Minulý týden přišla po půlnoci pětiletá dcera s pláčem, že se jí ztratila peřina. Mysleli jsme s manželem, že je to jen malá finta, jak se dostat k rodičům do postele a tak proběhla škatulata a tatínek odešel do dětského pokoje. Za minutu se však vrátil s tím, že ta peřina tam opravdu není. Hledali jsme ji po celém bytě a po půl hodině jsme ji našli na místě, které by nás ani ve snu nenapadlo: na kuchyňské lince zmuchlaná do kuličky. Dceru jsme už nebudili, ale ráno, když jsme se jí zeptali, vůbec o ničem nevěděla a byla hrozně překvapená.

Co je to náměsíčnost

V lékařských knihách náměsíčnost najdeme pod pojmem somnambulismus, což je porucha spánku, která se nejčastěji projevuje v první třetině noci. Člověk se může uprostřed spánku najednou posadit na posteli, nebo se procházet, či něco dělat. V takové chvíli však nereaguje na pokusy o komunikaci a je těžké ho probudit. Ačkoli s námi náměsíčník může mluvit a mít i otevřené oči, ráno si pak své noční aktivity nepamatuje. Pokud se stane, že se probere, je dezorientovaný a neví, kde je, ani co se s ním děje. Pak je nutné ho uklidnit a dovést zpátky do postele.

Kdo trpí náměsíčností

Náměsíčnost se vyskytuje především u dětí. Může se objevit už v době, kdy se naučí chodit. Nejčastější výskyt náměsíčnosti je ve věku dvanácti let. Není však třeba se jí příliš znepokojovat, protože často vymizí sama a to kolem patnácti let v pubertě. Rodiče by ale měli dávat velký pozor na bezpečnost dítěte.

Vážnější je, pokud náměsíčnost přetrvá do dospělosti, nebo když v dospělém věku začne. Opakuje-li se u dospělých častěji, může tato porucha spánku signalizovat neurologickou poruchu, či užívání drog. Pak je rozhodně nutné navštívit lékaře.

Rizika náměsíčnosti

Riziko náměsíčnosti spočívá především v možnosti úrazu. Nejlepší by bylo, kdyby se místnost, kde člověk, který jí trpí, spí, nacházela v přízemí. To však není vždy reálné. Proto je nutné znemožnit vstup na balkón a možnost odchodu z bytu. Je důležité kontrolovat, zda jsou zavřená okna, zamčené vchodové dveře a uklizeny překážející a ostré předměty.

Kde se bere

Náměsíčnost se pravděpodobně dědí. Není to však pravidlo. Způsobit jí však může nedostatek spánku, únava, nepravidelný spánkový režim, onemocnění, horečka a stres.

Jak na ni

Odpočinek, relaxace a meditace. To jsou tři doporučované úkony pro snížení, nebo potlačení náměsíčnictví. Člověk by neměl trpět nedostatkem spánku. Účinné je také opakování krátkých denních spánků, které snižují množství pomalovlnného spánku v noci.

Nejpopulárnější náměsíčníci

V populární dětské knize Harry Potter se také objevil náměsíčník. Přezdívali tak nejlepšího kamaráda Harryho otce Remuse Lupina. Ten se při každém úplňku měnil ve vlkodlaka. Takové přeměny se však nikdo z těch, co trpí náměsíčností, nemusí bát.

Náměsíčníci je jméno románové trilogie rakouského spisovatele Hermanna Brocha. Kniha patří mezi přední díla moderní evropské prózy.

Pro filmaře je náměsíčnictví lákavým tématem. I když většinou ve spojení právě s vlkodlaky, upíry a dalšími nadpřirozenými úkazy. V roce 1997 byl v USA natočen film Náměsíčníci v jedné z hlavních rolí s herečkou Naomi Watts.

V prosinci 2005 britská porota v Yorku osvobodila muže obžalovaného ze znásilnění, který se hájil tím, že je náměsíčný a nic si nepamatuje. Jeho náměsíčnost potvrdil odborník na poruchy spánku.