Jdi na obsah Jdi na menu
 


soubory a složky

2. 11. 2010

Soubory a složky

2.11.2010

--------------------------------------------------------------------------------------------

Bit

-           je základní a současně nejmenší jednotkou informace, používanou především v číslicové a výpočetní technice. Značí se malým písmenem b,

Bajt,

-           původním, anglickým zápisem byte, zřídka také slabika, je jednotka množství dat v informatice, zpravidla označuje osm bitů, tzn. osmiciferné binární číslo. Takové množství informace může reprezentovat například celé číslo od 0 do 255 nebo jeden znak. Jeden bajt je obvykle nejmenší objem dat, se kterým dokáže počítač (resp. procesor) přímo pracovat.

Soubor

-          označuje v informatice pojmenovanou posloupnost bytů uloženou na nějakém datovém médiu (viz např. pevný disk, disketa, CD, Flash disk). Každý soubor má svůj název, délku a případně další atributy využívané operačním systémem. Obsahem souboru mohou být různá data (text, binární data obsahující strojový kód nějaké aplikace, obrázek atp).

Adresář (také složka)

-           je v informatice organizační jednotka v souborovém systému na datovém médiu. Adresář sdružuje na disku dokumenty (soubory) a další složky (podadresáře) a slouží k tomu, aby si je uživatel mohl logicky uspořádat. Adresáře tvoří na disku stromovou strukturu. Kvůli jednoznačnosti nemohou v jednom adresáři existovat dvě položky se shodným jménem (v tomto případě se nerozlišuje mezi souborem a adresářem).

Obrázky ikon

-          Soubory , ve kterých je program, mají obrázky ikon v sobě

-          Soubory s daty si ikonu načítají z programu, který tento  soubor otevírá