Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Anatomie pohlavních orgánů

Žena

vaječníky
Vaječníky jsou ženské pohlavní žlázy. Jsou dva a leží vpravo a vlevo vedle dělohy. Každý z nich má velikost zhruba jako švestka. Ve vaječnících dozrávají vajíčka a tvoří se ženské pohlavní hormony.

vejcovody
Vypadají jako úzké trubice zakončené trychtýřem. Díky tomuto rozšíření v těsné blízkosti vaječníků mohou zachytávat zralá vajíčka a dopravovat je do dělohy.

děloha
Děloha je pružný svalový orgán, který leží uprostřed ženského podbřišku. Má přibližně tvar i velikost obrácené hrušky. Děloha je dutá a vystlaná jemnou sliznicí. V děloze se vyvíjí od početí až do narození lidský plod.

poštěváček (klitoris)
Klitoris je jako "centrum rozkoše" důležitým orgánem ženského těla. Tělísko velikosti třešňové pecky v sobě obsahuje velké množství citlivých nervových zakončení. V klidu je klitoris ukryt pod malými stydkými pysky. Při sexuálním vzrušení se zvětšuje a tuhne (podobně jako penis). Jeho drážděním může žena dosáhnout orgasmu.

pochva
Pochva je pružný orgán trubicového tvaru. Vede od vchodu poševního mezi ústím močové trubice a konečníkem až k děloze.

panenská blána
Panenská blána je tenká řasa, částečně uzavírající u mladých dívek vchod do pochvy. Je velmi pružná. Proto ani obava z jejího poškození tampónem není na místě. K porušení panenské blány dochází nejčastěji při prvním pohlavním styku. Není to však pravidlem. Stejně tak k němu může dojít i nepozorovaně při sportu. Výjimečně může panenská blána zcela chybět. Porušená nebo chybějící panenská blána proto nemusí vypovídat nic o sexualitě dívky.

stydké pysky
Stydké pysky jsou kožní záhyby, které tvoří vnější genitál. Malé stydké pysky ohraničují vstup do pochvy a vytvářejí kryt pro klitoris. Kromě toho obsahují citlivá nervová zakončení a žlázky. Malé stydké pysky jsou částečně kryty velkými stydkými pysky. Ty obsahují tukovou tkáň a jsou řídce porostlé chloupky.

Muž

varlata
Mužské pohlavní žlázy jsou uloženy v kožním vaku - šourku. Uvnitř jsou rozděleny do malých komůrek a kanálků. V jejich dutinkách dozrávají mužské pohlavní buňky, spermie. V buňkách varlat se tvoří mužský pohlavní hormon testosteron.

nadvarlata
Jsou místem dozrávání a ukládání spermií. Zde čekají spermie před ejakulací.

chámovody
Při ejakulaci slouží k transportu spermií směrem k močové trubici.

prostata
Prostata, předstojná žláza, tvoří semennou tekutinu s výživnými látkami. Spermie z chámovodu se smísí s touto tekutinou a pokračují do močové trubice.

penis
Mužský pohlavní orgán se skládá ze dvou topořivých těles. Ta se při vzrušení naplňují krví. Penis se zvětší, ztopoří a je připraven k zavedení do pochvy.

Něco málo o pochvě...

Délka i průměr pochvy jsou u každé dívky jiné. Pochva má však velkou schopnost roztáhnout se a zase stáhnout. Je to důležité k umožnění průchodu dítěte při porodu. Pochva má tvar ploché roury se zvlněnými stěnami. Uvnitř se udržuje stálá teplota a vnitřní prostředí. Při častém vymývání pochvy může dojít k poruše přirozeného kyselého prostředí, které chrání před záněty a drobnými infekcemi.

Z pochvy neustále odchází bělavý hlenovitý výtok. Je normální a nezbytný pro správnou funkci pochvy. Zabraňuje vysychání poševní sliznice a slouží k jejímu očištění. Množství výtoku se v průběhu měsíce mění. Projevuje se na něm třeba i strach nebo stres.

