Jdi na obsah Jdi na menu
 


Glosář > ekologem již nejsem ale…

6. 11. 2010

Dříve jsem byl známý svými názory na ochranu přírody. Všemožně jsem zastával organizace zabývající se touto věcí. Postupem času mě však toto přestalo bavit, protože valná část kamarádů, sousedů a dalších lidí v mém okolí má svojí hlavu. Proto jsem se nikomu už delší dobu nevnucoval a nesnažil se kázat moudra. Nicméně já sám jsem zarytým třidičem a stále ochráncem přírody – nyní už v rozumné míře a není to jen tím, že je to moderní trend.

 Tento trend mi už opravdu leze krkem. Když si vezmu kolik věcí je zelených, tak pochybuji, že i ti Šmoulové jsou stále modří. Zelená energie, bydlení, auta… Vždyť je to jen komerční tah… Naprosto paradoxní mi příjde považování elektrické energie za přírodní, zdravou – ehm zelenou. Neříkejte mi, že lidé jsou tak hloupí a myslí si, že tu elektřinu vyrábí běžící myši v milionech malých kolotočů. Podívejte se na elektrárny – víc zelený barvy jsem neviděl ani v prodejně okrasných travin.

 Hrozně jsem se smál při exkurzi v malešické spalovně. Slova průvodce cituji „Když se podíváte támhle na ten komín, tak z něj vychází pouze čistá pára!“. Ó né… Fakt? Pozoruji černý dým putující z komínu mezi krásná bílá oblaka. Cestou kolem pece, kde se smaží odpadky jsme upozorněni, že v komíně je umístěn speciální filtr, zadržující 100% bordelu. I kdyby na tom byla troška pravdy, stále si budu myslet své.

 Jistě se ale sami sebe ptáte, proč jsem se rozhodl napsat tento kontroverzní článek. Odpověď je následující a velice jednoduchá. Studuji na SPŠ Zeměměřické a v rámci studia respektive praxe trávíme část vyučovacích hodin venku, v přírodě. Minulý týden jsme byli na praxi na kopci zvaném Višňovka. Měření probíhalo v klasické pohodě. Na místě měření se nacházela menší skládka v opuštěné betonové skruži. Stromy a příroda zde byly krásné a tak mi to dralo srdce. Množství singlíků vedoucí kamsi – no nejspíše k bezdomoveckým úkrytům, ale to už je druhá stránka věci – mi kreslila na obličej úsměv. :-).

 Při odchodu z místa jedna z měřických skupin odchodila prázdnou PET lahev mezi křoviny z mírného svahu. Mé oko to zaznamenalo a tak jsem musel zakročit „Jsi normální, proč to nevyhodíš do popelnice?“. Odezva byla více než nesnášenlivá „ Aby ses ne*osral, patříš k Zelenejm, bo co?“. Nicméně lahev vzali a odnášeli - podotýkám, že popelnice na tříděný odpad byla cestou – když v tu chvíli jeden bezmozek, člen naší třídy něco zamumlal na můj účet. Kluk odnášející lahev jí položil na zem ve stylu amerického fotbalu a druhý Prd ji odkopl kamsi do zeleně. Můj pohled na celou věc asi vypovídal o všem. Dotyčné jsem nazval idioty a pokračoval jsem v cestě ke škole. Pohledy značné části třídy mi jasně naznačili, že se nacházím ve společnosti s krapet rozdílným názorem na tuto věc. Zastali se mě maximálně dva lidé. Ostatních 25 členů třídy mě za bukem probralo jako komplice p. Bursíka a podobně, nepočítám urážky, které mi samou odvahou nebyly oznámeny do očí. Na hodinu jsem se tak do očí mých spolužáků zapsal jako černá, ehm zelená ovce.

 Na závěr chci říci, že tady tím článkem nechci plakat na každým padlým stromem, odhozenou PET lahví či spáleným bordelem ve spalovně. Proto jsem tento „výrok“ nazval glosou. Chtěl jsem jen poukázat na vývoj společnosti ohledně této věci. Je přeci zbytečné odhazovat jakoukoli věc tam, kam nepatří. Nechci se pokoušet nikde prosazovat jako zelenej ani jako „ochranář“ přivazující se k plotu u skládky.

 Jak se na třídění, potažmo na tuto věc díváte Vy? Požádal bych Vás, čtenáře, o připsání názoru pod článek.

 

Článek bez korektury

©Pajan

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

To by tě muselo v životě otrávit všechno

(WTB, 9. 11. 2010 16:32)

Pajáne,
život je boj. Někdy tvrdší, někdy jen stínový.... Nemůžeš přeci čekat, že všichni budou jen nadšenými třídiči, skauty a greenpeacáky. Ty To cítíš jako samozřejmost, ok, jdi si za tím. Nenech se nasrat jinými bezmozky, stejně jako jezdi na biku a nenech si to otrávit bezohlednými pitomci v autech. Prostě se v klidu drž svého přesvědčení, což mimochodem platí docela obecně na spoustu dalších věcí.

Re: To by tě muselo v životě otrávit všechno

(Admin - Pajan, 12. 11. 2010 11:36)

Díky