Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Menstruační cyklus

Perioda, menstruace, měsíčky, "mé dny", "to"... Určitě vymyslíš ještě další pojmenování pravidelného měsíčního krvácení. Menstruace je normální součástí života každé zdravé dívky a ženy. Je známkou toho, že se pohlavní žlázy normálně vyvinuly a začaly fungovat.

Kdy to začne?

U většiny dívek se první menstruace objevuje kolem dvanácti let. První krvácení – menarché – je přirozeným vyvrcholením změn, kterými prochází dívčí tělo v průběhu puberty. U mnoha dívek se ohlašuje bílým výtokem z pochvy, který se objeví několik týdnů, ale i měsíců před vlastním krvácením. Pravidelné měsíční krvácení potom trvá s výjimkou těhotenství až do menopauzy (obvykle mezi 45. a 55. rokem).

Můžou za to hormony

U dívek a žen se opakuje měsíční cyklus vylučování hormonů estrogenu a progesteronu. Probíhá v několika fázích:

I. fáze
Na počátku cyklu působí na dělohu estrogen. Jeho působením roste a nakypřuje se vnitřní sliznice. Do této výstelky prorůstají vyživující cévy. Ve vaječníku mezitím dochází k vyzrávání buněk obsahujících vajíčko. Asi uprostřed cyklu dojde k ovulaci - uvolnění vajíčka z vaječníku.

II. fáze
Po uvolnění vajíčka začíná působit na dělohu gestagen. V děložní sliznici se vylučují a hromadí zásobní látky. Děloha se tak připravuje na uhnízdění oplozeného vajíčka. To zatím putuje vejcovodem a čeká na setkání se spermií.

III. fáze
V případě, že nedošlo k oplození vajíčka, se hladina hormonů opět snižuje. Způsobí to zánik zásobních cév v děložní sliznici. Připravená děložní sliznice se odlupuje od stěn. Z porušených cév vytéká krev a odplavuje vajíčko i se zbytky sliznice ven z těla. Začíná menstruační krvácení.

Krvácení obvykle trvá 5 až 7 dní. V prvních třech dnech je silnější a postupně ustává. Nemusíš se bát velké ztráty krve. Během menstruace se jí vyloučí jen asi 30 až 80 ml.

Po ukončení krvácení se celý cyklus znovu opakuje. Děloha se opět vystýlá sliznicí a ve vaječníku dozrává nové vajíčko.

Problémy při menstruaci

Menstruační krvácení je u některých dívek v prvních dnech provázeno bolestmi v podbřišku. Obtíže mohou přicházet ještě o něco dříve než vlastní krvácení a dokáží velmi znepříjemnit život. Způsobují je změny průtoku krve cévami dělohy a stahy děložního svalstva při odlučování sliznice.

Bolest můžeš snížit pomocí teplých obkladů nebo pravidelným prováděním několika jednoduchých cviků na zlepšení prokrvení orgánů v pánvi a uvolnění břišního svalstva. Patří mezi ně:

1.      hluboké předklony střídavě k pravému a levému kolenu

2.      kroužení trupem ve stoji doprava a doleva

3.      přitahování kolen k bradě při sedu

4.      střídavé vyhrbení a prohnutí zad při stoji na všech čtyřech (kočičí hřbet)

Jako podle hodinek...

Počátek cyklu se počítá od prvního dne menstruace. Jeho trvání je u každé dívky jiné. Některé mají periodu každých 21, jiné 28 dní. V prvních letech přichází menstruace téměř u všech dívek nepravidelně. Může se také stát, že po prvním krvácení menstruace na několik měsíců vynechá. Na nepravidelnosti menstruace se může podílet i intenzivní sportování, stres nebo nevhodná dieta. Postupem času se menstruační cyklus ustálí. Přesto nemůžeš počítat s tím, že se bude objevovat každý měsíc ve stejný den. Malé kolísání je normální. Pro získání přehledu nad svým cyklem si můžeš vést menstruační kalendář.

Menstruace a hormonální antikoncepce

Antikoncepční tabletky obsahují hormony, které brání dozrávání a uvolnění vajíčka z vaječníku (ovulaci). Tím pádem nemůže dojít k oplodnění. V sedmidenní pauze, která obvykle následuje po 21 dni užívání pilulek se objevuje krvácení podobné menstruačnímu. Pravidelným přísunem hormonů z pilulek se upravuje cyklus a mírní bolesti, které někdy provázejí menstruační krvácení.

Řízení a ovlivňování menstruačního cyklu

Asi každý rok většina žen řeší, jak to udělat, aby jejich menstruace nevyšla zrovna na dobu, kdy bude trávit dovolenou u moře, bude chodit po horách či bude hodně cestovat nebo sportovat. Komu by se také chtělo neustále kontrolovat, jestli „je vše v pořádku“ nebo si kazit dovolenou pravidelnými bolestmi břicha, když je možné to odsunout nebo úplně zrušit.

