Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šmejd,který rozjel vyděračský byznys

 Exministr Němec neváhal, nový byznys si ohlídal ještě z vlády !

Pavel Němec, někdejší šéf resortu spravedlnosti za Unii svobody, se zařadil mezi ministry, kteří se po odchodu z politiky neztratili. Jak zjistila MF DNES, Němcova firma získala mimo jiné lukrativní zakázku v Karlových Varech na vymáhání pokut za jízdu načerno v MHD. Němec si přitom svůj příští byznys pohlídal ještě v době, kdy ve vládě seděl.

 

Tehdy podle informací MF DNES aktivně zasáhl ve prospěch vymahačského byznysu, jehož součástí byla jím vlastněná firma ČSAD Ingsped Praha.

Karlovarský dopravní podnik s touto společností uzavřel v roce 2005 smlouvu a zacenutehdejšího jízdného (10 korun) jí postupoval vymáhání pokut ve výši 1000 korun.

O rok později Němec - jako končící ministr spravedlnosti - změnil vyhlášku o výši odměn advokátů za vyhrané soudní spory týkající se bagatelních pohledávek. Díky nové normě soudy nově připisovaly advokátům za každý vyhraný spor o neuhrazené jízdné částku 6 000 korun, do této doby inkasovali 4,5 tisíce korun.

Měsíc předtím, než Pavel Němec zmíněné navýšení pro advokáty podepsal, byly akcie ČSAD Ingsped Praha převedeny na anonymní formu. V obchodním rejstříku majitel firmy nebyl na prvnípohledpatrný a lze ho vyčíst už jen z údajůúčetníchzávěrek firmy. Tam je Pavel Němec uveden jako jediný vlastník akcií.

Poplatky jsme většinou neúčtovali

Exministr dnes říká, že jeho firma "v drtivé většině" žádné poplatky navíc neúčtovala. "Dokonce i většinu žalob podává bez zastoupení advokátem, takže dlužník platí navíc pouze poplatek zaplacený soudu," uvedl Němec v odpovědi pro MF DNES. "Pouze v komplikovanějších případech jsou využívány advokátní služby." Dodal, že o nákladech řízení rozhoduje soud. Fakt, že jako ministr rozhodoval o výši odměny pro advokáta, nechal bez komentáře.

A mimochodem – loni Ústavní soud Němcem nastavené odměny pro advokáty zkritizoval a vyhlášku zrušil, protože je podle něho v rozporu s ústavou i zákonem.

Kolik pohledávek firma bývalého politika za dobu trvání smlouvy s karlovarským dopravcem vymohla, nechce Pavel Němec komentovat. Klade důraz na to, že už 12 let se na řízení společnosti nepodílí.

Současná ředitelka ČSAD Ingsped Oldřiška Pernicová je podrobnější. Uvedla, že zpočátku měla firma na vymáhání pohledávek vlastního právníka, od roku 2011 však jsou prý pohledávky předávány Advokátní kanceláři Němec, Bláha & Navrátilová, ve které působí bývalý ministr se svou sestrou.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Bez charakterní pakáž

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář