Příprava našich 13° SPECIALIT
13°BROKOLICE
slunečnicová semínka, 3 vejce, 6 mrkví, sterilovaná kukuřice,
3 lžíce hladké mouky, mléko, strouhaný sýr
Vařenou brokolici pokrájíme, těstoviny povaříme s mrkví. Uděláme bešamel, okořeníme ho a vmícháme rozšlehané vejce. Smícháme těstoviny se zeleninou, semínky, bešamelem a zapečeme.
13°SODOVKA
kůra a šťáva ze dvou velkých citronů se vaří 1/4 hodiny. Hrnec se stáhne z ohně a do považeného roztoku se přidá 10 bezinkových květenství a nechá ustát.Vychladlý roztok se přecedí do pětilitrové lahve a nechá 8 - 10 dní kvasit na slunci. Roztok kvasí jen málo, kvasit však musí. Pak se vše opatrně sleje, čirý roztok se plní do lahví. Kalný roztok se do lahví nestáčí. Hotová limonáda se nechá ve sklepě v chladnu. Je to velmi chutný, občerstvující nápoj, který šumí při nalévání jako u vína, je-li vychlazen.