Pěstování bylinek
6. 10. 2009
Bylinky můžeme bez obav pěstovat třeba v květináči na okně a zvládne to i začátečník. Na okenním parapetu bez problému porostou třeba bazalka, pažitka, petržel, tymián, kerblík, oregano (dobromysl), majoránka a šalvěj. Pokud jste opravdu začátečník, kupte si sazenice v zahradnictví. Ti zkušenější mohou bylinky pěstovat ze semen. Při sázení musíme dbát na kvalitní drenážní vrstvu (drobný štěrk či střepiny z květináčů), která rostlinky chrání před uhníváním kořínků. Důležitý je i kvalitní půdní substrát s příměsí rašeliny.
Vhodné místo
Důležité je, aby rostlinky netrpěly nedostatkem světla. Nejen, že bylinky špatně porostou, ale bez světla se dostatečně nerozvine ani jejich chuť a charakteristické aroma. Nejvhodnější je rostliny umístit u okna otočeného na jih, případně též na východ či západ.
Teplota, vlhkost a cirkulace vzduchu
Protože nejvíce bylinek má svůj původní domov ve Středomoří, vyhovují jim vyšší teploty. Optimálně mezi 22 – 25°C. Mezi druhy, které takovou teplotu nepotřebují, patří pažitka a petržel, kde postačí 20°C. Rostlinky nemají rády průvan. Jsou-li mu vystaveny trvale, pak ztrácejí aroma a mohou dokonce uhynout. Ani přílišná vlhkost jim nesvědčí. Zalévání musíme přizpůsobit prostředí. Někde stačí jen jednou týdně, v bytech s ústředním topení musíme zalévat častěji a případně i rosit.
Hnojení
Bylinky není nutné příliš přihnojovat, obvykle stačí každoroční přesazení do nové země. Protože hnojení je třeba vynechat alespoň 14 dnů před sklizní a my chceme bylinky používat průběžně, je lepší nehnojit vůbec. Jednoleté bylinky musíme každý rok vysévat znova, ale i ty trvalé je dobré omlazovat, aby neztrácely na kvalitě.
Sběr a uchování
Obvykle bylinky sklízíme k okamžitému použití. Chceme-li je uchovat, je nejběžnější metodou sušení. Nejlépe je sušit ranní sběr, kdy je v rostlinách nejvíce žádoucích látek. Vybereme jen čisté a zdravé části rostlin. Můžeme je sušit buď zavěšené ve svazcích, ale také při nízkých teplotách v troubě nebo v sušičce na ovoce. Správně usušené bylinky se snadnou rozemnou v prstech. Vhodné je i bylinky zmrazit, pak neztratí chuť, vůni ani barvu.
Náhledy fotografií ze složky Bylinky