Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn9253.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – šedesátý devátý

69.den: 16.3.2015

Pondělí - 11.týden                      

Trasa:  Sydney ( Austrálie )

Do konce plavby zbývá: 47 dnů

Časové pásmo: +10 hod.

 

Dnešní den jsme měli předplacený výlet. Konal se jen ve městě Sydney a trval skoro 8 hodin. Nejprve člunem a poté autobusem jsme jeli k „opeře“, kde po celý den Costa si pronajmula tuto monumentální stavbu i zevnitř k prohlídkám. Měli jsme štěstí na německy mluvícího průvodce, který nás o stavbě i následných opravách dost podrobně informoval. Hrubá stavba byla provedena v roce 1973, vzbuzovala už při její výstavbě náležitou pozornost. Hlavní architekt z Dánska, který vyhrál soutěž, však vzhledem k průtahům její výstavby stavbu předčasně opustil. Nakonec byla i uvnitř dokončena. Skelet je z pohledového betonu, podlahy z betonových panelů, dřevěné obložení je z eukalyptového dřeva, prosklené velkorozměrové lepené sklo, střešní krytina je z obkladaček. Opera je v posledních letech rekonstruována a jenom renovace střechy s obklady lepenými silikonem, stála snad desetinásobek ceny celé stavby při jeho otevření. Celá budova opery má celkem 5 sálů, největší z nich je koncertní, je pro 2 tisíce návštěvníků, pro jeho kvalitní ozvučení  uvnitř celé jednoloďové velmi vysoké stavby se provedlo mnoho netradičních a dosud nevyzkoušených metod. Také čelní stěna se vsazenými varhanami  dělala stavitelům vrásky na čele a byla dokončena až v závěrečné době. Orchestřiště je uzpůsobeno pro veliký orchestr čítající až sto hudebníků. Další malé scény jsou vybaveny podobným zařízením. Zajímavé je i hrazení nákladů hlavně za nutné opravy a údržbu -  třetinu dostanou od státu, třetina je od sponzorů a třetinu musí hradit zaměstananci, kteří mají budovu pronajatou( herci, hudebníci a tanečníci) a ze vstupného. Dokonce se zde pořádají různé soukromé akce , večírky a dokonce i svatby hlavně zahraničních snoubenců. Prostě celá prohlídka byla výborná i přes zákaz fotografování a filmování uvnitř hlediště.

 

Další program výletu byl okruh autobusem po zajímavých částech středu velkoměsta, prošli jsme se také v místech velikého parku, kde se konají hudební produkce prakticky po celý rok. Park má velice krásné stromy, zajímavé skalní útvary, poté před polednem jsme odjeli do starého přístaviště, kde Costa měla pro nás zaplacený chutný oběd a po obědě následovala plavba kolesovým historickým parníkem na asi čtyřkilometrové trase z přístavu pod železným historickým mostem kolem poloostrova na které je „opera“, kolem   pevnosti, kde je maják a zpět. Před námi jednu část jela replika dvojstěžnové plachetnice, další třístěžnová plachetnice byla zakotvena v přístavu, kde stála i vojenská plavidla včetně ponorky, která měla na svém trupu velikou barevnou chobotnici.

 

Další cesta pokračovala objížďkou města a návštěvou míst s vysokými skalisky nad vstupem do legendární zátoky, kde je vystavěno tohle nádherné město. Viděli jsme krásné rodinné domy i výstavní vily, jejichž cena při prodeji je i desítky milionů australských dolarů. Viděli jsme i pěkně upravené golfové hřiště a velký plavecký bazén. Zátoka, kde jsou zakotveny stovky jachet  v minulosti sloužila jako vodní letiště pro hydroplány, které už před mnoha lety dokázaly letět až do Londýna. Závěr pěkného výletu byl na hezké pláži, kde hlavně surfaři se potýkali s vlnami. Tato pláž byla písčitá s bílým jemným pískem. Zcela může směle soutěžit i o nejkrásnější pláž světa.

 

Podle plánu před večerem jsme zvedli kotvy a odpoledne jsme odpluli směr Merbourne. Jediný kaz na dvaapůldenním pobytě v Sydney bylo to, že se nám nepodařilo z časových důvodů odeslat fotky a cestopis na internetové stránky.

V 18 hodin jsme vyrazili kanálem a poté co jsme se odpojili od lodivoda plujeme dále směrem na jihozápad podél pobřeží Austrálie (je na pravém boku lodi) a pozítří ráno bychom měli doplout do druhého největšího města.

 

Dozvěděli jsme se také o přírodní katastrofě v blízkosti Fidži v podobě cyklonu, který na  jednom ostrově zničil 90 % obydlí a to jsme na ostrově Tonga byli vzdáleni maximálně tisíc kilometrů.

 

Druhé večerní představení v divadle bylo duo CAMEO RASCALE  - vítězové australské soutěže Talent 2009. Šlo o mladý pár, který se představil vybroušeným akrobatickým vystoupením, které trvalo 45 minut. Líbilo se nám to, ale už jsme viděli v tomto lodním divadle přece lepší akrobacii, zřejmě jsme již tímto cirkusovým uměním přesyceni a máme  asi veliké nároky. Představení by se mnohem více líbilo dětem a mládeži, než této naší starší generaci, co zde naše loď veze.

dscn9284.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Sydney a Modré hory

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 28
Celkem: 3045284
Měsíc: 38901
Den: 2114