Pokud žena nebere hormonální antikoncepci, jsou možnosti posunu přece jen omezené. Lékař jí může předepsat preparáty se steroidními hormony, které mohou na nějaký čas menstruaci oddálit. Léky se začínají brát 5 dní před očekávaným začátkem menstruace, ke krvácení dojde asi tři dny po jejich vysazení.

Posun s kombinovanou antikoncepcí

Pokud žena bere kombinovanou hormonální antikoncepci, je regulace toho, zda bude menstruovat, nebo „se jí nechce“, daleko snadnější. Navíc zabíjí jednou ranou i druhou mouchu: je chráněna před nechtěným otěhotněním, a může si tedy dovolenou náležitě užívat. Shrňme si nejprve, jak kombinovaná hormonální antikoncepce funguje, aby bylo jasné, jak se dá použít v posunování či odložení krvácení.

Látky obsažené v hormonální antikoncepci účinně blokují zrání folikulů a uvolnění vajíčka, takže nedojde k ovulaci a těch několik tisíc spermií, které nakonec z celkového původního počtu přes 40 milionů bojovníků úspěšně doputují do místa předpokládaného setkání s vajíčkem, podstoupí svou cestu stejně nadarmo, protože nemají komu svou genetickou informaci předat. Proč tedy ale dochází ke krvácení, když se neuvolňuje vajíčko?

Hormony zablokují jen uvolnění vajíčka, ale ostatní přípravy těla na oplodnění běží na plné obrátky. Děloha se růstem a zbytňováním sliznice připravuje na uhnízdění vajíčka. Pokud se vajíčko neuvolní a nezačnou se tvořit hormony nezbytné pro udržení těhotenské funkce sliznice, začne sliznice odumírat a odlučovat se, což je spojeno s krvácením. Nejedná se však o pravé menstruační krvácení, nýbrž o takzvané pseudomenstruační krvácení ze spádu hormonů, které jsou do organismu dodávány prostřednictvím antikoncepce.

Jednofázová antikoncepce

Jak tedy posunout nebo úplně odsunout krvácení? Důležité je vědět, jaký typ antikoncepce používáte. Nejjednodušší je prodloužení cyklu u jednofázové antikoncepce. V tom případě se po dobrání jednoho plata tabletek ihned naváže dalším, takže nevzniká pauza, ve které dochází k pseudomenstruačnímu krvácení. Pozor je třeba si dát u preparátů, které se berou neustále, protože místo pauzy mají některé druhy hormonální antikoncepce přidané tabletky bez obsahu účinné látky. Chce-li odsunout krvácení, musí tedy vyhodit tablety bez účinné látky. Většinou mají jinou barvu a také v příbalovém letáku je uvedeno, které prášky již neobsahují účinnou látku. Tímto způsobem lze odkládat menstruaci libovolně dlouho, aniž by to mělo vliv na zdraví ženy.

Třífázová antikoncepce

Složitější situace nastává u preparátů třífázových. Tam se nedá pseudomenstruační krvácení odsunout na další měsíc, dá se pouze prodloužit doba, než k němu dojde. Principem je po dobrání prášků třetí fáze navázání opět prášky třetí fáze z nového blistru. Prášky prvních dvou fází je třeba vyhodit. Toto řešení je nepraktické, cyklus se prodlouží pouze o pár dní, zatímco ekonomicky to uživatelku zbytečně ruinuje.

Je-li tedy potřeba prodloužit cyklus o více dní, je výhodnější nechat si od lékaře předepsat preparát, který používají k oddálení krvácení ženy bez hormonální antikoncepce, nebo se nechat převést na jednofázovou antikoncepci.

Přechod k jiné antikoncepci

Přechod na jiný druh hormonální antikoncepce je také poměrně jednoduchý. Po dobrání jednoho druhu antikoncepce se v den, kdy začalo pseudomenstruační krvácení, začne brát antikoncepce nová. Ochrana před otěhotněním nastupuje od prvního dne.

Aby si tělo zvyklo na nový druh antikoncepce, potřebuje na to čas. Doporučuje se brát stejnou antikoncepci tři měsíce a teprve poté ji vyměnit za jinou v případě, že uživatelce nevyhovuje. Vystřídání po jednom měsíci užívání sice je možné, ale přistupuje se k němu většinou jen v případě výrazných nežádoucích účinků.

Gynekologické vyšetření

Než začneš užívat jakýkoliv druh antikoncepce, bude Tě muset vyšetřit lékař. Návštěva gynekologa patří k těm nejméně oblíbeným. U některých dívek a žen může vyvolávat odpor, strach a stud. Vyšetření je však nezbytně nutné. Zahájením pohlavního života vstupuješ do nové fáze svého života a proto se musíš aktivně starat o to, co se děje uvnitř Tvého těla.

Jak zvolit vhodného lékaře

Adresy ženských lékařů najdeš v telefonním seznamu. Nejlepší je, když se obrátíš na osvědčeného lékaře, ke kterému chodí Tvoje matka nebo třeba kamarádka. Před vlastní návštěvou je vhodné se telefonicky nebo osobně objednat.

