Vaření
Ingredience:
300 g hladké mouky, 1 prášek do perníku (nebo kypřící prášek + perníkové koření), 100 g cukru, 50 g másla, velká lžíce medu, 1 vejce, půl šálku mléka.
Postup, příprava:
V teplém mléce rozpustíme med, máslo a nakonec zašleháme vejce. Vlijeme do mouky smíchané s práškem do perníku a cukrem. Vypracujeme husté těsto, které necháme v mikroténovém sáčku aspoň dvě hodinky odležet. Lepší však bude, nebo nebude na škodu, když si těsto v lednici odpočine přes noc. Poté z něj vyválíme placku ze které vykrajujeme nejrůznější tvary perníčků. Pokládáme na vymaštěný plech (či plech vyložený pečícím papírem) a upečeme do skořicova. Po vychladnutí medové perníčky zdobíme cukrovou, citronovou či rumovou polevou. Svou fantazii můžeme realizovat s přidáním potravinářských barviv a tvořit tak nejrůznější ornamenty. Nebo zdobení jednoduše vyřešit čokoládovou polevou ze sáčku. Perníčky je dobré upéct minimálně 14 dní před Vánoci, ale v klidu můžete začíst již tento víkend, budou pak vláčnější.
Přeji hodně zdaru a krásných tvarů.