Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akrobatický holub v mém chovu, okrasní holubi - acrobatic pigeons roller

 

Začal jsem Českými staváky, zkusil jsem i Turecké tleskače Takla, ale nejvíce se mi líbí Rakovnický kotrlák, náš jediný pravý český holubí akrobat.

V listopadu r.2011 jsem si na výstavě ve slovinské Rači koupil akrobatického holuba plemene srakasti vrtivec. Zřejmě pochází tito holubi z německa, v jedné lokalitě se mu tam říká elster purzler (jeho předností je dokonalá kresba), v druhé lokalitě zas PurzlerLausitzer (u něho se klade důraz na dobré letové schopnosti, na kotrmelce), ale i jiné státy v evropě mají takřka stejná vlastní plemena, v češtině se mu říká elster, nebo lužický rejdič, i když to nejsou zcela identická plemena. Občas jsem měl v holubníku i plemeno birminghemský roller.

 

Příspěvky

Lužický rejdič

4. 1. 2012

 V listopadu r.2011 jsem si na výstavě ve slovinské Rači koupil akrobatického holuba plemene srakasti vrtivec. Zřejmě pochází tito holubi z německa, v jedné lokalitě se mu tam říká elster purzler (jeho předností je dokonalá kresba), v druhé lokalitě zas PurzlerLausitzer (u něho se klade důraz na dobré letové schopnosti, na kotrmelce), ale i jiné státy v evropě mají takřka stejná vlastní plemena, v češtině se mu říká elster, nebo lužický rejdič, i když to nejsou zcela identická plemena.

 

Rakovnický kotrlák

22. 1. 2010

fotografie holuba, Rakovnický kotrlák

 

Jediní původní čeští holubi akrobaté.

Rakovnický kotrlák je velmi pěkný menší holoubek, který udělá parádu ve voliéře, je to pěkný okrasný holub, ale spíše mu sluší svobodné poletování po střechách. Za dobré zacházení se chovateli odmění předvedením akrobatického letu, jen tak, s radostí dělá během letu kotrmelce vzad.

Také se mu říká Purclík, Rakovnický válivy rejdič, Rakovnícky kotrmeliak, Rakonitzer Tumbler, Le Rouleur de Rakovnik, Rakovnik roller, rakovniki pergő, Purtzel, Tumler, Cumbulant, Somersaulter, Раковницкий турман, Голубь Ролика Rakovnik, Rakovnik Walze Taube,وتسمـى. 

 

Uznané plemenné chovy Rakovnického kotrláka v ČR

5. 1. 2010

Výpis z  Ústřední odborné komise okrasných a užitkových holubů

 

Let akrobatických holubů 26.12.2009

31. 12. 2009

Poslední video roku 2009, akrobacii zde předvádí Rakovnický kotrlák, Turecký tleskač Takla, a je tam vidět i Český stavák

 

Turecký tleskač takla

18. 11. 2009

Od 28.listopadu roku 2009 jsem měl od Luboše Starého párek holubů Takly, tureckého národního plemene. Již v lednu 2010 mi je pobrali je dravci, ale mám pár fotek na památku, i nějaké video jejich nádherné akrobacie... Další Takly jsem si pořídil až v únoru 2016 od pana Pečenky, tak se těšte, co nám předvedou.

 

Orientační schopnosti akrobatických holubů

27. 10. 2009

Mají kotrláci orientační schopnosti jako poštovní holubi? Jak dlouho je mít zavřené, než se usadí na novém místě?

 

Český stavák modrý sedlatý

25. 10. 2009

Moje dcerka dostala od pana Vrbíčka ze Soběsuk několik holubů tohoto plemene, tak nám kolem baráku nádherně tleskali. Ti původní nechtěli létat, až když jsem k nim přidal kotrláky, tak byli vyprovokováni, a začali. Nakonec to byli čeští staváci, kteří první vzlétli, a předváděli tu svou akrobacii. Samozřejmě to není žádná pořádná akrobacie, jen natáhnou křídla nad sebe, slepí je k sobě, vypnou hruď, a padají k zemi. tomu se mezi holubáři říká, že staví. Po takovém několikametrovém propadu opět začnou mávat křídly, a hlasitě tleskat.

 

Nabídka mých holubů na prodej nebo výměnu

20. 10. 2009

Lituji, momentálně nemám holuby na prodej, ale možná se můžeme domluvit na výměně nějakých holubů. A já se můžu zaručit, že mí kotrláci velmi často a rádi válejí. Pokud máte holuby na prodej, tak sem můžete napsat, a určitě se najde chovatel, který bude vaše holuby chtít, jelikož již jsou tyto stránky hodně navštěvované holubáři, i lidmi, co se jen zajímají o chov holubů. Tato inzerce je zdarma, chráněna robotem proti spamu, tak se nemusíte bát zneužití vaší emailové adresy.  

Vstup do inzerce holubů

 

Trénink akrobacie, zpomalená videoukázka akrobacie

9. 10. 2009

Musí se kotrlák , a celkově, holubi roleři, akrobacii učit? Tito holubi mají akrobacii v genech, takže každý správný kotrlák by měl umět válet. Pokud se to nenaučí, musí se vyřadit z chovu, takový holub je k ničemu. Ale i kotrlák s dobrými geny jde zkazit. Může zlenivět, pokud je překrmován, nebo pokud ho budete příliš nutit létat, tak ho to nebude bavit. Chce to cit.

 

Chov Kotrláka,videoprezentace počátku mého chovu kotrláků

9. 10. 2009

Jsou problémy s chovem? Rakovnický kotrlák je drobný, nenáročný holub. Co se krmiva týče, potřebuje polovinu toho, co ostatní holubi. A je velice plodný, takže můžete mít velice rychle přeplněný holubník. Ale i přesto říkám, že chov kotrláka je velmi náročný. Odchovat kotrláka, co bude správně vybarvený, a k tomu bude i dobře válet, je velmi těžké.