Kuchaři
Kdo to je a co dělá? Úkolem kuchaře je příprava a úprava pokrmů. Co je náplní jeho práce? Pracovními činnostmi jsou - spolupráce při zjišťování finančních nákladů na pokrmy, při kalkulacích a tvorbě cen pokrmů, při sestavování jídelního lístku a menu, při objednávání, přejímce, přezkušování a skladování potravinářských surovin - příprava pokrmů podle receptur (včetně potřebných výpočtů množství jednotlivých surovin i pro velkokapacitní jídelny) - úprava pokrmů před podáváním - příprava a úprava pokrmů pro bankety, recepce, rauty apod. - příprava a úprava pokrmů pro dietní stravování - vydávání pokrmů strávníkům - sestavování vlastních receptur pro nové druhy pokrmů - spolupráce při ošetřování kuchyňského náčiní a vybavení. V jakém pracuje prostředí? Povolání je vykonáváno převážně v kuchyňských provozech hotelů, restaurací, snack-barů, kaváren, vináren, bufetů, nemocnic, školního a závodního stravování, rezidencí i domácnosti, v prostředí vysokých teplot a těžko dýchatelném vzduchu a mnohdy ve směnném provozu. S čím pracuje? Nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou především sporáky, grily, trouby, různá velkokapacitní kuchyňská zařízení včetně programovatelných, váhy, odměrky, nádobí, nože, vařečky, naběračky, pánve, hnětače, šlehače atd. a šikovné ruce. Jaký by měl být a co by měl znát? Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je vyučení, čistotnost, estetické cítění, schopnost zorganizovat si práci, obratnost prstů a rukou, chuťové a čichové rozlišovací schopnosti, nebýt bacilonosičem. Nevhodné pro občany s vadami horních nebo dolních končetin, s těžšími vadami páteře, nemocemi kožními, chronickými nemocemi dýchacího ústrojí, epilepsií a jinými záchvatovými stavy, nemocemi ledvin, úplavicí cukrovou, s bércovými varixy a pro občany bacilonosiče.