Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přednáška o tučňácích

Dne 10.3.2016 byla uskutečněna přednáška pro neslyšící děti a děti z logopedických tříd...

Přednáška Výmolova 01

V e-mailové schránce na mě čekal překvapivý, avšak příjemný dotaz, zda bych byl ochoten učinit přednášku - workshop - o tučňácích, pro děti ze školy Výmolova v Praze. Ze začátku mě to poměrně zaskočilo, neměl jsem s tím žádné zkušenosti, ale nakonec jsem s velkým odhodláním souhlasil. Paní Kubištová se zprvu domnívala, že se tučňáky zabývám odborně - tím spíš, že bych dětem pověděl o nějakých osobních zážitcích. Ačkoli byla vzápětí vyvedena z omylu, skutečnost, že se o tučňáky zajímám jen jako amatér nebyla žádnou překážkou. 

Škola Výmolova

Na děti jsem se tak moc těšil, a také na to, jak se společně ponoříme do tajů tučňáků, a s mojí pomocí se dozví plno zajímavostí. Vzal jsem to ale jak se říká od podlahy - od vývoje po rozmnožování, tudíž jsem děti v určitých chvílích zahltil informacemi až příliš (místy bych jim nejradši řekl snad úplně vše). Zdálo by se, že hodina pro vyprávění bude stačit ale probírali jsme témata do takové hloubky, že jsme vše pořádně ani nestihli. Děti byli navíc opravdu zvídavé a ptali se na nejrůznější zajímavosti. Všechny nás rozesmál třeba komentář od malého posluchače, jenž právě nakrmeného tučňáka přirovnal k sendviči, pokud by jej v takové chvíli žralok ulovil. Také mě mile překvapil jeden mladý hoch - Tomášek Nedorost, který o tučňácích věděl opravdu hodně a dokázal s přehledem rozpoznat i jednotlivé druhy.

Dětem moc děkuji za krásný obrázek, který jsem dostal na památku.

Rovněž bych chtěl moc poděkovat paní Kalousové za trpělivost a dokonalé přelouskání přednášky do znakového jazyka. Klobouk dolů.

Závěrem bych chtěl poděkovat za celý příjemný kolektiv, cennou zkušenost a i přes nervozitu, kterou jsem chvílemi měl, za příjemný zážitek s Vámi.

Dodatečně a zcela právem děkuji autorům krásných fotografií a videozáběrů, protože jen díky nim jsem mohl dětem přiblížit život tučňáků.

Tomáš Bartoš

 

Krásný "plakátek" - pozvánka - od grafika školy

Pozvánka od grafika školy