Jdi na obsah Jdi na menu
 


dscn8524.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – padesátý čtvrtý

54.den: 28.2.2015

Sobota  - 8.týden                      

Trasa:  Papeete ( Francouzská Polynésie)

Časové pásmo: - 11 hod.

 

Tahiti je hornatý ostrov sopečného původu a je obklopen korálovými rify. Tahiti bylo původně osídleno Polynésany v letech 300-800 před naším letopočtem. Doměnky vychází z toho, že první obyvatelé v této době přišli z tisíce  kilometrů vzdálených souostroví Fidži, Samoa a Tonga. James Cook objevil v roce 1770 na Tahiti velkou asi 33 metrů dlouhou tradiční loď.

Společnost Tahiti se skládala z království a zemství, založených na příbuznosti a vojenské moci mezi různými klany. Klan se skládal ze šlechtického vůdce, jeho náčelníků, jakož i obyčejného lidu. Náčelníci byli potomci Polynésanů a věřilo se, že jsou vybaveni nadpřirozenou silou. Jejich znamením byly pásky s červenými peříčky. Vůdci klanů neměli absolutní moc, ale měli hlavně v době válek poradní funkci při shromáždění a radách. Pro duchovní a sociální život klanů sloužily kamenné platformy „Marae“. U nich byly vzýváni bohové a korunováni vůdci. Bylo to také místo pro ceremonie při přípravě války a také pro rituály v souvislostí s porody a pohřby.

První Evropané přišli v roce 1797 a zavedli zde křesťanství a přizpůsobili zde písmo tahitské řeči. Byli to angličtí misionáři.

Včera jsme nakoukli do Papeete, které se nám představilo velmi neobvykle a kouzelně. Hned u lodi po přistání hrála hudba a rozdávali každému kvítek. Stejně tak bylo velmi přátelské uvítání v informačním centru, překvapila nás velmi hustá silniční doprava, ale na přechodech bez semaforů mají přednost chodci a automobili i ve čtyřech pruzích okamžitě zastavují. Celkový dojem prvních hodin byl velmi přítelský a příjemný, všude hraje živá hudba. Je zde čisto a na každém kroku jsou vidět květiny a tyto jsou jedním z hlavního zboží na trhu. Prodejci květin  přímo na ulici vyrábějí různé krásné věnečky na hlavu. Mnoho žen  nosí květinu ve vlasech a jsou oblečeny v pestrobarevných dlouhých bavlněných šatech. Asi 5 hodin jsme za 10 Euro získali 2 místní piva a přístup na internet a poslali jsme snad 200 fotek a cestopis za uplynulých 10 dnů ke zpracování na internetové stránky. Už jsme jich zaslali do dnešního dne 1 384 a další budou následovat.

Luďa se stále potýká s nachlazením a proto večerní kulturní program byl bez naší aktivní účastí.

Dneska jsme dopoledne ještě odeslali zbytek korespondence po internetu, šli dříve na oběd a pak nás už očekávalo tříhodinové poznávání Papeete a okolí.

Průvodkyně byla rodilá Němka, takže výklad byl zcela srozumitelný a obsáhlý. Francouzská Polynesie zabírá plochu jako Evropa ovšem včetně příslušného oceánu a 118 ostrovů. Stále je zde francouzský vliv, kromě prezidenta je zde i komisař z Francie vždy na dva roky, který dohlíží na finance, přicházející z Francie. V roce 1995 byly z Tahiti odvolány veškeré ozbrojené síly Francie, kromě letectva a námořnictva. Letectvo zajišťuje případnou pomoc při úrazech na ostrovech, kde není letiště, pomocí vrtulníků. Zdravotní péče je v lokalitách s větším počtem obyvatel, nicméně nejsou všechna zdravotnická zařízení vybavena kompletně a proto pacienti musí někdy využívat lékařské péče ve Francii nebo na Novém Zélandu. Všichni obyvatelé celé Polynésie jsou členy EU, protože mají francouzský pas. Dokonce i my, jako členové Evropské unie můžeme zakoupit nemovitost, žít a pracovat zde v Polynésii. Podmínkou však je, aby příchozí zde chtěl podnikat, neboť pracovní povolení  jsou vydávána jen vyjimečně s ohledem na možnost zaměstnání především pro místní obyvatele.

Zde na ostrovech v Tichomoří platí zásada, že jsou zde pouze dvě roční období – období sucha a období dešťů. Do dubna trvá nyní období dešťů, a dnešní den jsme zažili dvakrát kratší teplý déšť.

Slunce však obratem vše usuší, ale dodá vláhu krásným stromům i rostlinám, takže ostrov je opravdu celý krásně zelený, úrodný a plný květů a vůní. Zajímavý je také systém dopravy. Silnice mimo město je tříproudová, z toho dva pruhy slouží vždy v době špičky frekventovaným směrem – ráno směrem k městu a odpoledne naopak. U místních lidí nejsou francouzští turisté příliš oblíbeni. Stále zde setrvává u některých pocit povýšenosti z doby koloniální nadvlády.

Na jednom místě při pobřeí stojí 33 metrů vysoký starý maják – kuriozní je tím, že je jediným funkčním majákem ve Francouzské Polynesii. V jeho blízkosti jsou na malém území tři pomníky.

Jednak pomník, připomínající vzpouru na Bounty, pomník misionářů a pomník Jamese Cooka, který zde pobýval. Také nám průvodkyně připomněla jeho neslavný konec v rukou kanibalů na Havai. Zemřel v 51 letech a o jeho smrti kolují různé dohady. Oficielní verze v encyklopledii je, že zemřel v boji s domorodci. Pláže, které jsme viděli jsou rájem pro surfaře a mnohé mají černý písek.

Ostrov je překrásný včetně jeho pohodové atmosféry, moc se nám tu líbilo, je to takový malý ráj na zemi.

Poblíž naší Costy je zakotvena obrovská luxusní černobílá jachta, kterou si mohou ti nejmovitější turisté pronajmout. Kousek vedle je přístav, kde se převážejí lidé i auta – trajekt s nejbližším ostrovem Mooreou. Tento ostrov je pouze 18 km vzdálen, tyto ostrovy jsou přibližně stejně veliké, zde na Tahiti žije 120 tisíc lidí a na ostrově Moorea asi 25 tisíc lidí.

Veliký zážitek jsme měli z tahitské hudby a tance- je to melodická až rychlá hudba, při které taneční páry ve folklórních oděvech v krásných barvách,  předvedly svoje vysoké umění při hudbě bubnů a kytar a pěveckého doprovodu.  Strhující pořad trval téměř hodinu a do posledního místečka nabité divadlo ocenilo toto umění velikým a dlouhotrvajícím potleskem.

dscn8476.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Francouzská Polynésie - Tahiti

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 36
Celkem: 3044720
Měsíc: 38458
Den: 1959