Jdi na obsah Jdi na menu

Do Prostějova přijely získat zkušenosti

5. 2. 2013

Do Prostějova přijely získat zkušenosti

Do Prostějova přijely získat zkušenosti

Prostějov - V rámci projektu Evropská dobrovolná služba mohou mladí lidé na rok vycestovat do některé ze zemí Evropské unie a pracovat tam - v hostitelské organizaci. Nedostávají honorář, ale je pro ně připravené bydlení a stravování. Toho využila také Oksana Kulakovska z Ukrajiny a Lina Avetisyan z Arménie. Obě poskytly pro iProstejov.cz rozhovor.

Jak jste se dostaly k Evropské dobrovolné službě?

Oksana: „Našla jsem si informace o tomto programu na internetu. Skončila jsem školu a chtěla si dát rok pauzu, než začnu pracovat. Zaujalo mě to, napsala jsem životopis a ten moje vysílající organizace poslala právě do ICM."

Lina: „Moje vysílající organizace mi řekla o možnosti Evropské dobrovolné služby, líbilo se mi, že díky tomuto programu mohou mladí lidé získat zkušenosti i pro jejich budoucí profesní rozvoj. Je to pro mě příležitost seznámit se s novými lidmi, kulturou i jazykem."

Jaká přesně je vaše činnost zde v ICM?

Oksana: „Vedu zde ruské a anglické konverzace a jsem k dispozici lidem, kteří chtějí využít služeb ICM, jako je například veřejný internet. Pravidelně vytvářím anglický zpravodaj, vymýšlím další aktivity, které mohou rozšířit nabídku ICM.  Dne 14. ledna budu pořádat Ukrajinský podvečer."

Lina: „Taky vedu ruské a anglické konverzace, jednou měsíčně dělám anglický zpravodaj, podílím se na různých administrativních záležitostech, které souvisí s provozem ICM. Mladým lidem nabízím možnost naučit se fotit."

Jak se vám líbí v Prostějově? Už jste si ho trochu prohlédly?

Oksana: „Prostějov se mi líbí, je to pěkné malé město, byla jsem zvyklá žít ve velkých městech, je to nezvyk, ale zvykám si. Největší problém je pro mě doprava, autobusy jezdí jen jednou za hodinu. Chybí mi i větší možnost nakupování. Lidé jsou tu ale milí."

Lina: „Mám ráda Prostějov, je to krásné město, je klidné, myslím, že se mi zde bude víc líbit v létě, než teď v zimě. Je tu zima. Chybí mi McDonalds, a vadí mi i to, že bydlím v Drozdovicích, což je daleko od centra. Ale je to pěkné místo pro život."

Co se chystáte navštívit v České republice?

Oksana: „V blízké době chci navštívit Nové město na Moravě, bude tam světový šampionát v biatlonu, tento druh sportu miluji. Taky bych chtěla navštívit nějaké hory kvůli lyžování a snowboardingu, chci vidět místa, jako je Český Krumlov a chci se napít z pramene v Karlových Varech."

Lina: „Každý kout České republiky..."

Co byste prozradily čtenářům o sobě a své rodině?

Oksana: „Nerada o sobě moc mluvím, lidé, kteří mě znají, by mohli o mně říci více než já. Žiji svůj život podle motta: Život je to, co se děje, zatímco ty jsi zaměstnaný svými plány. O své rodině můžu říct, že ji mám velmi ráda a že mi chybí i přátelé, kteří jsou také jako rodina."

Lina: „Jsem otevřená osobnost, nemám ráda falešné lidi. Mám rodinu, po které se mi teď hodně stýská."

Jaký máte vztah ke své rodné zemi?

Oksana: „Mám ráda Ukrajinu, narodila jsem se tam, strávila tam dětství. Ačkoliv napůl pocházím z Polska, cítím se naplno Ukrajinkou, jsem hrdá na svoji vlast, i když je tam spousta problémů - politických i ekonomických. Když se budete chtít dozvědět více o Ukrajině, přijďte na Ukrajinský podvečer."

Lina: „Miluji Arménii, můžu o ní mluvit hodiny, ale to nejdůležitější, co můžu říct, je to, že patříme k nejstarším národům. Byli jsme také prvním národem, který oficiálně přijal křesťanství."

Ne každý umí anglicky. Jak byste čtenáře nalákaly na angličtinu?

Oksana: „Angličtina je podle mě něco jako Esperanto, je to mezinárodní jazyk, který je potřebný při cestování, v obchodě, ve všech oblastech života."

Lina: „Angličtina je mezinárodní jazyk a je dobré znát alespoň základy v každodenním životě. Sama nikoho nenutím učit se anglicky, je to o iniciativě jednotlivce."

Děkuji za rozhovor.

Překlad: Kateřina Opatrná, vedoucí ICM

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář