Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – čtyřicátý pátý

dscn5999.jpg

Cestopis úžasné dlouhé plavby kolem celého světa – čtyřicátý pátý

45.den: 19.2.2015

Čtvrtek  - 7.týden                       

Trasa:  na moři

Časové pásmo: - 5 hod.

Už jsme se zmínili o stravování v samoobslužném bufetu. Je možné také snídaně, obědy i večeře zvolit v restauraci s obsluhou. Tentokrát se budeme zabývat nabízeným jídlem zde na lodi. Velmi málo se nabízí polévka a pokud, tak spíš vývary nebo polévky krémové konzistence. Předkrmy jsou studené nebo teplé. Mezi studenými bývají nabízeny různé druhy ryb nebo mořských plodů, rolky, různé druhy sýrů, dušené zeleniny, šunky a to vše a nejen u předkrmů je vždy krásně naaranžováno a ozdobeno různými typy technik a materiálů. Omáčky a dresingy jsou na talíř nanášeny zdobítkem v podobě různobarevných čar, teček, květin a dalších vzorů.

Teplé předkrmy jsou většinou nejrůznější druhy těstovin v zajímavých úpravách. Hlavní jídlo je vždy jedno vegetariánské, jedno s rybou a dvě s masem. Zdejší kuchyně používá mnoho druhů ryb – losos, treska, tuňák, mečoun, candát a jiné. Také maso je pokaždé jiné – kuřecí, krůtí, křepelčí, telecí, jehněčí, vepřové a hovězí a také výborně do měkka upravené. Snad chybí tradiční řízek a bramborový salát, který zde opravdu nedostaneme, protože i když jsou některá masa obalovaná, jsou smažená jen do velmi světlé barvy a nejsou křupavá.

Přílohy jsou taktéž různorodé – těstoviny, brambory od hranolků, kroket, lupínků, ale také vařené, vařené ve slupce, opékané, pečené v alobalu, bramborová kaše, polenta, rýže. Opět chybí česká klasika – knedlíky. Vše a vždy je bohatě zdobeno zeleninou a kombinace jsou vždy sladěny do chutné formace. Po jídle je nabízena řada sýrů jako dezert nebo klasické dezerty neuvěřitelně chutné a naaranžované.  Na závěr je opět nabízeno čerstvé ovoce a zmrzlina.

Velmi často nějaký kuchař  - umělec -  dokáže z melounů, lilků a jiných vyřezat a vytvořit například postavičky rybářů a všelijaké ozdoby v podobě květin.

Ráno se zřetelně oteplilo, půlhodinu jsme se procházeli na chodeckém okruhu ve 3.patře, který měří 570 metrů. Konečně po dvou dnech se přestala kymácet na vlnách Tichého oceánu loď,  ani nemohl být v provozu bazén, lidé měli potíže s chůzí a někteří dostali pověstnou mořskou nemoc. Zdá se nám, že snídáme méně vydatně a více do stravy zařazujeme ovoce, kterého je tady opravdu dost, navíc jeho sortiment se nezmenšuje, dokonce se nabízejí i jiná jablka, banán či blumy.

Dopoledne jsme navštívili v divadle přednášku profesora Carla Scopellitiho o astronomii, která trvala hodinu, byla provázena grafickým znázorněním a byla velmi zajímavá a přínosná.

V turnaji v šipkách vyhrál opět Luďa, který mistrným hodem zasáhl stovku. Před večeří jsme se byli podívat na fotky z karnevalu, na jedné jsme výborně, ale cena 15 Euro je naprosto přehnaná. Místní fotografové a filmaři stále vyrábí cyklus filmů My Costa movie, kde se občas i vidíme v nějaké akci, ale tyto šoty nemají čísla a bylo by nutno asi koupit celou řadu dvd, jejíž cena je opět astronomická. Večer jsme navštívili divadlo – Alfredo Nocera přímo na pódiu vyráběl na modelkách kreace oděvů – např. z klobouku límec nebo horní část šatů, bylo  kompozičně i barevně docela pěkné, ale pro Janu, která si od mládí podobným způsobem vytvářela vlastní šatník, to nebylo velkým přínosem.

dscn5867.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Gastronomie na lodi

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 34
Celkem: 3045074
Měsíc: 38735
Den: 2066