Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - čtrnáctý

dscn6477.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa - čtrnáctý

14.den:  19.1.2015

Pondělí  -   3.týden                      

Trasa:  Recife - Brazílie

Časové pásmo: – 2 hod.

Připlouváme v pořadí na třetí světadíl – Jižní Ameriku - do brazilského přístavního města Recife. Toto město má 1,5 mil. obyvatel a je významnou brazilskou metropolitní oblastí. Recife má celoroční tropické podnebí a rozvinuté zemědělství a průmysl. V této oblasti je rozvoj cestovního ruchu a rekreace. Město je velmi známé sambovým karnevalem, který je velmi podobný světoznámému karnevalu v Riu. Recife je v posledních letech známé žraločími útoky.  Proto je na krásné místní pláži od roku 1995 zakázáno surfování a je velmi omezeno plavání. Od tohoto roku bylo zaznamenáno na 60 útoků žralokem podél 20 kilometrového pobřeží a z toho 24 útoků mělo fatální následky.

Dnes jsme sledovali s kamerou a foťákem v ruce celý složitý přistávací manévr naší lodi. Přistání trvalo cca třičtvrtě hodiny a dotknutí naší obrovské lodi na molo bylo tak jemné, že ani v devátém patře, kde jsme to sledovali, jsme nepocítili sebemenší náraz. Celé dvě hodiny trvalo složité vyřizování veškerých formalit, abychom mohli opustit loď . Bylo přistaveno velké množství autobusů, které nás převezly k přístavnímu terminálu, vzdálenému cca 300 metrů . Při opouštění lodi, abychom nemuseli vystupovat po schodech, jsme se dostali zásluhou kamaráda z animačního týmu do podpalubí do patra 0, které slouží jako ubytovací a stravovací zařízení pro personál.  Naložit naše kola do zavazadlového prostoru bylo komplikované, ale zato nás v terminálu čekalo milé překvapení v podobě místního dixilendu a tance několika místních děvčat. Projeli jsme na kraj města, opravdu má mnoho řek, které ústí do oceánu a ještě více mostů. Poměrně brzy jsme se seznámili na jedné straně s několika honosnými a pěkně upravenými budovami, na druhé straně jsou neudržované, neupravené, vybydlené a zchátralé. Projeli jsme také část karnevalové uličky, kde na vlastní vozovce jsou namalovány obrazy.

Překvapením pro nás bylo, že cyklostezka pro oba směry vede na kraji silnice a auta nemají vlastně na vozovce dostatečný prostor, takže využívají i cyklostezku. Raději jsme jezdili po chodnících, ale jsou ve špatném stavu, i když na dláždění jsou vytvořeny podobně jako v Riu černobílé mozaiky. Na naší cestě jsme viděli dva parky. V prvním bylo velké množství soch, druhým vedla cyklostezka, kterou jsme si projeli a viděli voliéry s papoušky a opicemi, rybník s vodním ptactvem, ale bohužel, tak jako v celém městě byl tam velký nepořádek a plno nezaměstnaných, ležících na zemi nebo lavičkách.

Počasí bylo od samého rána tropické, vedro nepředstavitelné a slunce spalující, což se projevilo zejména na Luďovi, který se nechtěl namazat.

Večer místo divadelního programu byl zařazen tzv. brazilský večer a to proto, že jsme připluli na kontinent Jižní Ameriky. Vystoupení naše očekávání nesplnilo, byl to vlastně tanec našich animátorů při moderované hudbě a občas se přidal někdo z návštěvníků, ale brzy jsme tuto akci opustili.

dscn6436.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Jižní Amerika - Rio de Janeiro

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 24
Celkem: 3044589
Měsíc: 38353
Den: 1932