Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třetí výprava za kořeny rodu - nález dalších větví rodu

19. 6. 2022

Reportáž z výpravy Vladimíra a Martina, do kraje předků

Start v pátek 10.6.2022 

  • Kovářov - hledání stop po Kabátech na místním hřbitově

img_20220610_140053--1-.jpg img_20220610_140815--1-.jpg

  •  Klisinec - hledání Kabátů v místě, kde byl starostou obce Karel Kabát

​ V Klisinci nebyl signál a tak jsme nemohli využít mapy. Proto jsmeimg_20220610_170108--1-.jpg vytáhli z     auta koloběžky a začali objíždět vesnici. Po pár minutách jsme narazili na   starou paní u rybníka a zeptali se, kde najdeme Kabátovi. Paní nám ukázala   do dáli, na vzdálenou stavbu a poradila i cestu k objektu. Vrátili jsme se k   autu, naložili koloběžky a rozjeli se k objektu. Za plotem nás přivítal jen   štěkající pes a na zvonění nikdo nereagoval. Když jsme se dostatečně   seznámili se psem, a ten přestal štěkat, rozmýšleli jsme co dál, když nikdo   není doma. Chvíli jsme ještě čekali v autě a pak už jsme chtěli odjet. V tom   přijelo po cestě auto a zastavilo vedle nás. Pán si nás přísně prohlížel, kdo že   mu to stojí na parkovišti u domu. Byl to Petr Kabát, majitel objektu a námi   hledaný člověk. Vyprávěl jsem Petrovi o mé práci se sestavením rodokmenu a   z našeho povídání vzešlo dalších 18 členů Kabátovy rodiny. Podařilo se   doplnit nedokončenou větev Kabátů v Klisinci... Důležité setkání!

Ten den jsme ještě zvládli navštívit objekt ve Zlučíně, kde nyní žijí Pešičkovi. Rodina Pešičků souvisí s Kabátovými, takže se dá říct, že objekt stále spadá do rozšířené rodiny. V Záluží jsme marně klepali na okénko, tak někdy příště... V Dobré Vodě se nám také nepodařilo nikoho přistihnout, inu byl pátek... V Níkovicích jsme našli opuštěný dům, tak těžko říct, zda tam ještě někdo dojíždí.

Večer jsme se jeli ubytovat do penzionu Dalmo, kde jsme už loni s Martinem pobývali...

dsc00463--1-.jpg                              dsc00468--1-.jpg

Sobota 11.6.2022

Po snídani v penzionu jsme se rozjeli za tetou Slávkou, do Krašovické cihelny. Měli jsme drobné zpoždění, protože nás zlobil motor. Aby taky nezlobil, když mu došel olej... V Petrovicích na pumpě jsme olej doplnili a dorazili do cihelny. Společně jsme jeli navštívit pana Jiřího do Vilasovy Lhoty a zadařilo se. 

img_20220611_104750--1-.jpg                               img_20220611_110752--1-.jpg

Pan Jiří nám upřesnil některé letopočty v rodu a doplnil jména ze své větve, která se rozšířila do Vilasovy Lhoty kolem roku 1810. Pak jsme se přesunuli do cihelny, kde nás čekalo setkání rodiny s bratrancem Františkem.

img_20220611_114937--1-.jpg                               img_20220611_124714--1-.jpg

Následně jsme vyrazili s Martinem do Krásné Hory nad Vltavou, kde jsme nejprve spořádali oběd a pak navštívili Zahradnictví rodiny Kabátovy tamtéž. Kabátovi jsme vlastně přepadli, protože nás nečekali. Pan Vladimír nám poskytl podklady o své rodové větvi a díky tomu se mi podařilo napojit se na větev Kabátů z Rybníčku. Celkem se podařilo do Mapy Kabátů přidat 30 lidí a prodloužit větev z Rybníčku, která se napojila kolem roku 1790. Následně jsme se vydali na cestu do Sedlece. Cestou byly Chyšky a tak mě napadlo zastavit se na místě, kde byl naposledy zapsán v matrice Matěj Kabát. Stojíme před zahradou toho domu a vypadá to, že jsou doma. Náhle se někdo mihnul na terase. Oslovil jsem paní, která se snažila skrýt. Hovořím o Matěji Kabátovi, který zřejmě míval v tomto domě kovárnu. Paní povídá, že to byl její praděda. Já povídám, že to byl i můj praděda. Věřte, nevěřte, už jsem zase ulovil pořádný kus historie. Sedli jsme si na zahrádce a bavili se o bývalé kovárně, zrušeném schodišti na terasu, dětech Matěje Kabáta a zase máme nějaké nové poznatky o našem rodu. Foto s paní Janou...

img_20220611_160435--1-.jpg 

Pak už jsme se vydali zpět do penzionu a zbytek dne strávili u bazénu a na minigolfu.

Neděle 12.6.2022

Po snídani jsme se sbalili a opustili penzion. Nastartovali jsme a šli pro jistotu zkontrolovat stav oleje. Olej by potřeboval doplnit, tak jsme zabouchli kapotu a chtěli se vydat k benzínce. Auto se však uzamklo a nepustilo nás dovnitř. A tak jsme stáli před nastartovaným autem a nemohli jsme dál. Hledali jsme pomoc, ale nedařilo se ani na lince 1224 pro pomoc řidičům. Byla prostě neděle. Po 3/4 hodině jsem rozbil okénko u spolujezdce, vypnul motor a začala likvidace skla. Lidé z penzionu nám pomohli se zalepením okna a po další půlhodině jsme mohli vyrazit na plánovanou cestu do Zeměráje v Kovářově. To byla odměna pro Martina, že měl trpělivost v pátrání.

dsc00469--1-.jpg                            dsc00472--1-.jpg

Navštívili jsme různé aktivity, hledali poklad, na archeologickém pracovišti našli předměty zaváté pískem...

dsc00473--1-.jpg                             dsc00479--1-.jpg

Martin si vyrobil hrneček ve skanzenu Hrušov, prošli jsme kilometrovou bosou stezku a došli si na oběd. Po nálezu pokladu jsme se vydali zpět domů. Cesta byla dlouhá, museli jsme jet pomalu, kvůli fólii v okénku...

Tak tolik reportáž z cesty za předky...

Vladimír

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář