Jdi na obsah Jdi na menu
 


Druhá plavba kolem světa – den čtyřicátý sedmý

 

Druhá plavba kolem světa – den čtyřicátý sedmý

7.týden, do konce zbývá 80 dnů

Pondělí 22.2.2016  - 7.týden

Trasa: Newcastle, Austrálie

article preview

 

Druhá plavba kolem světa – den čtyřicátý sedmý

7.týden, do konce zbývá 80 dnů

Pondělí 22.2.2016  - 7.týden

Trasa: Newcastle, Austrálie

 

Zajímavosti z Wikipedie :

území  

 

hlavní město

6 spolkových států

Jižní Austrálie

Adelaide

Nový Jižní Wales

Sydney

Queensland

Brisbane

Tasmánie

Hobart

Victoria

Melbourne

Západní Austrálie

Perth

3 federální teritoria

Severní Teritorium

Darwin

Teritorium hlavního města

Canberra

Teritorium Jervisova zátoka

 

6 zámořských území

Ashmorův a Cartierův ostrov

(neobydlené)

Kokosové ostrovy

Bantam

Heardův a MacDonaldovy ostrovy

(jen výzkumná stanice)

Ostrovy Korálového moře

(trvale neobydlené)

Norfolk

Kingston

Vánoční ostrov

Flying Fish Cove

1 dependence Tasmánie

Macquarieovy ostrovy

(meteorologická stanice)

Zajímavosti z Wikipedie :

Austrálie, 5. část. Administrativní dělení. Austrálie sestává z šesti států a dvou pevninských a několika malých ostrovních teritorií. Státy jsou Nový Jižní Wales, Queensland, Jižní Austrálie, Tasmánie, Victoria a Západní Austrálie. Dvěma velkými pevninskými teritorii pak Severní teritorium a Teritorium hlavního města. Teritoria v mnoha ohledech fungují podobně jako státy, svazový parlament však může veškerou jejich legislativu upravit, změnit nebo zrušit. Na druhou stranu je federální legislativa nadřazena kromě některých oblastí vyjmenovaných v ústavě i legislativám jednotlivých států. Zbylé oblasti jsou pak pod legislativní pravomocí státních parlamentů. Zahrnují správu zdravotnictví, vzdělání, policie, soudnictví, přepravy a místní správy.

Každý stát i teritorium má svůj vlastní legislativní orgán, jednokomorový v případě Severního teritoria, Teritoria hlavního města a Queenslandu, dvoukomorový v ostatních státech. Dolní komory jsou známé jako Zákonodárná shromáždění, horní komory pak jako Zákonodárné rady. Hlavami států i teritorií jsou premiéři. Královna je v každém státě zastoupena guvernérem, v administrativě Severního teritoria administrátorem a generálním guvernérem v Teritoriu hlavního města.

Austrálie zahrnuje také několik malých teritorií. Federální vláda tak například spravuje Teritorium Jervis Bay v Novém Jižním Walesu sloužící jako námořní základna. Součástí země jsou i tzv. vnější obydlená teritoria: Norfolk, Vánoční ostrov, Kokosové ostrovy a několik neobydlených: Ashmorův a Cartierův ostrov, Ostrovy Korálového moře, Heardův a MacDonaldovy ostrovy a Australské antarktické teritorium.

Politické uspořádání Austrálie

Newcastle je dělnické město a zároveň druhé největší město australského Nového Jižního Walesu. Newcastle vznikl v roce 1804 jako místo pro trestance, se kterými si neporadili ani v Sydney, ale hlavním důvodem k založení města byla řeka po které se dopravovalo uhlí z Hunter Valley.

 

Náš poznatek z dnešního dne :

 

Dnešní den nám začal pro změnu jinak. Po chladném, větrném  a deštivém počasí svítí sluníčko a je velmi teplo. Hned ráno jsme vyrazili na kolech objevovat, co je v Newcastle zajímavého. Z lodi jsme viděli pouze průmyslovou část města.

V lodních novinách jsme se dozvěděli, že naše loď zde bude mít neobvyklé přivítání. Starosta města předal symbolický „klič k městu“  kapitánovi lodi a potom se konala na lodi slavnostní bohoslužba za letce jednotky Royal Australia Air Force č. 450, které za druhé světové války původní loď Queen Elizabeth vezla z Wiliamstownu do Anglie k válečnému nasazení. Při této přležitosti také byly z pevnosti Fort Scratchley odpáleny salvy z děl. Tato pevnost byla také jednou ze zastávek našeho dopoledního výletu na kolech. Byli jsme tam velmi vřele a vlídně přivítáni vicepresidentem historického spolku pevnosti Carlem Christie a po celou dobu návštěvy a prohlídky pevnosti se nám střídavě věnovali další členové tohoto spolku v uniformách, vysvětlovali nám nejen historii pevnosti, ale ukázali nám i funkci nádherně restaurovaného a udržovaného zařízení pevnosti. Při naší návštěvě právě ze skladu munice chystali nálože a roznětky pro provedení slavnostních salv, které se uskutečnily v poledne, v 1 hodinu odpoledne a večer při odplutí naší lodi z Newcastle.

Kolem nádherných pláží jsme po dlouhém molu dojeli k starému majáku na vrcholku skaliska. Podél sluncem zalitého pobřeží jsme po velmi kvalitních cyklostezkách objížděli město a obdivovali krásy přírody i Pacifiku. Pokračovali jsme na nejvyšší vrchol na městem, na kterém je bílý obelisk, jako památník válek, ve kterých se Australané zúčastnili a v nichž někteří i položili svůj život.

Nedaleko obelisku byla katedrála s velmi zvláštní věží netypickou pro katolický kostel. Tento kostel byl postaven v roce 1818 a má dosti dramatickou historii, protože byl několikrát vážně poškozen bouřkou a zemětřesením. Vždy však byl znovu rekonstruován a vyhlášen jako katedrála. I stavebně nás zaujalo složení zdiva, zvenčí červené cihly a zevnitř bílé cihly a stropy z tmavého dřeva.

 

Náhledy fotografií ze složky Plavba Sydney - Newcastle

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 25
Celkem: 3044629
Měsíc: 38383
Den: 1933