Výtok je přirozený. Přesto může být i projevem nemoci. Kdy se začít znepokojovat? Vyhledat lékaře bys měla v případě, že výtok:

1.      nepříjemně zapáchá

2.      má jinou než bílou nebo žlutavou barvu

3.      je krvavý

4.      je provázen svěděním

Silný výtok může zanechávat nepříjemné stopy na spodním prádle. K jeho ochraně slouží tenké slipové vložky – intimky. Díky svému různému tvaru, barvě i velikostem umožňují každodenní pohodlné nošení. Množství poševního výtoku může snížit i vhodná hormonální antikoncepce.

Několik čísel o penisu

Často diskutovaným tématem je optimální délka a průměr penisu. Muž má největší penis ze všech žijících primátů. Podrobné průzkumy ukázaly, že u 70 procent mužů se délka penisu ve ztopořeném stavu pohybuje mezi 14 a 16,5 centimetry. Naprostá většina má obvod 12 centimetrů.

Při milování však na velikostech nezáleží. A není to jen uklidnění pro zhrzené muže. Mezi velikostí penisu a pohlavním uspokojením partnerky není souvislost. Některé ženy vzrušuje milování s "lépe obdařeným" partnerem, pro jiné zas může být takový styk nepříjemný až bolestivý. Pro dosažení orgasmu je důležitější dráždění klitorisu.

 

 

Sexualita muže a ženy

Lidská sexualita je stále ještě obestřena tajemstvím. Bez nadsázky patří k největším záhadám světa. Život bez ní si nedokážeme představit. Příroda dala člověku do vínku úděl pohlavního rozmnožování. Díky němu umí být náš svět příjemný, ale i komplikovaný. Díky sexualitě zažíváme návaly štěstí, její vinou ale můžeme i trpět.

Základ sexuality představuje sexuální touha a vzrušení. Není překvapením, že mužská sexualita je jiná než ženská. Sex je pro muže víc tělesná než duševní záležitost. Rozdílný je i způsob, jak vzniká naše touha.

Sexualita muže

Vzbudit touhu a vyvolat vzrušení dokáže dostatečné podráždění kteréhokoliv ze  smyslů. Kombinace podnětů ještě zvyšuje jejich účinnost. V okamžiku, kdy stimulace překročí určitý práh (přeskočí ta správná jiskra), vyšle mozek nervové signály. Ty zpracují další centra a k penisu přijde rozkaz k erekci.

Vzrušení a pohlavní styk prožívá muž v několika fázích:

                                                                                                                                              I.            fáze excitační – EREKCE
Po překročení prahu podráždění dostanou cévy penisu informaci o tom, že mají rozšířit svůj průsvit. Vyplavují se hormony, zrychluje se srdeční činnost a zvyšuje se tlak. Do topořivých těles přitéká rychle velké množství krve. Penis se zvětšuje, tuhne a napřimuje.

                                                                                                                                II.            fáze plato – SETRVÁNÍ EREKCE
Stálý stupeň vzrušení. Topořivá tělesa jsou zcela naplněná krví. Díky svému několikanásobnému zvětšení utlačují odvodné žíly a krev nahromaděná v penisu nemůže unikat. Ztopořený penis je schopen soulože.

                                                                                                                             III.            fáze vyvrcholení – ORGASMUS
Orgasmus přichází po stimulaci pohlavních orgánů. Kromě soulože jej lze dosáhnout i náhradními aktivitami nebo sebeukájením (masturbací). Při orgasmu se muži zrychluje činnost srdce, zvyšuje krevní tlak a rozšiřují se zornice. Vyvrcholení je téměř vždy provázeno ejakulací. Při ní dochází ke krátkým, vůlí neovladatelným stahům pánevních svalů a pohlavních orgánů. Z penisu vystřikuje tekutina se spermiemi (ejakulát). Ejakulaci provázejí tělesně i psychicky příjemné prožitky. Mužský orgasmus trvá méně než 10 vteřin.

                                                                                                                                                             IV.            fáze uvolnění
Po proběhlém orgasmu vzrušení zase rychle opadá. Tepny zužují svůj průsvit, žíly se rozšiřují a nahromaděná krev rychle odtéká. Nastupuje tzv. refrakterní fáze, v průběhu které muž není schopen dosáhnout další erekce. Délka refrakterní fáze mezi jednotlivými pohlavními styky je závislá především na věku. Pohybuje se od několika minut (u velmi mladých) k několika dnům (u starých).