Co před vyšetřením

Mělo by být samozřejmostí, že se žena před návštěvou ordinace osprchuje. Je vhodné si na sebe obléct sukni nebo delší svetr. Pomohou Ti překonat stud až půjdeš bez kalhotek k vyšetřovacímu křeslu.

Určitě budeš mít na lékaře množství otázek. Je to přirozené. Vstřícný lékař Tě rád seznámí se všemi možnostmi antikoncepce. Abys na nic co Tě zajímá nezapomněla, připrav si předem doma otázky, které mu chceš položit.

Připrav se na vyptávání

Po příchodu do ordinace se Tě lékař nebo sestra budou nejdříve podrobně vyptávat na anamnézu. Patří do ní otázky nejen na zdraví Tvoje, ale i všech členů rodiny. Nediv se. Před výběrem té nejvhodnější antikoncepce je třeba znát veškerá případná rizika. Připrav se na podrobné otázky týkající se Tvého cyklu a menstruace.

Na co všechno se Tě může lékař zeptat:

  • V kolika letech jste dostala první měsíčky?
  • Jak dlouhý je Váš cyklus?
  • Jak silně krvácíte během menstruace?
  • Kdy začala Vaše poslední menstruace?
  • Používáte tampóny, vložky, nebo oboje?
  • Byla jste už někdy těhotná?

To jsou jen některé základní otázky, se kterými se setkáš. Připrav si na ně předem odpověď. Částečně se tím zbavíš studu a nebudeš zaskočená. Ke gynekologickému vyšetření je také vhodné přinést si svůj menstruační kalendář.

Vlastní vyšetření

Neboj se, nebude to bolet. Před vyšetřením si odložíš a posadíš se na gynekologické vyšetřovací křeslo. Má vyvýšenou část pod hlavou a speciální třmeny, kam si opřeš nohy. Je zcela pochopitelné, když si budeš při poloze v křesle s roztaženýma nohama připadat nesvá. Uvědom si, že přehnaný stud není na místě. Pro každého lékaře i lékařku je to samozřejmá věc, která se několikrát za den opakuje. Je to rutina.

Před vyšetřením si lékař nejprve natáhne gumové rukavice. Pohledem zhodnotí stydké pysky, poštěváček, poševní vchod a ochlupení. Následuje vyšetření pomocí gynekologických zrcadel. Je to kovový nástroj připomínající zobák. Sevřený se zavádí po pochvy, kde se mírně roztáhne a umožňuje lékaři volný pohled na vnitřní orgány.

Dalším bodem je odběr vzorků. Možná to zní děsivě, ale nelekej se. Provádí se pomocí smotku vaty namotaného na špejli. Stěr z poševní stěny a děložního čípku se odesílá do laboratoře ke zjištění buněčných změn.

Po vyjmutí zrcadel může následovat vyšetření pohmatem. Lékař jím kontroluje velikost, polohu a stav dělohy, vaječníků a porodních cest.

Součástí gynekologické prohlídky by mělo být i podrobné vyšetření prsou a podpažních jamek pohmatem. Je to důležité pro odhalení eventuálního zvětšení uzlin.

To je vše. Po vyšetření se můžeš hned zase obléct.

Ultrazvuk

Někdy se lékař rozhodne ještě pro provedení ultrazvuku. Není to nic nepříjemného. Obvykle Ti potře břicho gelem a pomocí zvláštní sondy monitoruje oblast podbřišku. Ultrazvuk umožňuje nejen rozeznat těhotenství, ale i případné chorobné změny orgánů.

Předpis na tabletky

Pokud je vše v pořádku, může s Tebou lékař probrat, který druh antikoncepce chceš užívat a vystaví Ti recept. Pokud je Ti více než 15 let, nebude lékař kontaktovat Tvé rodiče. Lékařské vyšetření i pohovor jsou vždy diskrétní a jsou vázány lékařským tajemstvím.

Pravidelné kontroly

Po výběru antikoncepce budeš pravděpodobně pozvána na další kontrolu. Ta většinou následuje během 12 týdnů. V případě obtíží můžeš přijít samozřejmě dříve. Na další kontroly bys již měla myslet sama. Po zahájení pohlavního života by dívka měla chodit na preventivní prohlídku pravidelně jednou ročně.

Těhotenství a potrat

Milování je příjemná zábava. Těhotenství v 17 letech však již tolik zábavné není... Mnoho párů přistupuje k otázce antikoncepce velmi lehkovážně. Pravděpodobně nedomýšlí důsledky. Je důležité si uvědomit, že nejde "jen trochu otěhotnět". Buď těhotná jsi, nebo ne. Uvědomuješ-li si, že by neplánované těhotenství bylo ve Tvé situaci obtížné nebo dokonce nemyslitelné, raději neriskuj.

O možnostech otěhotnění koluje mnoho pověr. Pokusme se vyvrátit některé nejčastější omyly:

Omyl: Během menstruace nelze otěhotnět.
Pravda: Lze. Někdy může mít žena ovulaci i menstruaci ve stejnou dobu nebo jen těsně po sobě.

