Jdi na obsah Jdi na menu
 


TÁBOR LIŠEK 2023

11. 8. 2023

2023-tabor-lisek.pngTábořili jsme na novém místě u Budislavi na Litomyšlsku, na okraji přírodní rezervace Toulovcovy Maštale, a vzdáleného tábořiště v neznámých krajích jsme jaksepatří využili. Největší atrakcí ovšem byly lišky, které nám po nocích chodily do odpadovky.

Po stránce zdravotní i vztahové to byl pohodový tábor, počasí bylo hlavně ke konci pestřejší, ale šlo to – vyhnula se nám vedra i bouřky a všechny deště byly maximálně půldenní.

Měli jsme 15 účastníků, z toho jen tři nováčky, plus 5–7 vedoucích. Herm a Prófa složili slib vlčat, Kuky a Mamut slib skautský. Fíbí a Jessie v závěru tábora postoupily od světlušek mezi skautky.

 

Program

t10--64-.jpgPovedenou novinkou byla táborová pouť – každý si připravil nějakou atrakci, kterou provozoval, a ve volných chvílích obcházel atrakce ostatních. Své služby tak nabízel masážní i tetovací salón, mohli jsme si vyrobit přívěsky, papírové motýlky nebo vypálit dřevěnou klíčenku, nechybělo malování na kamínky ani na obličej, užili jsme si na horské tačko-dráze i na střelnici a ze všeho nejlepší bylo langošové okénko :-). Zapojili se opravdu všichni, mnozí si přivezli materiál a pomůcky z domova, takže akce měla opravdu zasloužený úspěch.

V programu se dále objevilo hned několik speciálních kuchařských výzev a programů – vaření vajec 1,5 metru nad zemí, pečení chleba v popelu a trdelníků, nebo vaření z jedlých rostlin nasbíraných v okolí.

t14--43-.jpgNatáčeli jsme video a vyráběli táborový časopis, sehráli divadelní hru Mrazík, kreslili skály i zajímavé mraky. Učili jsme se zachraňovat tonoucího, poznávat houby, sestavovat rozpočet, nechyběly tradiční zdravotnické hry s namaskovanými poraněními.

Vyrobili jsme lavičku a umístili ji k nedaleké skalce, skauti si užili napínavou noční hru s tematikou roku 1968, hledali jsme poklad. Došlo na několik akčních her v lese, týmy si také zhotovily žebříky a pak s nimi závodily.

Po večerech se hrály sportovní hry – ringo, frisbee, vybíjená, nová hra kan-jam…, zpívali jsme a četli.

 

Skautské zkoušky

Kromě všeobecně zaměřeného programu, kterého se účastní všichni, mohou skauti své zájmy rozvíjet při plnění podmínek tzv. odborných odznaků. Existuje varianta zkoušek pro vlčata a světlušky (1. stupeň ZŠ) a náročnější pro ty starší. Velkým přínosem je, že takový odznak se nezíská hned – chce to dlouhodobější úsilí a ochotu opakovaně zkoušet a trénovat i náročnější úkoly.

I letos se až na pár výjimek podařilo dokončit vše, co bylo rozděláno. Většina se snažila, byla iniciativní, mnozí si ledacos předpřipravili již doma.

t10--06-.jpgDeskovkář: Herm, Junior
Divadelnice: Fíbí, Hotanka, Veverka, Jája
Kuchařka: Jessie, Veverka, Jája
Meteoroložka: Žabka, Vážka, Kometa
Plavec: Fox, Mamut
Výtvarnice: Kometa
Zálesák: Dino
Záchranář: Kuky
Zdravotník: Fox

Noční bdění: Jája
Ranní svítání: Veverka, Kuky, Fox, Mamut
Tři orlí pera: Honza
Vigilie: Žabka, Vážka
Pochod za Sluncem: Medvěd, Mirek

Zlatá lucerna: Fíbí, Jessie
Cesta země: Mamut, Kometa
Cesta vzduchu: Veverka
Cesta ohně: Žabka

Nechyběla naše speciální zkouška o Odznak liliového trojlístku pro ty, kdo zvládli tři náročné úkoly (dle svého výběru) vyžadující na sebeovládání, pevnou vůli a schopnost odříct si něco příjemného. Např. nechat se ráno polít kýblem vody, vydržet 2 dny bez sladkostí či 2 dny pít čistou vodu, nebo třeba hodinu mlčet. Úspěšných borců bylo dost: Junior, Fíbí, Jessie, Kometa, Kuky, Veverka, Žabka, Vážka, Kimi a Medvěd.

Vlčata a světlušky navíc měly možnost plnit Cestovatelskou výzvu zaměřenou na orientaci v terénu a turistiku. Do úspěšného konce to dotáhli: Fíbí, Jessie, Hotanka, Herm a Prófa.

 

Výpravy

t08--40-.jpgOkolí tábora bylo plné zajímavých míst, takže průzkumných výprav jsme podnikli několik. Hned na začátku tábora jsme prošli blízké skalní město Toulovcovy Maštale. Tradiční dvoudenní výprava nás zavedla na super hrad Košumberk, do úžasné divoké rokle Pivnice, skalních sklepů a záchranné stanice pro zvířata. A v závěru se vlčata a světlušky vypravily na rozhlednu, roveři na prohlídku zámku v Litomyšli a skauti si prošli okolní lesy při dvoudenní cestě za pokladem.

 

Práce

t03--59-.jpgZákladem jsou kuchyňské služby určené k vaření i úklidu. Střídaly se čtyři skupinky, tentokrát věkově smíšené, pod vedením Babočky a Mirka. Většinou to fungovalo dobře, všichni se snažili, nikdo od práce neutíkal a někteří se dokonce o práci sami iniciativně hlásili.

Kromě vaření bylo potřeba pravidelně připravovat dřevo a podnikat zásobovací výpravy do obchodu.

Starší skauti si rozdělili řadu větších i menších funkcí potřebných pro chod tábora (pokladník, organizátor nočních hlídek, šéf táborové prodejny…) a sami také zorganizovali celou třetinu programu.

 

Zhodnocení

Bylo to fajn . I díky o něco vyššímu věkovému průměru táborníků vše probíhalo v pohodě, většina už věděla, co tábor obnáší co se od nich čeká. Až na výjimky spolu všichni zvládali spolupracovat, nevyskytovaly se prakticky žádné konflikty. Mnozí byli aktivní nejen při programu, ale i při práci, starší skauti odvedli kus práce při přípravě programu a leckdo i při plnění svěřené fuknce.

Jako skoro vždy by se dalo zapracovat na úklidu společných věcí a prostor, tam máme mezery dlouhodobě.

t09--04-.jpg

V hodnocení tábora převažovaly jedničky, některé byly i s hvězdičkami.

 

Děkujeme všem rodičům za důvěru a podporu i za hojné potravinové i materiální příspěvky.

Těšíme se na spolupráci v dalším roce.

Tábor 2023 skončil, ať žije tábor 2024.

 

Náhledy fotografií ze složky Tábor lišek 2023