Sexualita ženy

Přístup žen k sexu je spíše citový. Jejich sexuální život je navíc ovlivňován menstruačním cyklem. Hormony, které jej řídí, ovlivňují nejen Tvoji sexuální touhu, ale i náladu. Přitom všem ale záleží i na Tvé individualitě. Podílí se na ní genetické vlohy, výchova, vzdělání, zdravotní stav, ale i psychická vyrovnanost, sociální zázemí a partnerské vztahy. Určitou roli hraje i používaná antikoncepce.

Žena prochází při pohlavním styku také obvykle několika fázemi:

                                                                                                                                                               I.            fáze excitační
Zahajuje pohlavní vzrušení. Dochází k výraznému prokrvení a zarudnutí pohlavních orgánů. Malé stydké pysky a klitoris zvětšují svoji velikost (zduřují). Prostředí v pochvě se začíná zvlhčovat (poševní lubrikace). Stoupající napětí svaloviny prodlužuje pochvu a mění sklon dělohy.

                                                                                                                                                                   II.            fáze plato
V průběhu pohlavního styku pokračuje prokrvení a zduření malých stydkých pysků a klitorisu. Udržuje se lubrikace poševních stěn. Zvětšený klitoris je přístupný přímému dráždění penisem.

                                                                                                                                III.            fáze vyvrcholení (orgasmus)
Sexuální vyvrcholení ženy charakterizují rytmické stahy svalstva pánve, včetně svalstva dělohy. Někdy se i mění malé stydké pysky. Získávají purpurovou barvu. Orgasmus prožívá celý organismus ženy. Zrychluje se tep i dech, mění se krevní tlak a červená kůže na břiše, hrudníku a na krku.

                                                                                                                                                             IV.            fáze uvolnění
Prokrvení a zduření pohlavních orgánů ustupuje. Na rozdíl od muže, u kterého na různě dlouhou dobu nastává neschopnost pokračovat v sexuální aktivitě, žena při pokračující stimulaci může dosáhnout dalších orgasmů.

Co je to orgasmus a jak ho dosáhnout

Slovo orgasmus pochází z řečtiny. Původně znamená "vzdouvat se" nebo "rozžhavit se láskou". Označuje se jím vyvrcholení rozkoše při pohlavním styku nebo sebeukájení. Orgasmus provází pocit štěstí a uvolnění.

Mladé dívky obvykle potřebují k dosažení orgasmu více času. Vyvrcholení se u nich nemusí dostavit při pohybu penisu v pochvě, ale díky stimulaci klitorisu. Někdy dosáhnou vyvrcholení až po několika letech pohlavního života.

Tipy ke snadnějšímu dosažení orgasmu:

1.      poznej sama sebe a vyzkoušej co Tě baví

2.      zapoj při milování všechny své smysly

3.      připrav si pro milování příjemnou atmosféru

4.      milování ber jako hru, není to "honba za orgasmem"

5.      uvolni se, zapomeň na všechny rušivé myšlenky

Základním předpokladem spokojeného milostného života je vzájemná důvěra obou partnerů. Lidé, kteří se dobře znají, vědí o svých touhách a mohou se zcela uvolnit a svěřit druhému. K lásce a sexu patří i zodpovědnost. Proto je před milováním důležité promluvit si společně o výběru vhodné antikoncepce.

Ejakulace

Ejakulace je výstřik semene, ke kterému u muže dochází obvykle při dosažení orgasmu. Svalové stahy vypudí z penisu asi 2 až 5 mililitrů lepkavé mléčné tekutiny. Ta obsahuje jen méně než 5 procent spermií. Zbytek tvoří semenná tekutina pro jejich výživu. Kromě cukrů ji tvoří přes 30 různých chemických látek včetně vitamínů C, B12, zinku, draslíku a síry. Semenná tekutina pomáhá spermiím podniknout strastiplnou cestu k vajíčku.

 

 

 

Vztah a první sexuální zážitky

Milovat se s někým je mnohem intimnější něž s ním jen chodit. Snadno se může stát, že jsi zamilovaná, vzájemně se přitahujete, ale Ty ještě určitě nejsi připravena zahájit společný pohlavní život. Není to nic neobvyklého. Rozhodnutí o tom, že se budeš s partnerem milovat, musí vycházet ze společného rozhodnutí Vás obou. Rozhodně se nenech k ničemu nutit.

