Jdi na obsah Jdi na menu
 


Učí se francouzsky i po osmdesátce

 

maruska_9517.jpg

 

 

 

Mají na zádech hezkých pár křížků, ale ruce do klína nesložili. Naopak rozhodli se znovu usednout do lavic. Studující senioři už dnes nejsou na liberecké univerzitě žádnou zvláštností a podle Jitky Pacltové z Centra dalšího vzdělávání TUL Jitky jejich chuť dál studovat se nijak nezmenšuje, naopak.¨

Tradičně velký zájem mají studenti Univerzity třetího věku  o jazyky –na prvním místě je angličtina, slušně zaplněný je ale také kurz francouzského jazyka. Ten spolu s více než desítkou spolužáků navštěvuje i nejstarší studentka technické univerzity- šestaosmdesátileté MUDr. Marie Vojtěchová.

Nechci sedět doma u televize a jíst buchty. Jednu univerzitu jsem studovala v mládí a rozhodla jsem se, že vystuduji ještě jednu. Francouzštinu studuji proto, že se mi líbí. Ještě ale chodím na angličtinu. Dneska, kdo neumí anglicky, tak jako by ani nebyl člověkem, musím se snažit jít s dobou,“ říká studentka, které zde nikdo jinak neřekne, než Maruška.

Touha po vzdělání ale není jediný důvod, proč každý týden usedá Maruška do univerzitních lavic. „Je tady skvělá parta a  mám tady hodně kamarád. Tykáme si, oslovujeme se jménem,občas  zajdeme na kafíčko. Kluci i děvčata jsou moc príma.  Zkrátka jako ve škole i ten vzduch je tady nějak víc svěží, než jinde,“ usmívá se paní doktorka.

Stejné nadšení sdílejí i její spolužačky. Jednasedmdesátiletá Věra Kratochvílová je sice začátečnice, ale tvrdí, že francouzština se stala její láskou. „Krásně zní, pan učitel je Francouz,  mluví na nás jen francouzsky a my se moc snažíme mu rozumět. Je to příjemné procvičování mozku,“ říká studentka Věruška s tím, že si příští rok přibere ještě nově nabízený předmět Dějiny Francie.

Nadšení studentů - seniorů se přenáší i na lektora – Jeroma Boyona z katedry románských jazyků FP TUL.  „Učím je moc rád. Jsou v mnohém  lepší než mladí studenti, studují s neobyčejnou pílí, baví se při tom a mají nelíčenu radost, když se domluví. To si ostatně mohou vyzkoušet při našich každoročních zájezdech do Francie,“ říká lektor s tím, že letos si pojedou ověřit získané jazykové znalosti do Provence.

Klobouk dolů, milí studenti senioři! - Chapeau bas, chers étudiants seniors!

J. Kočárková

 

maruska_ivan_9518.jpg

 

 

Article original :

http://tuni.tul.cz/clanek/5328/

 

Náhledy fotografií ze složky Une classe de rêve

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

i need help writing a narrative essay d368yy

(GregoryElurl, 6. 4. 2023 11:45)


With thanks! I like it.
how to write a perfect college essay https://essaywriting4you.com computer science dissertation https://dissertationwritingtops.com