Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 Pomůže bylinka hluchavka bílá. Hrst květů a listů bílé hluchavky povařte v 1 litru vody. Potom bylinku přiložte - ještě teplou ovinutou suchým šátkem - na křečové žíly a obklad nechte 30 minut působit. Pocit napětí zmizí a nohy jsou zase lehké. Hluchavku dostanete sušenou v lékárně.

Kuří oka:

Každý večer přiložte na kuří oko čerstvě vylisovaný stroužek česneku a příslušné místo oviňte obvazem. Už za dva týdny máte po problému.

Jak odstranit bradavice: Kolem bradavic a na ně naneste rozmačkaný stroužek česneku a přelepte náplastí. Vytvoří se pak puchýř a za několik dní bradavice nakonec zmizí. 

Jak na mastnou pleť: - Trápí vás mastná pleť? Jednoduchá pomoc. V jednom litru vody vařte na čtvrtky rozkrájenou cibuli. Tento vývar pak nechejte ještě 10 minut odstát. Používejte ho k oplachování a omývání pleti.

Maska na mastnou pleť: Jogurt + med + žloutek. Můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Suroviny pořádně promícháme a naneseme na obličej. Necháme 15 minut působit a opláchneme vlažným mlékem, nebo vodou.

Mastná pleť (vřídky): Droždí + mléko. Droždí smícháme s vlažným mlékem a hmotu pak naneseme na pleť. Po 15 minutách umyjeme vlažnou vodou.

Maska na suchou pleť: I velmi citlivou pleť můžete rozmazlit maskou z 1 žloutku, dvou polévkových lžíc rozmixovaného tvarohu a jedné lžičky olivového oleje. Směs výborně hydratuje, proto se nanáší v silné vrstvě néjen na obličej, ale i na dekolt a krk. Po 10 minutách smyjeme vlažnou vodou.

 

 Při krvácení z nosu cucejte kostku ledu. Zároveň si udělejte studený zábal krku - krvácení se rychle zastaví

Mozoly:změknou po přiložení kolečka cibule přes noc(spěte radši sami)ráno umyjeme a namažeme krémem.

Co proti virovým onemocněním:

Čaj s medem, citronem nebo malinovým sirupem vyvolá pocení a posílí organizmus v boji s viry. Tento nápoj obsahuje i vitaminy (mj. C, A, PP) a přírodní antibiotika (v medu). Osvědčená je i celerová šťáva s trochou citronu. Vitaminy nevyléčí, ale významně posilují obranyschopnost.

Bolest hlavy:Více smajlíků ke stažení

Pomůže mátový olej (k dostání např. v lékárně). Jedna kapka oleje rozetřená na spánky a na čelo je po 15 minutách stejně účinná jako tabletka proti bolesti. Pocítíte příjemný chlad a uvolnění.

Bolesti v krku:

Bramborový zábal! Brambory obsahují škroby a slizové látky, proto jsou ideální k uchování tepla. A teplo pomáhá tělu záněty překonat. Tři uvařené brambory rozmačkejte, teplé rozložte na bavlněný šátek, okraje založte. Spolu s vlněnou šálou oviňte kolem krku a nechte působit přes noc.

Kašel-nachlazení:Více smajlíků ke staženístrouhaný křen smíchat se stejnou dávkou medu-užívá se po 2-3hod.1kávová lžička.

Na horečku:Více smajlíků ke stažení platí potírání zápěstí (či obklady) kyselým mlékem či přikládání na hlavu a chodidla nohou tvaroh.

Na škrábání v krku:v krku se kloktá slaná voda (ve 2 dl vlažné vody se rozpustí ½ lžičky soli.

Bodnutí hmyzem:Více smajlíků ke staženíZmírnění následků bodnutí hmyzem lze zmírnit buď potřením octem, přiložením kolečka cibule, nebo potíráním kostkou ledu.

Spáleniny:Více smajlíků ke staženíBolavé spáleniny sluníčkem zmírní potírání čerstvým studeným jogurtem.

Zácpa:Se zácpou si poradí teplá kašička z rozpuštěného másla s povidly – v poměru 1 čajová lžička povidel a jedna čajová lžička másla – jí se ještě teplé.

Zuby:Více smajlíků ke staženíNa bolavý zub platí žvýkání hřebíčkového koření.

Hřebíček působí velmi příznivě a i jako účinná prevence před vznikem paradontózy a zubního kazu. Pro tyto účely je výborná hřebíčková tinktura: 10 g hřebíčku a asi polovinu větší tyčinky skořice naložíme do 0,5 litru lihu (alespoň 60%) a necháme nejméně 14 dní uzavřené na teplém místě louhovat. Potom tekutinu přecedíme a uschováme v tmavé uzavřené láhvi. Tinkturou si pravidelně 2 x denně vyplachujeme a masírujeme dásně.

Stejně účinně jako tato ústní tinktura a současně i kvalitní osvěžovač dechu může sloužit i hřebíčkový olej. Stačí jedna kapka tohoto éterického oleje do sklenice vody. Tento olej pomáhá také proti bolestem zubů. Při potížích se namočí kousek vaty a pak se s ním ošetří zub, můžeme do zubu i vložit.

Jak na vyčištění ucha:

 

Kapat šťávu z netřesku do uší. Kapeme asi týden a budete překvapení , co všechno z těch uší jde ven. Hlavní je, že uši nebolí a vyjde z nich všechno to, co by vyšlo při píchání. Pokud máte možnost, tak si od někoho ten netřesk vyptejte, stačí dva tři lístky  utrhnout a vymačkat v lisu na česnek.

Hřebíčkem proti vráskám:

  Vráskám, záhybům a podobným projevům můžeme předcházet s tímto léčivým nálevem:
5 hřebíčků přelijeme šálkem vřící vody a necháme 20 minut přikryté louhovat. Tímto nálevem si pravidelně ráno a večer natíráme obličej a postižená místa.

Žaludek:Bolavý rozbouřený žaludek spraví odvar z žebříčku (pije se 3 x denně 1 šálek) .

Citron:Více smajlíků ke staženínevyschne když citron nerozkrojíme,ale propíchneme vidličkou.

 

 

Zápach z česneku:odstraníme umytím rukou ve studené vodě potom promneme s lžičkou soli a opět umyjeme  v teplé vodě.

Jak na pach z česneku: 
Pach česneku zmírní syrová petržel nebo máta, které jíme současně nebo bezprostředně po konzumaci česneku.

 

 

 

 Více smajlíků ke stažení

Ořechy:namočíme na 8-10hodin do oslazené vody jdou pak lépe loupat.

Těsto:Více smajlíků ke staženíspěcháme-li dáme mouku na necelou minutu do mikrovlnky nahřát o polovinu se zrychlí kynutí.

Vařené brambory:než je dáme vařit pořádně omyjeme a podélce nakrojíme slupku,po uvaření se krásně sloupnou i rukou.

Vajíčka:oloupeme velice rychle když naklepeme vajíčko, kousek skořápky odloupneme a do toho místa  pustíme proud  studené vody, skořápka pak jde krásně dolů.

 Froté ručníky:Ručníky,prostěradla,ponožky z froté mater.nezdrsní namočíme-li je před praním na několik minut do octové teplé vody.

Slánka:Více smajlíků ke staženízůstane sypká sůl když přidáme pár zrníček rýže.

Zaprané bílé prádlo:Rozzáříme pomocí pár plátků citronu nebo prášku do pečiva,které vypereme zároveň s oděvem.

Skvrny od propisovačky:Více smajlíků ke staženíStopy od propisovačky odstraníme lakem na vlasy.Místo na oděvu postříkáme lakem,necháme chvíli působit a pak vypereme.

Vlněné svetry:Více smajlíků ke staženíNebudou škrábat když je budeme prát v šamponu na vlasy.

 

 

 

Před vložením do vázy květinám s křehkými stonky propíchejte stonek po celé délce, aby se zlepšil přísun vody a květiny dlouho vydržely.

Mšice na pokojových květinách:

Mšice a jiné škůdce na pokojových rostlinách odpudíte balíčky s levandulí, které vložíte mezi květináče.

Mušky v květináči:Více smajlíků ke stažení

Mušky z květináčů pokojových rostlin vyhubíte, posypete-li zeminu vyluhovaným čajem. 

Kytky-hnojivo: Kvalitní hnojivo na pokojové květiny připravíme tak, že do dvou třetin 5 l lahve dáte čerstvé kopřivy. Zalijete je vodou a necháte několik dní kvasit. Když se přestane dělat pěna slijete výluh a zředíte s vodou  v poměru 1:10.

Muškáty:Více smajlíků ke stažení Muškáty budou mít krásné květy přihnojíte-li je drožďovou zálivkou. Stačí rozdrobit do 1 litru vody jednu kostku droždí a nechat 14 dní kvasit. Poté roztok zředit 1:3 vodou a zalít jím květiny. Hnojivo můžete použít i pro ostatní rostliny.

Růže: Více smajlíků ke staženíBanánové slupky zahrabejte do země kolem růží. Je to pro ně výborné hnojivo.

Postřik na škůdce:Více smajlíků ke stažení Asi 5 cigaretových nedopalků nebo lžíci tabáku namočte přes noc do vody, druhý den břečku sceďte, přidejte lžičku čistého alkoholu(případně Alpu-francofku), 3 kapky jaru, promíchejte a buďto jemně štětečkem listy omyjte nebo dejte do rozprašovače a rostliny postříkejte. Účinkuje to na mšice, svilušky a housenky.Mušky  z květináčů pokojových rostlin vyhubíte, posypete-li zeminu vyluhovaným čajem

 Žehlička:Více smajlíků ke stažení Znečištěnou plochu žehličky vyčistíte, když na papír nasypete hrubou sůl a horkou žehličkou po ní přejíždíte.

Mikrovlná trouba: Více smajlíků ke staženíMastnotu z mikrovlnné trouby hravě odstraníte, když do misky s vodou nakapete šťávu z citronu a dáte do mikrovlnky zahřát.

Okna-nábytek: Více smajlíků ke staženíPomocníkem na leštění oken a leštěného nábytku je dětský šampon, dáte do teplé vody umyjete a hravě vyleštíte.

 

Děti a jak na to šli naše babičky:

Když má dítě zácpu:Více smajlíků ke stažení

Nastrouhaly jablko, přidaly trochu více cukru, který podporuje u dětí střevní funkci a jak si děcka pochutnaly. Nebo uvařily čajík s fenyklem. Nebo radily prstem kroužit na bříšku proti směru hodinovych ručiček. 

 

Když má dítě průjem: Co dostane dneska? Sirup, černe uhli atd. FUJ. Dříve - stačil vývar z rýže, nastrouhaná mrkev či hustá mrkvová sťáva.

Aby dítě dobře spalo: Dáváte mu Sunar, Feminar a ja nevim co dneska všechno je. Kdysi stačil obyčejný vývar z vloček smíchat se sunarem a jaká to byla pochoutkaVíce smajlíků ke stažení, velice vyživná a dítě spalo celou noc. Při sunaru se děti starší 1 1/2měsíce)budí. Doktoři to sice neradi slyší, protože maji za to, že z toho dítě přibírá, ale je to velký omyl. Pořád se píšou různé knížky, jak krmit miminko, co dávat v jednom měsíci, ve dvou, ve třech atd., a proč?Už i novorozeně papá každé jinak ,některé vypije málo  a některé má stále hlad. Dříve dávaly už dvouměsíčním miminkům krupičku přes dudlík, zředěný vanilkový pudink, ovecné vločky se sunarem, ovocné šťávičky a taky se jim nic nestalo. Jsou zdravé.(pravdou ale je že potraviny byli dřív zdravější,dneska je to samá chemie ať ve formě sušené a nebo syrové)

 Hmyz jak na něj:

Mravenci
Více smajlíků ke staženípatří mezi nemilé návštěvy. Zkuste jim proto do jejich cestiček nasypat trochu medu smíchaného s droždím. Mravenci se nalákají na med, ale droždí je už pro ně smrtelné.

Vosy Více smajlíků ke stažení
- pochytáte tak, že do otevřené lahve dáte zbytek sladké limonády nebo trochu sladkého roztoku (asi 4 polévkové lžíce na 1 dcl vody).

MouchyVíce smajlíků ke stažení
Na teplou plotýnku nalijte trochu octa a nechte jej odpařit. Mouchy nemají jeho vůni moc rády.

 

Blechy 
Máte-li doma psa, nebo kočku či jiné zvířátko, může se stát, že se domů přinese nějakou tu blešku. Zkuste dát na místo, kde se hodně zdržují, nebo do pelíšku dát ořechové listí (třeba do povlaku od starého polšťáře), na zimu si pár listů nasušit.


Skvrny od trávy:

Skvrny od trávy potřete alkoholem nebo zředěným čpavkem, nechte působit a teprve potom vyperte. Nikdy nemyjte vodou.

****************************************************************************************************

 

Vodní kámen z konvice odstraníteVíce smajlíků ke stažení
- nalijete asi 200ml octa, přidejte vodu a necháte projít varem (vzniklý roztok můžete pak použít např. na umytí ledničky, ocet jak je známo dezinfikuje)
- nebo použijte kyselinu citrónovou asi dvě lžičky na 1l vody

Prkénka a vařečky Více smajlíků ke stažení
a ostatní dřevěné kuchyňské náčiní vyčistíte a vybělíte vymačkaným citronem 

Připálené nádobí Více smajlíků ke stažení

Každé hospodyňce se čas od času stane, že něco připálí. Zkuste do hrnce napustit horkou vodu, nasypte jedlou sodu a necháme cca půl hodiny stát, popř. povaříme.

 

Čištění oken:Více smajlíků ke stažení

1. Nemyjte okna, když svítí naplno Slunce. Raději počkejte, až se bude pod mrakem. Při prudkém Slunci okno rychle zasychá a to nechává tolik   nenáviděné šmouhy.

 2. Pro dlouho nablýskaná okna - rozkrojte cibuli a potřete jí okenní tabule. Nebojte se cibulové aroma rychle vyprchá.

 3. Pokud okna přeleštíte starými nylonkami, odstraníte tím zbytky posledního prachu.

 4.Novinový papír skvěle saje a vysuší tak poslední kapky vody.

 5. Aby jste poznala, kde máte šmouhu, otírejte vnitřní stranu okna seshora dolů a vnější zprava do leva tak poznáte, kde šmouha zůstala.

 

Oživení světlích vlasů: Přelejte je po umytí nálevem z heřmánku. Do plátěného sáčku dejte asi lžíci heřmánku a sáček uzavřete. Pak ho vložte asi do půl litru vody a vařte zhruba 20 minut. Vlasy oplachujte důkladně a po každém umytí.Více smajlíků ke stažení

Přibarvení šedivých vlasů: připravte si obdobným způsobem nálev z šalvěje. Šedivé vlasy po šalvěji ztmavnou. Naše babičky si také pravidelně vtítaly do vlasů docela obyčejný jablečný ocet, aby jim vlasy tak rychle nešedivěly.

Oživení hnědých vlasů: propláchnete-li je silným odvarem silného černého čaje. Více smajlíků ke stažení

Omezení vypadávání vlasů: Odvar z kopřiv vrátí vlasům néjen lesk, ale také značně omezí jejich vypadávání.

Kefír na mastné vlasy: Je to také skvělý kondicionér! Jednoduše kefír vetřete do vlhkých vlasů a klidně ho vmasírujte i do pokožky. Hlavu pak zabalte na půl hodiny do ručníku a nakonec umyjte šamponem na mastné vlasy. Závěrem nezapomeňte opláchnout vlasy kyselou vodou.

Při práci na zahradě: Více smajlíků ke stažení

 

 

Cibulový čaj

Je vhodný na posílení imunity při prochladnutí, ale také na odstraňování hlenů při rýmě a kašli.Více smajlíků ke stažení

Potřebujeme: velkou cibuli nebo dvě menší, 200 g cukru krystal, 1 dl vody

Postup: Cibuli očistíme, pokrájíme najemno a rozmačkáme nebo rozmixujeme v 1 dl vody. Šťávu necháme přejít varem a smícháme ji s cukrem na sirup. Užíváme čajovou lžičku každou hodinu až do ustoupení těžkostí. Jestliže nemáte příliš citlivý žaludek, můžete si čerstvou cibuli pokrájenou na kousky posypat cukrem, aby pustila šťávu. Zachová si tak víc účinných látek.

Užitečné rady:

 Trik s ručníkem
Do místnosti si můžete postavit mělké mísy s vodou. Stejného účinku docílíte, když do plastového umyvadla s vodou namočíte konec ručníku. Druhý konec upevněte nad něj. Voda stoupá po tkanině a ručník funguje jako knot. Odpařuje se potřebné množství a další zásoby vody čerpá z umyvadla.

 Cibule proti hlenu
Jestliže máte v krku hleny, pomáhá cibule. Nastrouhejte ji a rozmíchejte s medem. Užívejte několikrát denně polévkovou lžíci. Dýchací cesty se uvolní.

 

Snížení horečky:Více smajlíků ke stažení

 

Ke snížení vysoké teploty zkuste použít studené zábaly. Tělo zabalte do mokrého prostěradla, přes to suchou osušku a překryjte peřinou. Po chvíli osprchujte, osušte a opět uložte do postele.

Zanícené rány:

Na zanícené rány přiložte nesolený, neuzený špek, který do sebe natáhne hnis..

Bolest hlavy:

Při bolesti hlavy si masírujte prohlubeň vzadu na krku, v místech kde končí krční páteř, palcem, ukazováčkem a prostředníčkem. Tím můžete předejít migréně.

Migréna: 

Když se objeví náznaky migrény vypijte šálek horkého čaje z řebříčku.

 

Hlasivky: 

Máte-li potíže s hlasivkami vyzkoušejte ohřátou vincentku s mlékem v poměru půl na půl.

Jizvy:

Jizvy potíráme nesoleným vepřovým sádlem.

Nachlazení:

Při nachlezení pomůž na kostičky nakrájená cibule promíchaná se lžičkou medu-(pro dospělé může být i panák slivovice zamíchaný).

Krvácení z dásní:

Trpíte-li krvácením z dásní, vyplachujte si pravidelně ústa šalvějovým čajem. 

Kuří oka: 

Na kolečka nakrájenou cibuli naloženou předem na 24 hodin v octu, přiložte na kuří oko a zavažte. Kuří oko změkne a dá se lehce odstranit.

Křeče nohou:

Trpíte-li v noci svalovými křečemi a záškuby nohou, vypijte před spaním skleničku toniku.

 

 Bylinky na kašel-odkašlávání:

Většina z nás dobře ví, že generacemi ověřené recepty přírodní medicíny efektivně léčí celou řadu nemocí. Zkraťte si s jejich pomocí boj s úporným kašlem či bronchitidou..

Pro léčbu respiračních onemocnění volíme především takové byliny, které mají dezinfekční a antibiotický účinek. Dále pak takové, které pomáhají s uvolňováním usazeného sekretu, tedy i s následným odkašláváním. Patří mezi ně například tymián a mateřídouška, dobromysl, jitrocel, černý bez, lipový květ, podběl, zázvor, kurkuma, divizna, fenykl, anýz a mnohé další. Léčbu pak celkově podpoříme pravidelným užíváním medu, cibule, česneku a křenu. V neposlední řadě dodržujeme pravidelný a zvýšený příjem tekutin.

Výše uvedené byliny můžeme používat k přípravě jednodruhových čajů, ale lze je také míchat a dosáhnout tak silnějšího účinku. Tentokrát jsme pro vás vybrali tři zajímavé recepty, jejichž účinnost je ověřená:

Recept na bylinkový čaj pro zlepšení odkašlávání
K namíchání čajové směsi potřebujeme: 2 díly natě tymiánu nebo mateřídoušky, 1 díl listu jitrocele, 1 díl semene anýzu nebo fenyklu.
Příprava čaje: dvě lžíce směsi zalijeme 0,5l teplé vody a necháme přes noc macerovat. Ráno uvedeme do varu, odstavíme a necháme 10-15 minut luhovat. Poté scedíme a čaj užívám po lžících během celého dne.
- Tento čaj má jak dezinfekční, tak sekret uvolňovací účinky.

Recept na mrkvový sirup proti kašliVíce smajlíků ke stažení
Asi 0,5l čerstvé mrkvové šťávy smícháme v hrnci se čtyřmi lžícemi medu. Na velmi mírném ohni směs pomalu zahříváme (nevaříme!), čímž odpařujeme vodu do té doby, než tekutina získá konzistenci sirupu. Sirup pak přelijeme do uzavíratelné lahvičky a uskladníme v lednici.
Užíváme po čajové lžičce 5x denně až do vyléčení. Tento sirup je vhodný i pro děti a funguje též jako prevence kašle a nemocí průdušek.
- Kombinace medu a mrkvové šťávy, bohaté na beta-karoten funguje v našem těle jako stimulant obranyschopnosti, a zároveň podporuje a urychluje regeneraci sliznic dýchacích cest.

 Recept na “Orientální medový nápoj”
Potřebujeme: 10 hřebíčků, 5 kuliček černého pepře, lžičku strouhaného zázvoru, lžičku mleté skořice, lžíci maty, lžíci medu, citrónovou šťávu
Příprava nápoje: hřebíček, pepř, zázvor a skořici zalijeme 0,5l vody, uvedeme do varu a 5 minut povaříme. Poté odstavíme z plotny, ihned přidáme lžíci máty, zamícháme, přiklopíme a necháme 10 minut luhovat. Pak scedíme, přidáme med a podle chuti šťávu z citrónu.
- Tento silný a účinný nápoj pijeme tak teplý, jak sneseme. Okamžitě nás zahřeje a rozproudí nám krev. Stejně tak prokrvuje a zahřívá i naše sliznice, čímž pomáhá uvolňování sekretu jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Má také dezinfekční účinky, pomáhá spouštět pocení a je výborný i jako zimní čaj při prochladnutí.

Poruchy spánku:
Jednoduchá pomoc, vypijte dvě sklenky celerové šťávy odpoledne a večer.


                 

 

Česnek:

Česnek je až neuvěřitelně zdravý. Abyste však mohla využít jeho sílu naplno, potřebujete znát jednoduchou fintu:česnek je nejúčinnější tehdy, když je rozlisovaný nebo nadrobno nakrájený a v takové formě se nechá odstát asi 10 minut. Neaktivní látky se totiž zaktivují kontaktem se vzduchem. Takže: na rozdíl od cibule, ve které zachováme nejvíc vitaminu C, když ji krájíme, až když je olej horký, a okamžitě ji vkládáme do rozpáleného tuku, česnek naopak prolisujeme nebo nakrájíme s předstihem a necháme ho 10 minut odstát. Potom ho můžeme pražit, vařit, dusit – ty důležité látky už jsou v něm v nejvyšší možné koncentraci. Teplenou úpravou se jejich obsah trochu sníží, ale i tak jich tam nakonec zůstane víc než v čerstvém česneku. 

 

Tvoří se vám na obličeji suché"šupinky": Smíchejte rozmačkaný banán s jednou lžičkou medu. Směs naneste na tvář a nechte působit 10 minut a poté důkladně omyjte teplou vodou. 

Jak na revma:Více smajlíků ke stažení

 Zkuste plátky syrových brambor: na bolestivá kolena či ruce přiložte čerstvé brambory a nechte asi 20 minut působit

 

 

 

 Více smajlíků ke stažení

Pocení  nohou:koupeme v odvaru z mateřídoušky

 unavené nohy osvěžíme koupelí v octové vodě.

Jak proti rýmě?

oreganokuban.jpg

Takto vypadá rostlinka zvaná "Rýmovník"

Dá se pěstovat doma v květináči je to nenáročná bylinka,roste rychle do výšky proto je dobré ji zastřihávat aby spíše košatěla.Lístek z bylinky žmouláme v ruce a vdechujeme aroma,lze také připravit odvar-spaříme 2 lístky a teplé pijeme.

Křečové žíly:

 

umyjeme ruce mýdlovou vodou do níž jsme přidali lžičku pískového cukru.