Jdi na obsah Jdi na menu
 


357_img_0895.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – dvacátý pátý

25.den:  30.1.2015

Pátek  - 4.týden                      

Trasa:  Montevideo ( Uruguay)

Časové pásmo: – 3 hod.

Hlavní město Uruguaye, aglomerace má 1,9 milionů obyvatel, což je 49 % obyvatel Uruguaye. Leží v zálivu La Plata 200 km od Buenos Aires. Hlavní hospodářské centrum a přístav, letiště. V noci jsme se zase vrátili na uruguyajský čas o hodinu plus, takže máme o 3 hodiny méně jako u nás.

Dopoledne jsme připluli do Montevidea do menšího přístavu, kde kotvily velké nákladní lodě a celkem tři osobní velkolodě, podobné té naší. Před přístavem jsme poprvé viděli hřbitov lodí – některé byly napůl potopené, všechny staré, vysloužilé a rezavé. Zub času je asi zlikviduje sám. Zajímavost je, že tak malý stát, jakým Uruguay je, má v jedné části zakotveno 8 vojenských plavidel. Před přístavem je v na travnaté ploše pěkná přehlídka lodního vybavení a zařízení – kotvy, lana, kladky, řetězy atd.

Odpoledne jsme měli organizovaný výlet autobusem. Nejprve jsme viděli náměstí, kde je moderní prezidentský palác a uprostřed velká socha jezdce na koni, pod níž je mauzoleum. Říká se, že Uruguay má nejvíc jezdeckých soch na světě, ale stejně si myslíme, že Žižkova socha v Praze je ta největší. Potom jsme měli možnost navštívit vstupní sál Parlamentu, který byl nádherně vyzdobený – stěny, sloupy a podlahy byly mramorové – ze 47 různých druhů leštěného krásného mramoru v různobarevných odstínech. Toto bylo kombinováno s kovanými, dřevěnými vyřezávanými i zlacenými prvky. Čestná stráž hlavně chrání vitrinu s dvěma cennými dokumenty. Budova stojí na vyvýšeném krásném místě. Dozvěděli jsme se od naší průvodkyně dvě zajímavé historky o uruguayském prezidentovi. Tento 80 letý státník vlastní auto volkswagen brouk z roku 1967 v bleděmodré barvě a velmi rád s ním jezdí. Arabský šejk chtěl od něj toto auto koupit za milion dolarů, ale prezident odmítl s tím, že to byl kdysi dar od přítele a dary se neprodávají. Další z kuriozních příhod se odehrála ve vnitrozemí, kde zastavil zahraničnímu turistovi a ten se velmi divil, když zjistil, že jede autostopem s prezidentem, jeho ženou a psem.

Montevideo má hezké parky, rodinné domky, moderní výškovou bytovou výstavbu, ale také dlouhé písčité pláže a členitost. Viděli jsme historický fotbalový stadion, kde se v roce 1908 hrálo první mistrovství světa ve fotbale, kde domácí zvítězili. Co je pojem Maracana  pro Brazilce, to je tento stadion pro Uruquajce. Má kapacitu 78 tisíc diváků.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Jižní Amerika - Uruguay - Montevideo

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 27
Celkem: 3045328
Měsíc: 38936
Den: 2107