Jak poznám ten správný čas na první milování?

Většina dívek prožije své první milování mezi 16 a 17 lety. Podle zákona jsou všichni mladiství až do 15 let považováni za děti. Milování s partnerem, který ještě neoslavil 15. narozeniny je proto trestné. Nezáleží na tom, že jste se na něm oba domluvili.

Z pohledu psychologa je doba vhodná na první milování ještě složitější. Mělo by k němu dojít až tehdy, když člověk chápe o co opravdu jde. Pro partnerský intimní život je důležitá:

1.      láska

2.      důvěra

3.      odpovědnost

4.      touha dávat si navzájem štěstí

První milování je neopakovatelným zážitkem. Udělej všechno proto, abys na něj měla jen ty nejkrásnější vzpomínky:

1.      Udělej to jen tehdy, když jsi si zcela jistá, že právě ON je ten pravý.

2.      Musíš se rozhodovat sama o své vlastní vůli, nenechej na sebe tlačit.

3.      Promluvte si společně o bezpečném sexu, zajistěte účinnou ochranu.

4.      Připravte si příjemné a romantické prostředí, ve kterém vás nebude nikdo rušit.

5.      Neočekávej od svého "poprvé" příliš mnoho. Hned napoprvé se nemusí všechno povést. Nehoň se za orgasmem, nech věcem volný průběh.

Jak se chránit?

I při prvním milování může dojít k nežádoucímu početí. Proto je vhodné postavit se k problému zodpovědně a promluvit si společně o možnostech ochrany. Mezi nejspolehlivější ochranu pro první milování patří kondom. Jeho správné nasazování si můžeš vyzkoušet už předtím "nanečisto" s využitím okurky nebo banánu.

Jakou zvolit polohu?

Pro první milování je nejvhodnější klasická misionářská poloha, při které dívka leží na zádech. Je jednoduchá, pohodlná, nikoho nestresuje a dovoluje vzájemné pohledy a dotyky. V jednoduchosti je krása. Na experimentování budeš mít v budoucnu spoustu času.

Co když se to nepovede...

K prvnímu milování přistupují oba partneři obvykle s velkým očekáváním. Vaše těla si teprve zvykají na vzájemnou blízkost a dotyky. Často se může stát, že nebude všechno fungovat tak jak si Tvoje hlava a srdce přejí.

Stává se, že pochva dívky není dostatečně navlhčená, nebo se stáhne a nedovolí průnik penisu. Muži zase mohou trpět z velké touhy předčasnou ejakulací ještě před vniknutím do pochvy. Patří to k přirozeným věcem a není to důvod k panice. Výčitky nebo omluvy nejsou na místě. Obejměte se, mazlete a mluvte spolu. Tím se Vám podaří snadněji překonat prvotní nezdary.

 

 

 

Sexuální polohy

Z vlastní zkušenosti si jistě dovedeš představit, že milování stále ve stejné poloze může být sice krásné, ale za krátko začneš mít pocit, že "tomu něco chybí". Nedovol, aby Tvoje milování s partnerem sklouzlo ke stereotypu. Probuď v sobě fantazii a okořeň si svůj sexuální život. Vyzkoušej některé oblíbené polohy:

Misionářská poloha

Nejčastější poloha při milování, prostě "klasika". Její výhodou je, že si oba partneři vidí do obličeje a mohou se líbat. Většina aktivity je hlavně na muži. Žena ležící na zádech však může pohybovat pánví v rytmu mužových pohybů. Polohu lze ozvláštnit změnou pozice nohou, kdy jimi žena obejme muže kolem pasu. Umožní mu tím hlubší průnik. Jindy může rozkoš zvýšit naopak natáhnutí nohou. Dochází tím k výraznější stimulaci Venušina pahorku a klitorisu.

Poloha zezadu

Poloha, při které žena klečí na všech čtyřech a muž do ní proniká zezadu je pro mnoho párů tou nejvíce vzrušující. Muž má při ní výhled na ženin zadeček a může si hrát s jejími ňadry. Penis proniká hluboko a díky svému sklonu může ženu dráždit na nejcitlivějších místech pochvy. Vítanou změnou může být vyzkoušení této polohy vestoje, kdy se žena opírá o zeď nebo kus nábytku.

Na koníčka

Při této poloze žena obkročmo nasedá na mužův penis. Její pohyby při milování připomínají jízdu na koni. Většina aktivity je v tomto případě na ženě. Svými pohyby si může sama určovat hloubku i rytmus průniku. Pro muže je velmi vzrušující pohled na prsa a možnost jejich dráždění volnýma rukama.

Vestoje

Poloha vestoje patří k těm náročnějším sexuálním "výkonům". Je vhodná pro milování ve sprše nebo "rychlovky" na neobvyklých místech. Vyžaduje od muže pevné paže a silná stehna. Veškerá aktivita přitom záleží na něm. Milování ve stoje si lze usnadnit opřením ženy o zeď. Může se stát, že se v této poloze dlouho neudržíte. Nevadí. Začátek vestoje může být i vzrušujícím zážitkem před pokračováním v posteli.

To jsou jen některé z možných poloh lásky. Pro pobavení a inspiraci můžete sáhnout po oblíbené Kámasútře.

Kámasútra - Hlava DRUHÁ - O různých rozkoších

Je devatero možných souložení podle náruživosti, podle času a podle rozměru, jak to padne dohromady.

Potěšení, láska, chtíč, vášeň, náruživost a slast jsou vlastně totéž co rozkoš. Souložení, smilstvo, obcování, trtkání, zléhání a milování jsou vlastně totéž co soulož.

Při prvním milování je muž náruživosti divé a času letmého, při následujícím naopak; žena však opačně. Vzhledem k výronu šťávy. Říkává se, že výron šťávy mužské předchází výronu šťávy ženské.

A je čtvero objetí, jež prozrazují lásku mezi dvěma, kteří spolu dosud neobcovali: dotyk, nátisk, dotírání a přimáčknutí.

Dotyk je, když se jdoucí dotkne pod nějakou záminkou tělem těla vstříc přicházející milované. Nátisk je když milenka v ústraní jakoby nevědomky přitiskne ňadro k milovanému, ač stojí či sedí, a on ji uchopí v objetí... Dotírání je, když za tmy v davu nebo o samotě pomalu se pohybující trou tělo o tělo po nepříliš krátkou dobu. A přimáčknutí je, když druh druha pevně tlačí ke zdi nebo proti sloupu.

U příležitosti souložení jsou čtyři: objetí liány, šplh na strom, sezam a rýže, mléko a voda.

Objetí liány je, když se milenka vine co liána ke kmeni damaroňovému, zdvihajíc přikloněnou tvář k polibkům, slabě sténajíc jemu poddána, a hledí na něco rejcovného. Šplh na strom je, když vstoupivši chodidlem na nárt milencův, obmyká druhou nohou jeho stehno, jednou paží objímá jeho hřbet, druhou pak přiklání rámě, a slabě sténajíc a vrníc dychtí se vyšplhat k polibkům. To obé vstoje. Sezam a rýže je, když se objímají, trouce se na lůžku s nohama a pažemi vzájemně propletenými. Mléko a voda je, když zaslepeni vášní a nedbajíce bolesti k sobě se tisknou, nohy kolem kyčlí a tvář k tváři, v sedě nebo v leže. To obé obcujíce.

Všechno naučení platí,
dokud milenci jsou vlažní.
V roztočeném kole chtíče
poučky se zapomenou.

 

 

Erotogenní zóny

Ženské i mužské tělo je velká hádanka. Každému z nás se líbí něco jiného. Někdy nás dokáže vzrušit jen jemný dotyk, jindy potřebujeme delší dráždění. Místa na těle, která obzvlášť citlivě reagují na dotyky a hlazení se nazývají erotogenní zóny. Takovými "zónami" může být pokryto celé tělo. Některá místa jsou však zaručená:

Uši
Jemné hlazení ušních boltců jejich líbání nebo olizování špičkou jazyka vzbuzuje ve většině mužů i žen slast a dokáže je přivést k "šílenství". Dráždění nervových zakončení způsobuje příjemné mrazení a rozkoš, která se přenáší do celého těla Podobně příjemně mohou působit i slůvka lásky šeptaná do ucha nebo příjemná hudba.

Oční víčka
Jemná kůže očních víček obsahuje množství citlivých nervových zakončení. Je to jedno z nejcitlivějších míst na lidském těle. Požádej partnera aby zavřel oči a pak mu jazykem přejeď oční víčka od středu k okrajům. Uvidíš, co to udělá.

Nos
Vůně a sexuální vzrušení spolu úzce souvisí. Obě pohlaví se vzájemně přitahují pomocí zvláštních látek nazývaných feromony. Kromě vůně je ale také velmi vzrušující lehké pohlazení po hraně nosu a vzájemné "eskymácké" tření nosů o sebe.

Ústa
Ústa jsou nejdůležitějším "orgánem vášně". Polibky jsou známkou skutečné náklonnosti. Různé druhy polibků zvyšují vzrušení a působí eroticky. Špička a spodní část jazyka velmi citlivě reaguje na dotyk. Setkání dvou špiček jazyka probouzí "erotický náboj". Eroticky působí i dráždění chuťových buněk. Popros partnera, aby zavřel oči a zkusil hádat, které lahůdky mu právě vkládáš do úst.

Krk
Polibky, jemné kousání a sání nebo hlazení rty a jazykem v oblasti krku a šíje vyvolává příjemně vzrušující mrazení, které probíhá dolů páteří a do celého těla. Dej si ale pozor na přílišné nasazení. Tmavě zabarvené skvrny na kůži – "cucfleky" – nemusí být pro každého příjemnou vzpomínkou.

Dlaně a chodidla
Každá naše dlaň obsahuje přes 40 tisíc nervových zakončení. Řadí se tak k jedné z nejvíce erotogenních zón na těle! I když se to nezdá, hlazení, líbání, olizování ruky a jemné krouživé pohyby nad zápěstím mohou být účinnou předehrou. Podobné je to i s chodidly. Jemná masáž prstů a plosek nohou zvýši jejich prokrvení a způsobí uvolnění celého těla.

Prsa
Patří mezi nejčastěji uváděné erotogenní zóny. Prsní bradavky jsou doslova posety konečky nervů, které přenášejí sexuální stimulaci do celého těla. Bradavky se při vzrušení zvětší a napřímí. Oblíbené je dráždění jazykem a rty nebo jejich opatrné uchopení mezi zuby. Podobně příjemné může být i hlazení a jemné hnětení a tisknutí prsou. I mužské bradavky jsou důležitou erotogenní zónou.

Kříž
Na bederní oblast zad těsně nad zadečkem se často zapomíná. Většina lidí ji ani za erotogenní zónu nepovažuje. Opak je pravdou. Kůže v těchto místech obsahuje opět velké množství citlivých nervových zakončení. Krouživé pohyby palců při masáži nebo jemné dráždění jazykem mohou vyvolat rozkoš.

Zadeček
Citlivé hnětení a hlazení zadečku dráždí jeho nervová zakončení a způsobuje vzrušení. Příjemné jsou také jemné dotyky jazykem nebo prsty.

Pohlavní orgány
Správně hádáte, že pohlavní orgány jsou vůbec nejerotogenější místa lidského těla. Při vzrušení se zvyšuje průtok krve jejich cévami a stávají se citlivější na stimulaci. Hlazení a dotyky v oblasti genitálu navozují příjemné pocity a zvyšují vzrušení. Nejcitlivějším místem ženského genitálu je klitoris. U muže takové místo najdete na spodní straně žaludu.

Návod jak za každých okolností vzrušit ženu nebo muže neexistuje. Stejně tak nikdo nevymyslel mapu lidského těla, podle které by šlo dojít až k vyvrcholení. Některé "opěrné body" však přesto znáš. Neboj se experimentovat.

 

 

 

Rizika pohlavního styku

Milování nepřináší jen samé příjemné zážitky. Je spojeno i s rizikem nákazy pohlavně přenosnými chorobami. Jsou to infekce, kterými se můžeš nakazit při pohlavním styku s jinou osobou. Kdo by si chtěl kazit příjemné chvíle myšlenkami na ně. Chvilka neopatrnosti však může později pořádně mrzet.

Jak se pozná pohlavní choroba

Nákaza pohlavně přenosnou chorobu, nemusí být hned patrná. Hrozí riziko, že jí její nositel bude roznášet dál. Jestliže jsi měla styk s někým, kdo často mění své sexuální partnery, nech se raději co nejdříve vyšetřit!

Mezi nejčastější projevy pohlavních chorob patří:

1.      výtok z pochvy nebo močové trubice

2.      svědění a bolest kolem genitálií a konečníku

3.      začervenání na genitáliích, konečníku nebo v ústech

Pozoruješ-li některý z těchto příznaků nebo máš-li pocit, že jsi nakažena pohlavní chorobou, měla bys okamžitě vyhledat lékaře.

Některé pohlavně přenosné choroby

TRICHOMONIÁZA
Nejběžnější pohlavně přenosná choroba. Patří mezi ty méně závažné. Nakazit se můžeš nejen pohlavním stykem, ale třeba i používáním společného ručníku. Projevuje se výtokem a pálením při močení.

KAPAVKA
Infekce způsobuje zánět močové trubice. Přenáší se přímým pohlavním stykem. Do týdne se objeví pálení při močení a výtok z ústí močové trubice. Nemoc může probíhat i skrytě bez příznaků. Neléčená kapavka ohrožuje ženu neplodností.

GENITÁLNÍ OPAR
Jde o virové onemocnění, které je stejné jako jiné druhy oparů. Projevuje se svěděním, bolestí v tříslech a nepříjemnými pocity při močení. Později se na vulvě nebo penisu objevují bolestivé puchýřky, které se po prasknutí mění ve vřídky.

BRADAVICE NA GENITÁLIÍCH
Jedná se o malé výrůstky na penisu, vulvě a kolem řitního otvoru. Jsou nepříjemné, ale nebolí. Léčí se zmrazením, laserem nebo chirurgicky. Výskyt genitálních bradavic se dává do souvislosti s rakovinou děložního čípku. Proto je důležitá jejich včasná léčba.

CHLAMYDIOVÉ INFEKCE
Patří také mezi běžné pohlavně přenosné choroby. U mužů se projevují zažloutlým výtokem z močové trubice, pálením při močení a zarudnutím žaludu. Ženy si někdy stěžují na výtok z pochvy a svědění genitálu. Často však nemoc probíhá bez příznaků. Ohrožuje ženu zánětem vnitřních rodidel a následnou neplodností.

SYFILIS
Onemocnění probíhá v několika stádiích. Nejdříve se na penisu, zevních rodidlech nebo u konečníku utvoří malý tvrdý nebolestivý vřídek. Další stádia probíhají již závažněji a přinášejí řadu komplikací. Neléčený syfilis může končit smrtí.

HIV/AIDS
Nákaza virem HIV způsobuje onemocnění AIDS. Virus se šíří pohlavním stykem a krví nebo krevními produkty. Nákaza probíhá zpočátku bez příznaků nebo pouze jako lehká chřipka. Časem dojde k vyčerpání obranyschopnosti organismu. Pacienti potom podléhají nemocem, se kterými se zdravý člověk obvykle dokáže sám lehce vypořádat. Současná léčba dokáže průběh onemocnění zpomalit, nikoli však zcela vyléčit.

Tři zlaté zásady jak se vyhnout pohlavním chorobám

1.      omez počet sexuálních partnerů
Střídání sexuálních partnerů geometrickou řadou zvyšuje riziko nákazy. Je důležité vědět "s kým spíš". Nezatajuj rizikový styk v minulosti, i kdy si myslíš, že byl bezpečný. Ten kdo nejedná stoprocentně "na rovinu" si zahrává se zdravím nebo dokonce životem druhého.

2.      vždy používejte kondom
Kondom je jediným prostředkem, který dokáže minimalizovat riziko přenosu pohlavní choroby.

3.      při jakýchkoli obtížích či pochybnostech vyhledej lékaře
Pohlavní choroby, pokud nejsou včas léčeny, mohou poškodit schopnost rozmnožování. Při jakýchkoli pochybnostech navštiv raději lékaře. Pro klid své i partnerovy duše je vhodné nechat se preventivně vyšetřit i před zahájením společného sexuálního života.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář