Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tak něco od jinud

 TENTO ČLÁNEK  UKAZUJE  SKUTEČNOST 

 

„Bankrot české justice“ – hodnocení soudců

O špatné práci české justice slyšíme v polistopadové éře, téměř každý den. Ale náprava? Nějaká forma veřejné kontroly!? Sankce za špatně odvedenou práci (v tomto případě za špatný rozsudek)!? Ta je jaksi stále v nedohlednu.

Ohodnoťte svého soudce

Na tomto odkazu naleznete jeden z mála pokusů o veřejnou kontrolu práce soudců, ve formě jejich hodnocení :http://www.znamysoudce.cz/Default.aspx

O důvodech tohoto špatného, přesněji řečeno tragického stavu české justice již byly popsány „ stohy papíru „. Od příčin dědictví z komunistické éry, přes příčiny dědictví privatizační éry a jejího upřednostňování v přijímání ekonomických zákonů dříve, než zákonů reflektujících zcela jiné a nové prostředí, až po vyloženě kriminální činnost některých soudců a jejich totální selhání profesní, charakterové a morální.

Výsledkem je stav setrvalý, tudíž stále tragický.

 Běžným jevem v soudních síních je naprostá arogance soudců, ignorace svědeckých výpovědí ve prospěch obviněného a jejich manipulace v neprospěch obviněného, zmatečné jednání a špatná právní kvalifikace projednávaného skutku, absence vědomostí a znalostí k té které kauze, vynášení rozsudků bez zcela jasných a nevyvratitelných důkazů (jen na základě „nabytého přesvědčení").  V oblibě je označení obviněného za organizátora jen podle výše dosaženého vzdělání, a to zcela účelově - jednou je organizátorem člověk pouze s dosaženým základním vzděláním(protože ti s vyšším vzděláním, by se přeci nemohli něčeho takového dopustit), podruhé je tím organizátorem označen člověk naopak s vysokoškolským vzděláním (protože ti ostatní „blbci" by přeci na to jinak nemohli ani přijít). 

Některá zdůvodnění rozsudků jsou vskutku bizarní, dalo by se říct, že i úsměvná. Nebýt ovšem toho, že se za nimi skrývá mnohdy mnoho měsíců a let bez svobody, zničených životů a osobních tragedií.

V letech 2006 - 2010 jsem řešil pro naše klienty měsíčně 100 obchodních sporů tj. cca 1200 za rok respektive 6000 za pět let. Po celou tuto dobu neklesl průměr špatně odsouzených sporů pod 12% tj. 720 špatných rozsudků za pět let. A to se zmiňuji jen o těch špatných rozsudcích, které vyloženě odsoudili úplně někoho jiného či jinou firmu, nebo za něco jiného, či k něčemu jinému. V mnoha případech, než došlo k nápravě, bylo již pozdě, protože tohoto omylu (dost často i úmyslu) využili exekutoři, obchodníci s pohledávkami, inkasní agentury, nebo prostě jen konkurence.  Soudy sice po dlouhých měsících svou chybu napravili, ale bez jakékoliv zodpovědnosti za dobu  bezpráví  a náhrady škody (krádeže), která vznikla s jejich posvěcením.

Některé studie nevládních organizací hovoří, že až 30% odsouzených je odsouzena neprávem, či na nepřiměřeně dlouhou dobu, z důvodu špatné právní kvalifikace. Vezmu li v úvahu i svoji zkušenost docházím k zajímavým číslům.

V ČR si odpykává trest odnětí svobody  běžně  20-22 000 odsouzených (dlouhodobé stavy před amnestií) Budu li tedy věřit studiím nevládních organizací 6000 - 6600 osob je neprávem či nesprávně odsouzeno. (jedná se téměř o identické číslo propuštěných vězňů na základě lednové amnestie)

Moje zkušenost dále hovoří  o  12% právních paskvilů, v tomto případě se jedná o 12% potenciálních justičních omylů tj. 2400 - 2640 osob si teoreticky odpykává trest odnětí svobody, aniž by cokoliv spáchali.  

S mírnou nadsázkou řečeno česká justice běžně produkuje až 30% špatných, nebo méně kvalitních výrobků a až 12% vyložených zmetků. To je situace srovnatelná s hospodařením socialistických národních podniků.  Jinak v dnešní době podniků po zásluze bankrotujících.

Tvrdíme li, že nezávislá justice je jedním z pilířů demokracie, tak ta naše demokracie asi brzo upadne.

 

autor: redakce peceoseniory - Rýnský


Udělejme všechno proto aby se udělal pořádek v tomto úseku. 

Ostrašující příklad -OKR SOUD FRÝDEK -MÍSTEK

 

 

 O exekucích rozhodují soudci - A TADY ZAČÍNÁ TEN ZÁPACH -U SOUDCŮ !!!!

rozesílejte dál o 106