat, než nanést vrstvu kosmetiky. Při běhu proudí více kyslíku na kůži, ta se orosí, vyčistí a získá mladistvý vzhled.

Imunitní systém
Fit lidé jsou méně náchylní k nachlazení a různým infekcím, než ti, kteří se méně pohybují. V případě nachlazení či chřipky bude pro trénované jedince zotavení kratší a rychlejší.

Kosti a klouby 
Je to jen mýtus, že běh je špatný pro kolena. Opak je pravdou, běhání udržuje váhu, tím zamezuje větší námaze, aktivita posiluje vazy kolem kloubů, což je impulzem pro ochranu kostí a kloubů.

Svaly
Běháním se do buněk dostává nová jiskřící energie, která generuje a obnovuje svalová vlákna. Při zvyšování věku tak můžeme mít pod kontrolou úbytek svalové hmoty související se stářím.

Endorfiny
Nejlepší na pravidelném zdravém běhání je, že tě dostanou fyzicky i duševně na vrchol světa.

Orgány
 

Konec čtení  a můžeš [začít]