Omyl: Otěhotnění je možné až po opakovaném styku.
Pravda: Otěhotnět lze již i při úplně prvním styku. Stačí k tomu setkání zralého vajíčka s jedinou spermií.

Omyl: Těhotenství lze zabránit, když si žena po styku vypláchne pochvu.
Pravda: Výplach pochvy je obvykle neúčinný. Po ejakulaci se spermie rychle dostávají do dělohy.

Omyl: K otěhotnění je potřeba, aby muž zasunul penis celý do pochvy.
Pravda: K průniku spermií až k vajíčku stačí, aby se spermie dostaly do poševního vchodu. Mnohdy ani nemusí dojít k ejakulaci. Malá kapka, která se někdy již při vzrušení objevuje na špičce penisu může obsahovat živé spermie.

Co dělat v případě, jestliže došlo k nechráněnému styku?

Do 24, maximálně 48 hodin navštiv gynekologickou ambulanci. Lékař Ti předepíše tzv. morning after pill (tabletku "po"). Tabletka zabrání uvolnění vajíčka, nebo jeho oplodnění a uhnízdění v děloze. Je to pohotovostní řešení. Nemělo by se opakovat více než dvakrát do měsíce. Neslouží jako standardní metoda antikoncepce!

Co když mám obavy, že selhala antikoncepce?

O tom, zda jsi těhotná, se můžeš orientačně informovat zhotovením těhotenského testu. Některé testy dokáží zjistit těhotenství už po sedmi dnech od styku. Pokud Ti vyjde test pozitivní, okamžitě navštiv gynekologa. Ten obvykle provede test na ověření, zda jsi skutečně těhotná.

POTRAT

Umělé přerušení těhotenství - potrat, interupce - je zákrok, kterým se zabraňuje dalšímu vývoji oplozeného vajíčka. Těhotenství je možno bez udání důvodu ukončit do 12. týdne. Nad touto hranicí se provádí již jen z vážných zdravotních důvodů.

Co když se rozhodnu pro přerušení těhotenství

O interupci je nutno požádat ošetřujícího gynekologa. Po sepsání žádosti Tě gynekolog odešle k praktickému lékaři nebo internistovi k předoperačnímu vyšetření. S výsledkem se vrátíš zpět na gynekologii a dohodneš si termín zákroku.

Těhotenství do 15 let je nutno hlásit jako podezření z pohlavního zneužívání. Do 16 let je k provedení interupce nutný souhlas rodičů. Nad tuto věkovou hranici si již dívka může o výkonu rozhodnout sama. Pokud jí však ještě nebylo 18 let, je povinností lékaře po jeho provedení informovat rodiče.

V čem "zákrok" spočívá? Výkon se provádí ve zdravotnickém zařízení. Je k němu nutný krátký pobyt v nemocnici (obvykle jeden den). Do 6. týdne se jedná o takzvanou miniinterupci - odsátí děložní sliznice. Mezi 6. a 12. týdnem je již nutno provést náročnější kyretáž.

Za potrat, ke kterému ses rozhodla z jiného než zdravotního důvodu, se platí. Ceny se liší v závislosti na nemocnici a stáří těhotenství. Obvykle se částka pohybuje mezi 1500,- a 4000,- korunami.

Po interupci je třeba se z hygienických a zdravotních důvodů alespoň po dobu 6 týdnů vyhnout sexu.

Info pro maminky

Žena je v průběhu svého života v případě pravidelného nechráněného styku s plodným mužem schopna porodit 15 až 20 dětí. Takového počtu potomků již dnes ženy většinou nedosahují. Přesto se nezřídka stává, že šestinedělí jednoho těhotenství plynule a nepozorovaně přechází do těhotenství dalšího.

Mezi principy plánovaného rodičovství patří i rozhodování o intervalu mezi narozením dětí. Dokážeš si představit, jak mohou ženu brzy po sobě následující porody tělesně i duševně vyčerpávat. Jak nežádoucímu otěhotnění v mateřství zabránit? Jaké metody antikoncepce používat?

V průběhu těhotenství a těsně po porodu je činnost vaječníků zastavena. Nedochází k ovulaci. První menstruace po porodu se v případě, že žena nekojí, objeví asi za 4 až 6 týdnů. Pravidelné kojení období neplodnosti prodlužuje.

"Mléčná antikoncepce"

Dráždění prsních bradavek při kojení má tlumivý účinek na centra v mozku, která řídí funkci vaječníků. Po dobu této "blokády" nedochází k dozrávání a uvolňování vajíček. Není to ale stoprocentní. Spolehlivost velmi závisí na charakteru kojení. Pro dokonalý antikoncepční efekt je nutno:

  • kojit alespoň 6krát za 24 hodin
  • dbát na to, aby přestávka mezi kojením nebyla delší než 6 hodin v noci a 4 hodiny ve dne
  • nepřikrmovat dítě umělou výživou

Kojení může být spolehlivou antikoncepční metodou maximálně prvních 6 měsíců po porodu. Nástupem prvního menstruačního krvácení období neplodnosti nekompromisně končí.

Sex po porodu

Ženské tělo po porodu potřebuje určitou dobu na zotavení. Proto by se i v případě prvního pohlavního styku mělo dodržovat období "šestinedělí". Znamená to nejméně 6 týdnů trvající sexuální abstinenci. První pohlavní styk bývá někdy provázen nepříjemnými pocity. Žena pociťuje bolest nebo nedojde k dostatečnému zvlhčení pochvy. Je vhodné použít zvlhčující přípravky (lubrikanty).

Jak se chránit

Kromě nepříliš spolehlivého kojení je vhodné chránit se proti početí ještě jinými metodami. Pro ženy po porodu je vhodná následující antikoncepce:

  • lubrikované prezervativy - zabraňují infekci
  • nitroděložní tělísko - je možno jej zavést již krátce po porodu
  • hormonální antikoncepce - gestagenní preparáty neovlivňují kojení a neškodí novorozenci

Antikoncepce a těhotenství

Mnoho otázek žen směřuje k vysazení antikoncepce a těhotenství. Po vysazení antikoncepce zase automaticky naskočí normální cyklus s klasickým menstruačním krvácením, tj. uvolňuje se vajíčko, a není-li oplozeno, připravená děložní sliznice se společně s vajíčkem a s krví vyloučí. Někdy může cyklus být trochu nepravidelný, než si tělo zase zvykne na své vlastní hladiny hormonů.

Také okamžitá schopnost otěhotnět po dlouhodobějším braní hormonální antikoncepce bývá většinou snížená. Ovšem spoléhat se na to nedá, protože existují případy, kdy pár vysadil antikoncepci s tím, že „až se zadaří, tak se zadaří“. „Zadařilo“ se jim však hned při prvních sexuálních radovánkách po vysazení antikoncepce. Není to sice běžné, ale stát se to může.

Mezi laiky někdy koluje pověra, že by žena neměla otěhotnět bezprostředně po vysazení antikoncepce, ale až za několik měsíců, aby nebyl poškozen plod. Žádné lékařské výzkumy ani studie tento fakt neprokázaly. Hormony, které žena dostává, jsou analogy přirozených hormonů vytvářených tělem, odbourávají se v játrech a v těle se za předpokladu dobrých jaterních funkcí nehromadí, a tudíž nijak nemohou ovlivnit případné embryo.

Kdy antikoncepci nebrat?

Hormonální antikoncepce se však nesmí užívat, pokud je žena těhotná. K tomu dojde asi jen v případech, že antikoncepce selže. Pokud žena zjistí, že je těhotná, přestože brala antikoncepci, musí ji ihned vysadit. Estrogeny působí proti hormonům žlutého tělíska, které je po oplodnění zodpovědné za zdárné udržení a pokračování těhotenství, a to asi až do poloviny těhotenství. Pak jeho funkce přebírá placenta.

Estrogenní preparáty se také nesmějí podávat, když žena kojí, protože zpětnovazebně ovlivňují působení hormonu prolaktinu, který je zodpovědný za tvorbu mléka. Pokud je antikoncepce potřeba, je nutné používat například kondom nebo gestagenní hormonální antikoncepci, která neovlivňuje tvorbu mateřského mléka.

 

Cervikální hlen

Vše v lidském těle má svou funkci a svůj pevně stanovený účel, stejně tak i cervikální hlen, neboli hlen hrdla děložního. Řeknete si, k čemu je nám něco slizkého, co mnohdy ani nevidíme, můžeme si na to jen sáhnout a něco co vůbec nevypadá nijak přitažlivě. Nejjednodušší je rozebrat si důvod existence tohoto "záhadného" sekretu pomocí jednoduchých otázek: Co? Kde? Kdy? Proč?

Co?

Cervikální hlen je sekret tvořený buňkami hrdla děložního, tzv. cylindrickým epitelem. Skládá se ze dvou složek, polotekutého hlenovitého gelu, který je tvořen glykoproteiny, a z tzv. cervikální plasmy, která obsahuje látky o molekulách malé velikosti jako jsou soli, cukry, tuky a aminokyseliny. Kromě toho obsahuje ještě bílé krvinky a množství protilátek, které slouží jako ochrana proti infekci. Tyto složky a změny jejich poměrů pak ovlivňují jeho fyzikální a biologické vlastnosti, např. tzv. arborizaci - schopnost tvořit při vysychání na podložním sklíčku krystaly podobné kapradinám.

Kde?

Cervikální hlen je, už podle svého názvu tvořen v děložním hrdle, a to v jeho vnitřní části tzv. endocervixu, který jako kanál spojuje pochvu s dutinou děložní. Uvnitř tohoto kanálu jsou tzv. lakuny - dutinky, které jsou "vystlány" cylindrickým epitelem - buňkami, které hlen produkují.

Kdy?

Děložní hlen se vylučuje pořád, liší se ale jeho kvalita a množství, a to v závislosti na fázi menstruačního cyklu. Tyto změny jsou hormonálně závislé a jsou ovlivněny přirozenými pohlavními hormony nebo pohlavními hormony obsaženými např. v hormonální antikoncepci.

Proč?

Sekret děložního hrdla má funkci jakéhosi strážce dutiny děložní. V období ovulace, tedy v době nejpříhodnější k početí, je hojný a řídký, obsahuje nejméně bílých krvinek, a proto je průnik tělu "cizích" spermií do dělohy nejvyšší a nejrychlejší. Na druhou stranu mimo toto období je hlen viskózní, jeho množství malé a obsahuje nejvíce bílých krvinek, takže funguje jako bezpečnostní "zátka" a chrání dutinu děložní jak před záplavou oplodněníchtivých spermií, tak před možnou infekcí.

Vlastnosti cervikálního hlenu a znalosti jeho změn mají pak velký význam v plánování rodičovství, a to jak pomocí tzv. přirozených metod, tak pomocí hormonální kombinované antikoncepce. Přirozená metoda založená na tomto principu je tzv. Billingsova metoda. Věnuje se sledování množství a struktury hlenu. Na začátku cyklu je hlenu málo a je vazký, nedá se mezi prsty "vytáhnout" ("suché" dny). Znamená neplodnou fázi cyklu. Jakoukoli změnu množství nebo tažnosti je třeba chápat jako začátek plodné fáze. Hlenu postupně přibývá, je vodnatý a tažný ("mokré" dny). Po ovulaci se struktura hlenu náhle mění, je ho opět málo a je vazký ("suché" dny). Tři dny po té začínají neplodné dny.

Obdobnou metodou je sledování tzv. arborizace pomocí kapesních mikroskopů. Ve dnech ovulace krystalky hlenu vytvářejí struktury podobné kapradině a označují plodné dny, během kterých je možné otěhotnět nebo, pokud se žena těhotenství brání, kdy je vhodné sexuálně abstinovat.

Cervikální hlen a hormonální antikoncepce?

Progesteronová součást hormonální antikoncepce působí zahušťování hlenu a tím i jeho neprostupnost, takto spolu s inhibicí ovulace přispívá k celkovému kontracepčnímu účinku. Další výhodou tohoto mechanismu působení je spolu se zvýšením počtu bílých krvinek podstatné zvýšení ochrany dutiny děložní před možnou infekcí. Takto hormonální kontracepce výrazně brání vzniku hlubokého pánevního zánětu, který může závažně ohrozit zdraví ženy.

Co je to Dysmenorea?

Tímto názvem je označován syndrom, který charakterizuje bolesti podbřišku různé intenzity a "kvality", od bolesti tupé až po bolest kolikovitou až křečovitou, objevující se těsně před měsíčky a končící většinou druhý až třetí den krvácení. Často je doprovázen dalšími příznaky jako bolestmi zad, hlavy, nevolností, zvracením a kolapsovými stavy. Během života se s dymenoreou setká 30-50 % žen a to většinou v její mírné formě. Nejčastěji se dysmenorea rozděluje na primární a sekundární, které se liší způsobem vzniku i terapií.

Primární dysmenorea

Primární dysmenorea je též někdy nazývaná idiopatickou, nebo funkční. Objevuje se u mladých žen krátce po menarche (první menstruační kvácení v životě ženy). Začátek obtíží zpravidla koreluje s nástupem ovulačních cyklů. Většinou pravidelně mizí po vaginálním porodu. Teorií jak tyto potíže vznikají je mnoho a každá z nich nám poskytuje určitou možnost tyto obtíže mírnit či odstranit. Teorie mechanická předpokládá omezení odtoku menstruační krve, ať už nepříznivým postavením dělohy (tzv. ante- či retroflexe), či nadměrně staženým hladkým svalstvem v oblasti děložního krčku. Teorie hormonální naznačuje souvislost s ovulací. Velký význam je dáván též psychice mladé dívky, která, ovlivněna okolím a v mnoha případech špatně poučena, očekává menstruaci bolestivou a nepříjemnou, až ji jako takovou opravdu bude pociťovat.

V současnosti se předpokládá, že tento syndrom je v přímé souvislosti se zvýšenou aktivitou hladkého děložního svalstva, která způsobuje snížení krevního průtoku, nedostatek kyslíku ve tkáni a tím i bolest na podkladě ischemie. Tento stav je podmíněn zvýšenou hladinou látek zvaných prostaglandiny v děložní sliznici a menstruační krvi. Tyto prostaglandiny pak působením na receptory v hladké svalovině dělohy a střev a nadále zvyšují jejich aktivitu a tím zhoršují obtíže (bolest, křeče v břiše).

Jak primární dysmenoreu léčit?

V 80 % je účinné podávání léků blokujících tvorbu prostaglandinů. Jsou to léky ze skupiny tzv. nesteroidních antiflogistik jako je kyselina acetylsalicylová, indometacin či nimesulid. Tuto léčbu je třeba zahájit asi 3 dny před začátkem krvácení.

Velmi účinným prostředkem v boji s dysmenoreou je použití kombinované hormonální antikoncepce. Jak jsme již psali výše, souvisí dysmenorea s ovulací. Mechanismus této souvislosti sice není doposud přesně znám, víme však, že blokáda ovulace pomocí estrogenní složky hormonální antikoncepce výrazně zmírňuje tyto obtíže. Druhá složka kombinované hormonální antikoncepce - gestagen ma táké svou významnou roli. Podávání gestagenu brzdí růst děložní sliznice, redukuje její tloušťku a tím nepřímo snižuje množství syntetizovaných prostaglandinů, které jsou za dysmenoroické potíže přímo zodpovědné. Díky tomu žena pociťuje nejen výrazné zlepšení či dokonce vymizení všech příznaků dysmenorey, ale i následná menstruace je výrazně méně bolestivá, mírnější a kratší. Takto použití hormonální antikoncepce nepřímo přispívá k celkové pohodě a zlepšení kvality života uživatelky.

V případě psychosomatického vzniku obtíží je důležité zahájit vhodnou psychoterapii. Rehabilitační cvičení pomáhá zmírňovat příznaky a zlepšuje celkovou pohodu ženy při menstruaci.

Sekundární dysmenorea

Sekundární dysmenorea se naopak vyskytuje spíše po 30. roce života ženy a má v naprosté většině případů tzv. organický podklad založený na strukturálních změnách v malé pánvi, ať už na základě prodělaných chorob či stárnutí organismu. Nejčastější příčinou je tzv. pánevní endometrióza, která působí i bolesti při pohlavním styku, poruchy cyklu či neplodnost. Její léčba je chirurgická, spočívající v odstranění ložisek endometriózy a v rozrušení případných srůstů v malé pánvi, a medikamentózní. Další příčinou bolestivé menstruace bývá přítomnost myomů v děložní stěně. Léčba této tzv. děložní myomatózy je chirurgická a to buď konzervativní, při které se u mladých žen přejících si těhotenství odstraňují jednotlivé myomatózní uzly, nebo radikální, kdy se odstraní celá děloha.

Pokud žena trpí podobnými obtížemi a má podezření na dysmenoreu, měla by kontaktovat svého gynekologa, který zjistí příčinu obtíží a zvolí vhodnou léčbu a její strategii.

Jak na dysmenoreu bez léků - cvičení

V předchozím článku jsme si popsali, co to je dysmenorea, jak se dělí, jaké jsou její příčiny a jak můžeme zmírnit její příznaky. Zmínili jsme se též o tom, že ne vždy je třeba používat hned léky či jiné farmakologické prostředky. Tedy jak na to?

Hlavní příčinou bolesti a diskomfortu v období menstruace jsou křečovité stahy děložního a útrobního svalstva, zapříčiněné působením látek zvaných prostaglandiny. Ovlivnění syntézy a množství prostaglandinů pomocí léků či kombinované hormonální antikoncepce jsme blíže popsali minule.

Ale jde to i bez léků? Abychom se zbavili bolesti, musíme uvolnit svalstvo, které je křečovitě staženo. Pokud se jedná o sval na ruce či na noze, je to jednoduché, protože se jedná o tzv. příčně pruhovaný sval, jehož činnost lze ovlivnit vůlí. Svalstvo dělohy a útrob je ale tvořeno svalovinou hladkou, kterou nemůžeme vůlí přímo ovlivnit. Naštěstí však existuje cesta nepřímá. Jednou z nejdůležitějších věcí v tomto případě je držet oblast pánve v teple. Teplo působí primárně analgeticky (proti bolesti) a spasmolyticky (uvolňuje křečovitý svalový stah).

Dalším krokem je hluboké "prodýchnutí" pánevní oblasti, které navodí uvolnění psychické i uvolnění zmíněných svalů. Nastolení psychické pohody je neocenitelné proto, že při bolestech nemají ženy chuť ani náladu cvičit.

Cvičení 1

Abychom se toto "prodýchnutí" naučili, je třeba umět dýchání břišní, někdy též nazývané brániční. V lehu na zádech pokrčte nohy tak, aby chodidla zůstala na zemi. Volně dýchejte, položte si dlaň na pupek a vnímejte, jak se břišní stěna při nádechu mírně zvedá a klesá, jako byste nafukovali a vypouštěli balonek. Je důležité, aby se vnitřní stěna vyklenula dolů vlivem stlačení bránice, a nikoliv jen činností břišních svalů. Podobně také výdech vyvolává návrat bránice a splasknutí "balonku". Poloha v lehu na zádech je vhodná pro nácvik. Při bolestech je vhodnější buď tzv. poloha embryonální (na boku a stočení do klubíčka), nebo poloha vkleče sedmo na patách, v hlubokém předklonu s opřením paží o předloktí. Lepšímu procítění vdechu napomáhá i vzájemné se dotýkání břišní stěny a stehen.

Cvičení 2


Následující cvičení připomíná známou "kočičku" a je výhodné nejen pro prodýchání pánevní oblasti, ale i její prokrvení a uvolnění bederních svalů. V kleku na zemi se opřeme o ruce, paže jsou natažené směrem dolů v šíři ramen. Je to známý "vzpor klečmo". Paže, stehna, trup a podlaha tvoří obdélník. V této poloze se nadechněte, uvolněte břicho, prohněte se v bedrech a lehce zvedněte hlavu. Takto chvíli setrvejte, dýchejte normálně a při každém výdechu břicho úplně uvolněte.

Při posledním výdechu ohněte bederní páteř, zakulaťte ji a břišní svaly intenzivně stáhněte. Pravidelně pak několikrát střídejte prohnutí a zakulacení beder s vdechem a výdechem.

 

Cvičení 3

Mezi další příčiny dysmenorey jsme uvedli nepříznivé polohy dělohy ve smyslu tzv. retroverze (náklonu dozadu) či retroflexe (ohnutí dozadu). Existující cvičení mohou polohu dělohy více či méně ovlivnit, navrátit jí tak správný sklon a ulevit od bolesti. Z polohy v kleku se mírně zaklánějte bez prohnutí v kříži a opřete se rukama o zem vedle lýtek, pánev protlačujte vpřed a vzhůru.

Následně se z této polohy narovnáte zpět do kleku, pokračujte předklonem až do opření o předloktí, přičemž stehna a lýtka svírají pravý úhel. Toto je třeba pomalu plynule několikrát opakovat tam a zpátky.


Cvičení 4

Další vhodný cvik je tzv. vzpor vstojmý. Stojíme v předklonu a celá chodidla a dlaně se dotýkají země. Dolní končetiny jsou volně natažené, přičemž, pokud je to pro vás obtížné, mohou být i mírně pokrčené. Celé tělo tak tvoří obraz obráceného "V". Na tom, jak se do tohoto postavení dostaneme, nezáleží (buď z předklonu, nebo z kleku opřením o ruce postupným napínáním dolních i horních končetin).

Všechna tato cvičení je třeba řádně nacvičit a provádět pravidelně. Pokud však cviky samy o sobě nezmírní vaše obtíže, je třeba vždy vyhledat odbornou pomoc u vašeho registrujícího gynekologa. Cviky pak i nadále mohou plnit roli významného doplňku medikamentózní léčby.

Návštěva gynekologa – pro ty, co tam ještě nebyly

Mezi ženami často panuje strach, když mají jít na prohlídku ke gynekologovi. Podílí se na tom určitě i jistý dosud nepřežitý ostych z vyšetření. Některé ženy se dokonce chlubí tím, kolik let již nebyly u gynekologa. Ve skutečnosti si však častokrát ani neuvědomují, jak si zahrávají se svým zdravím, a leckdy i s vlastním životem.

Rakovina patří ve společnosti k nejobávanějším diagnózám. Ženy přitom dobrovolně zanedbávají prevenci té, které se dá díky včasnému vyšetření předejít - nádoru děložního čípku. Jeho výskyt v zemi patří k nejvyšším v Evropě. V ČR umírá ročně na nádor čípku téměř 400 žen, což je asi desetkrát více než třeba ve Skandinávii.

Proč jít ke gynekologovi?

Mnoho žen považuje pravidelné prohlídky u gynekologa za zbytečnost a často se jim vyhýbá. Opak je pravdou - preventivní prohlídky se provádějí především kvůli nádorům děložního čípku, tedy té části dělohy, která vyčnívá do pochvy. Rakovina čípku děložního postihuje i mladé ženy pod 40 let! Důležité je, že se podařilo přesně definovat a rozpoznat stavy, které samy ještě nádorem nejsou, ale mají vysoké riziko vzniku nádoru v budoucnosti. Právě po těchto změnách se pátrá při preventivních prohlídkách.

Včasná návštěva u gynekologa je tedy zcela zásadní a strach z toho, "že mi něco najdou", je naprosto neoprávněný, protože nezachytí-li se případné změny včas, mohou přerůst v nádor, který lze léčit již daleko obtížněji.

Kdy začít s pravidelnými prohlídkami?

Pomalu se upouští od rutinního preventivního vyšetřování mladých, patnáctiletých dívek. Ty by měly na vyšetření přijít jen tehdy, pokud do tohoto věku nedostanou menstruaci či trápí-li je jiné problémy. Pravidelné prohlídky je ale nutné zahájit se začátkem užívání hormonální antikoncepce.

Jak často jít na prohlídku?

V ČR je obvyklé provádět preventivní gynekologické prohlídky jednou ročně s tím, že v konkrétním případě může gynekolog doporučit interval kratší, event. i delší. Vyšetření jednou ročně je nutné, pokud má lékař včas zachytit případný rozvíjející se nádor děložního čípku.

Platí prohlídky pojišťovna?

Ano, gynekologické prohlídky včetně pravidelné preventivní prohlídky jednou ročně jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář