Jdi na obsah Jdi na menu

V Prostějově je hodně činností, o kterých ani občané neví, říká Anna Zachovalová

3. 7. 2011

 V Prostějově je hodně činností, o kterých ani občané neví, říká Anna Zachovalová

Rozhovor poskytla iProstejovu.cz odbornice v cestovním ruchu

anna-zachovalova-2.jpg

Prostějov/Letonice – Rozhovor poskytla iProstejovu.cz tentokrát odbornice v cestovním ruchu, spoluzakladatelka Divadelního spolku Historia Prostějov  Anna Zachovalová (51) z Letonic. Celý život ji zajímá práce v kultuře a organizování různých akcí. Jejím velkým koníčkem i jedním z oborů, kterým se zabývá její agentura je cestování. Pracovala na OKS ve Vyškově a potom u Vojenského záchranného útvaru v Bučovicích. Když v roce 2009 záchranný útvar ukončil svoji činnost, rozhodla se založit kulturní, informační a cestovní agenturu (její jméno má redakce k dispozici – pozn. red.). V rámci agentury pořádá Dámský klub a organizuje rozmanité vzdělávací i zábavné akce. Začátek podnikání bylo odvážné rozhodnutí, zvláště v době krize – na čas i peníze. „Musela jsem se neustále mnoho věcí učit, hledat kontakty a získávat spoustu informací. Činnost je to zajímavá a pestrá“ říká Anna Zachovalová, svého rozhodnutí však nelituje a překonává různé překážky.

Anna Zachovalová pravidelně jezdí do Prostějova a snaží se o jeho propagaci. V srpnu díky ní přijede padesátka turistů, v září třicítka odborníků z Asociace průvodců. O tom vás bude iProstejov.cz informovat.

I přes tuto práci je Anna Zachovalová skromná. „Nepovažuji se za odborníka v cestovním ruchu. Jsem jednou z tisíců, kteří se o cestovní ruch zajímají a poznávají různá místa nejen v ČR, ale i v zahraničí“.

Vše ostatní nám řekla ona sama…


Srovnejte prosím úroveň turistického ruchu v Prostějově a v jiných městech. Co by mělo město zlepšit?

Na tuto otázku není snadné odpovědět. Pokud mám něco srovnávat, tak k tomu    potřebuji informace např. různé statistické údaje o návštěvnosti turisticky zajímavých objektů v Prostějově a tyto údaje nemám.  Je těžké srovnávat  turisticky aktraktivní místa s turisticky zajímavými, ale méně atraktivními místy. Právě Prostějov patří k městům, které turisté navštěvují méně. Je to škoda, protože jsou zde objekty, které stojí za povšimnutí.

Co by tedy mělo město zlepšit?

Určitě informovanost a propagace různých zájmových aktivit. Popularizace zajímavých míst, činností jednotlivců i kolektivů. Máte zde hodně činností, o kterých se ví jen málo nebo vůbec ne.

Co si myslíte o propagačním materiálu, který letos vydalo město a který vzbudil diskuze? Jedná se o složku s desítkou malých brožurek ve třech jazycích.

Tento propagační materiál jsem získala na veletrhu cestovního ruchu, který se konal začátkem ledna v Brně. Materiál je zajímavý avšak pro turisty příliš obsáhlý.

Jaký materiál chybí Prostějovu?

Prostějovu chybí stručné a přehledné propagační materiály. Jednoduché, poutavé, obsahující informace o daném místě – mapky, pamětihodnosti, zajímavá místa, cyklostezky,stravovací zařízení, hotely aj. Propagační materiály některých měst stručné přehledné obsahují informace, které turista hledá.

Co Vás v Prostějově štve a co se Vám zde líbí?

Nedá se říci, že by mě něco v Prostějově štvalo. Do Prostějova jezdím ráda více než 40 let. Dost věcí se změnilo a zlepšilo. Znám i zajímavé osobnosti a jejich aktivity. Mrzí mě, že o celé řadě těchto aktivit neví místní občané a pro turisty jsou zcela neznámé. Město je málo propaguje. Některá města věnují svým osobnostem velkou pozornost, kterou si tito lidé zaslouží.

Které veletrhy navštěvujete a co na jednotlivých stáncích měst, krajů a obcí oceňujete?

Navštěvuji každoročně veletrh Go a Regiontour v Brně. Jedná se o prezentaci českých i zahraničních cestovních kanceláří a agentur, ale i prezentaci krajů a zajímavých míst v ČR. Některá města a místa se prezentují nápaditě a atraktivně, což samozřejmě přiláká velký počet návštěvníků. Např. místní speciality, různé ochutnávky jídel, degustace nápojů apod. Letošní veletrh měl heslo „Ochutnejte Českou republiku“. Bohužel stánek města Prostějova nepatřil k těm atraktivním.

Hodně mě překvapilo, že materiál pro sezonu 2011 vyšel už v roce 2010. Je to tak správné? Proč?

Je to nejen vhodné, ale nezbytné. V závěru roku vydávají cestovní kanceláře katalogy na další rok. K tomu  potřebují informace a podněty z různých míst a měst. Tyto zájezdy potom nabízí svým klientům a jejich nabídky musí zaujmout, aby si je klienti objednali.

Jak je na tom Česká republika v kvalitě turistického ruchu v porovnání s jinými státy?

Cestuji hodně, poznala jsem mnoho zajímavých míst v Evropě, navštívila jsem   

východní Ameriku, Kanadu, Rusko, Tunisko a Egypt. Myslím si, že Česká

republika věnuje rozvoji cestovního ruchu velkou pozornost.

Nejnavštěvovanějšími městy jsou Praha, Český Krumlov a Karlovy Vary.

Neustále více měst a míst ČR se snaží přilákat nejen zahraniční, ale i české turisty a nabízí různé atrakce. V posledních letech je v ČR mnoho nabídek srovnatelných se zahraničím. Pořád však pokulháváme s propagací.

Kdy cítíte, že turistická sezona začíná?

Turistický ruch je celoroční záležitost. V každém ročním období ať již na jaře, v létě, na podzim i v zimě, je co ukazovat. Chce to jen mít dobrý nápad a umět ho prodat nebo-li propagovat. Samozřejmě největší turistická sezona je v létě.

Jste zakládající členkou divadelního spolku Historia a pocházíte z Letonic. Jak jste se dostala k divadelnímu spolku sídlícímu v Prostějově?

S Prostějovem jsem spolupracovala ještě v době, kdy jsem byla zaměstnaná na tehdejším a dnes již neexistujícím Okresním kulturním středisku ve  Vyškově. V té době jsem spolupracovala s Ing. Marií Svobodovou, která působila na úseku klubové práce. Ráda na tuto spolupráci vzpomínám. Na divadelním soustředění pro děti, které OKS Vyškov pořádalo jsem se seznámila s lektorkou dramatické výchovy paní Evou Suchánkovou. Vyprávěla mi o tzv.  oživování minulosti v dobových kostýmech. Moc se mi to líbilo a přemýšlela jsem, kde by se to dalo realizovat. Navštívila jsem Ing. Jana Špatného, tehdejšího ředitele zámku ve Slavkově u Brna.  Nápad se mu líbil a nabídl mi možnost „oživit minulost“ rodu Kouniců. Tam byl dán první podnět k založení spolku Historia. Chci touto cestou vzpomenout na pana ředitele, který už nežije. Hodně nám pomohl a uchováváme si vzpomínku ve svých srdcích.

Jakou funkci zastáváte v divadelním spolku Historia?

Jsem zástupce vedoucí a zajišťuji co je třeba.

Děkuji za rozhovor.

  •  Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář