Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snesení vajec

♦ Životní cyklus (rozmnožování)

Po spáření samice asi za 2 až 10 dnů snese jedno vejce (u některých větších druhů trvá snesení déle) a obvykle za další 2 až 10 dnů další vejce (někdo pouze jedno vejce, někdo i tři, což je ale výjimečné).

Všichni tučňáci mají vejce po snesení bílá nebo nazelenalá, ale brzy se zabarví, protože v hnízdních koloniích je spousta bahna a trusu. Větší druhy tučňáků (tučňák císařský, patagonský aj.) mají velká vejce hruškovitého tvaru (tučňák císařský přibližně 12 x 8 cm), kdežto menší druhy tučňáků (tučňák galapážský, nejmenší aj.) mají vejce menší a kulatější. Váha vajec je závislá na druhu tučňáka. Převážně u většiny druhů váží vejce kolem 100 g (80 až 150 g). Vejce tučňáka císařského může vážit i téměř půl kilogramu - 450 až 470 g (2,3% váhy matky, 15,7% váhy tohoto vejce tvoří skořápka, která musí být dostatečně silná) a vejce tučňáka patagonského 300 g (dva největší druhy tučňáků). Inkubace vajec se pohybuje okolo 35 - 40 dní. U větších druhů, např. tučňáka císařského, bývá vejce inkubováno i 64 dní. Při inkubaci (sezení) se rodiče synchronizovaně (pravidelně) střídají (mimo tučňáka císařského - viz níže). Toto střídání poté pokračuje i po vylíhnutí mláděte.

Obrana vajec

Rodiče se o inkubaci vajíčka (vajíček) pravidelně střídají, výjimkou je tučňák císařský (tučňáci císařští se o inkubaci nestřídají, jelikož se hnízdní kolonie nacházejí daleko od pobřeží. Samice předá vejce samci a odchází na moře, nalovit pro budoucí mládě a trochu pro sebe. Kvůli jejich hnízdní vzdálenosti od pobřeží, se samička stihne vrátit až za cca 2 měsíce, kdy se akorát mláďata líhnou). Během inkubace se pár navzájem chrání. Hlavně v prvních dnech. Takové druhy tučňáků, jež hnízdí ve velkých těsných koloniích (převážně rod: Eudyptes), kdy se stále někteří jedinci snaží přebrat hnízdní okrsky, nebo otravují bezmocnou samici či samce a hrozí tak poškození vajec, zde je ochrana svého druha nebo družky nezbytná. Jsou také pospolu i proto, že hrozí nebezpečí od dravců, kteří číhají nad nimi. Takový dravci jako např. chaluhy bývají velmi chytří a sehraní. Odlákají nejdříve rodiče obranáře, který se snaží jednoho ptáka zahnat a přitom ze druhé strany přiletí druhý pták, který nečekaného druhého rodiče sedícího na vejcích, většinou o vejce šikovně oloupí. Pár se ale samozřejmě od sebe odloučí, jelikož partner, který sedí na vejcích, dává své partnerce čas na dostatečné vykrmení, aby jej posléze mohla v sezení vystřídat. Toto platí i v opaku. Střídají se přibližně po 7 až 14 dnech.

 

Výměna péče o vejce

Výměna vejce

Není jednoduché předat tak drahocennou "věc", jakým je vejce, tedy budoucí potomek velkého snažení rodičů. Během předávaní probíhá jakýsi rituál a tučňáci jsou v dění velmi ostražití a opatrní. Jde tu hlavně o nebezpečí poblíž přítomných dravých ptáků, kteří netrpělivě čekají na chybu rodičů. Dalším velkým nebezpečím jsou i těsné kolonie, kde se při střetu může vajíčko rozbít. Pro tučňáka císařského je ale největším nebezpečím mrazivý ledový povrch. I když tento druh tučňáka inkubuje vejce bez střídání (inkubuje samec - cca 64 dní), jde tu o výměnu ihned po snesení, kdy samice musí samci vejce předat, aby se šla zotavit a řádně nakrmit do moře. Převážně mladé páry smolně doplácí na výměnu vajec. Při předávání se v žádném případě nesmí na delší dobu dotknout ledového povrchu, neboť by embryo po pár vteřinách zahynulo. Pár si vejce musí urychleně přes led přikoulet, proto se postaví naproti sobě a samec musí opravdu hbitě vajíčko pochytit a popostrčit zobákem na svá chodidla. Pokud jsou rodiče zkušení, v těsné blízkosti a synchronizované souhře se jim podaří vajíčko natolik dobře předat, že se ledu ani téměř nedotkne. Nezkušené páry bývají buď moc daleko od sebe, nebo samec nestihne vejce v čas položit na svá chodidla. Vzhledem k tomu, co musí tento druh tučňáků vytrpět, jakož je daleká a vysilující cesta bez možnosti potravy, dlouhodobé hladovění a nebo štípající silné mrazy a vichry, je pro rodiče ztráta vysněného potomka velice zdrcující. Není výjimkou ani pokus o krádež a přivlastňování cizích vajec, nebo dokonce již vylíhlých mláďat.

Embryo v pokročilém stádiu