Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den desátý sobota 5. září 2009

Obrazek

 

 

10. den -   5.  září  2009    sobota  -   do konce zbývá  22  dnů

 

         Poslední dva večery většina naší expedice vychutnávala levná a dobrá čínská jídla při večeři - já se po oba dva dny nezúčastnil, protože mám práci co se týče psaní zážitků a bojování o internet a také pro to, že jídla jsem si dovezl z domova poměrně dost.

ObrazekJeště k čistotě města- všady kde jsme se pohybovali je příkladně uklizeno, na ulicích se stále zametá – nedostatek vidím v tom, že i v místech, které se opravují, nebo dochází ke stavební činnosti se vesele jezdí, prodává a dokonce i potraviny. Všady záchody jsou čisté – stále se uklízejí, vesměs zmodernizované a záchody z  50% evropské a z  50% turecké. Co je ale nejdůležitější záchodů je všady dost a jsou bezplatné.

 

        Čína  rozloha 9 571 300 km2, hustota zalidnění 140 obyvatel/km2 počet obyvatel1, 3 mld, správní rozdělení 23 provincií, 5 autonomních oblastí, hrubý domácí produkt(2005) 6 800 USD/obyvatele, časové pásmo +8 hod.

 

       Jsme ještě v Xiningu v jednom z měst čínské lidové republiky, kterou v příštích dnech pomalu budeme opouštět a vydáme se do její autonomní oblasti – Tibetu.

 

ObrazekNavštěvujeme poslední buddhistický klášter, Shacun  - 95 km od Xiningu, podle mého mínění z té řady klášterů, které jsme navštívili v předešlých dnech. Jednak jsme projížděli nádhernou horskou silnicí s krásnými výhledy do okolí, škoda jen, že v tak mimořádné přírodě jsou postaveny sloupy elektrického vedení či silnice, nicméně, co dnes jsme viděli bylo zatím to nejlepší. Klášter nás velice překvapil rozsáhlou rekonstrukcí a také, že odtud by za normálních podmínek byla vidět Žlutá řeka – Huang  He, ale nastoupila neproniknutelná mlha a řeku jsme neviděli.

 

     Problematika je v tom, že už budeme mít 2 dny ztráty oproti plánu, našemu vedoucímu - gurovi Honzovi se asi nedaří sehnat dostatečný počet jízdenek k dopravě superrychlíkem do Lhasy, dnes bylo asi čtyři rozhodnutí, že pojedem, zase že ne a potom zase že nemůžeme, takže dnes nejedem a musíme čekat do dalšího dne.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Xining, budhistický klášter Shacun

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 33
Celkem: 3055658
Měsíc: 44355
Den: 2304